Od Petera Tot Đerđa dobili smo dopis kojeg navodimo u cijelosti. Pročitajte ga kao i priloge ispod, pa ćete razumijeti razloge njegove uzmirenosti i ljutnje.

 

Pozdrav!
Ponavljam moj zaključak od prije dva dana što sam GI-ovcima uputio nakon dopisa novog ministra MZOiP-a i ravnatelja DHMZ-a: stanje u Sl. Brodu je katastrofalno. Tu ne mislim samo na zagađenje, nego i na ovaj "šlamperaj" oko nas. Ovo pismo iz DHMZ-a je prava "smijurija"! Mislim da ne služi na čast ravnatelju DHMZ-a. Dok odnosi u našem cijelom okruženju vezano za okoliš su na žalost nikakvi i sve gori i gori!! A grad Brod, a i Brođani pate... Sva ova prekosavska zagađenja negativno utjecaju na fizičko i psihičko stanje građana. samo svi o tome šute! Pitamo se dokle?.

Usput u pismu se ne vidi da je DHMZ odmah nakon našeg mail-a novom ministru povukao uređaj zbog "kvara" (vidi Status rada mjerne postaje od 06.07.). Dvadesetak dana je bio uređaj za mjerenje ozona na popravku, Nakon toga odmah isti dan i još dva puta u četiri dana osmosatni prosjek ozona je bio iznad 120 mikrograma po kubnom metru, što više i iznad 140 mikrograma!!!

 

Tako već sada imamo dvadesetak (točnije dvadeset) prekoračenja osmosatnog prosjeka ozona iznad 120 mikrograma, s tim da kako sam već rekao, dvadesetak dana uređaj za mjerenje ozona bio u "kvaru"! Tako nakon ovih osvježenja kada opet zavladaju vrućine možemo očekivati da ćemo brzo ispuniti kvotu od 25 prekoračenja osmosatnog prosjeka ozona iznad 120 mikrograma! Uz to satna koncentracija sumporvodika svaki mjesec je bar 3-4 puta mjesečno (evo u srpnju već 4., 10. kao i danas 18.) mjerena iznad granične vrijednosti... No, to je ono što se mjeri! Stanje je na terenu vjerojatno još teže! Ljudi svako jutro smrdi u Brodu!!!

 

 

Pozdrav, Peter Tot Đerđ iz GI za čisti zrakPS. U privitku uz dopisa ministra MZOiP-a i ravnatelja DHMZ-a  šaljem Vam i usporednu tablicu satne koncentracije ozona u srpnju mjerene u ZG, RI i SB nakon što je "otklonjen kvar" na uređaju za mjerenja ozona u SB...

Slavonski Brod zagadenje zrakaSlavonski Brod zagadenje zrakaSlavonski Brod zagadenje zraka