Iako u Zakon o radu ulazi part time zapošljavanje, rad od kuće i promjene u zapošljavanju na određeno vrijeme, Vlada tvrdi da fleksibilizacija zapošljavanja i otpuštanja zasad nije u planu.




U Zakon o radu ulazi part time zapošljavanje (skraćeno radno vrijeme), zapošljavanje umirovljenika, rad od kuće i promjene u zapošljavanju na određeno vrijeme. No, fleksibilizacija zapošljavanja i otpuštanja - za što se zalažu poslodavci - Banskim dvorima zasad nije u planu.

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch u svom je mišljenju zatražila od Hrvatske sveobuhvatnu reformu tržišta rada koja će se pozabaviti rigidnostima i u privatnom i u javnom sektoru kako bi se poboljšala konkurentnost i očuvao investicijski rejting, a Vlada najavljuje da ove jeseni započinje proces izmjena Zakona o radu. Do sredine iduće godine trajat će javna rasprava, a u drugoj polovici 2013. novela zakona trebala bi biti usvojena u Saboru.

''Kao što smo već najavili, do kraja sljedeće godine ići ćemo s izmjenama Zakona o radu. Već ove jeseni započet ćemo široku javnu raspravu u kojoj želimo prikupiti što više prijedloga za izmjene i poboljšanja Zakona o radu. Kad završi ta javna rasprava, znat ćemo i detalje o izmjenama Zakona o radu'', pojasnio je ministar rada Mirando Mrsić, ne želeći spekulirati o tome što bi se sve u noveli ZOR-a mogli mijenjati.

Novi zakon, neslužbeno se doznaje, neće ispuniti traženje poslodavaca koji već godinama zagovaraju fleksibilizaciju zapošljavanja, ali i otpuštanja. U Banskim dvorima naime smatraju da fleksibilizacija nije potrebna te kao krunski argument svojoj tezi iznose podatke o otpuštanjima i zatvorenim radnim mjestima posljednjih godina.

Usto, kad se govori o fleksibilizaciji rada, iz krugova bliskih Vladi ističu vouchere za rad u poljoprivredi kao jedan od najfleksibilnijih oblika rada na svijetu.

''Ne može biti fleksibilnije od toga da poslodavac, prema potrebi, unajmi radnika na samo jedan dan. S druge strane tim zahvatom je omogućeno da radnik za svoj posao, osim plaće, odnosno dnevnice, dobije i plaćene doprinose. Svatko dobiva svoje i mislim da je to dobar način suzbijanja rada na crno. No, model koji smo uveli morat ćemo pratiti i analizirati. Postoji mogućnost da se s poljoprivrede on proširi na još neke djelatnosti: primjerice na dostavljače, čistače, određene vrste sezonskih i povremenih poslova'', izjavio je sugovornik Jutarnjeg lista blizak Vladi.

Prema zasad neslužbenim informacijama, uvodi se mogućnost part time zapošljavanja, i to tako da poslodavac koji zaposli radnika na primjerice četiri sata plaća doprinose samo za taj dio radnoga vremena.

Radnici koji će biti zaposleni na pola radnog vremena, trećinu ili četvrtinu, imat će mogućnost "prikupljanja satnice", odnosno rada za više poslodavaca kako bi u konačnici zarađivali i, ništa manje bitno, dobivali uplate doprinosa kao da rade klasično, puno radno vrijeme kod jednoga poslodavca.

 

Izvor:www.h-alter.org