Je li u HDZ-u odzvonilo Milijanu Brkiću nadimkom Vaso, kojeg progone udbaški duhovi?
Da je Bijedna Naša pravna država, kao što nije, ili da je barem toliko tzv. samostalna, neovisna i suverena, kao što također nije izvan službenog diskursa vladajućih HDZ-ovih političara, pod smjesta bi iskopala s jednog od milijun i kusur izmišljenih radnih mjesta uhljebljenog egzorcista, koji bi odgovarajuće tretirao Milijana Brkića nadimkom Vaso. Jer, ako je istina samo ono, što je pri zdravoj pameti i trijezan upravo izjavio uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, lik je zaprepašćujuće opsjednut zlim duhovima.

I to ne bilo kakvim, nego duhovima već pola stoljeća i kusur nepostojeće obavještajne službe Udbe tridesetak godina također pokojne SFR Jugoslavije. Jer - čudi se Milijan Brkić nadimkom Vaso pred novinarima - tko bi se drugi na pravdi Boga uopće usudio "progoniti" zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora zbog tamo neke, je li, politički montirane paraobavještajne/protudržavne afere SMS? I ime Brkićevo, je li, svako malo spominjao uzalud? Egzorcista, egzorcista denver plava braći (i sestre, dakako) dajte, jer vrag je uistinu odnio šalu.

"Što se tiče zadnjih napisa", sijevao je opsjednuti očima u tv-kamere na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, "zanimljivo je da sam prošli vikend proglašen malim Rankovićem. Koliko znam, on je bio suradnik onog zločinca Tita i pao je jer je prisluškivao Tita i Jovanku. Sad se mene stavlja u kontekst da sam prisluškivao ministra unutarnjih poslova, predsjednika vlade... Ne znam samo tko je Jovanka u toj priči. Evidentno je da se u tu operaciju uključila stara struktura Udbe. To je njihov obrazac. Naravno, stari pas koristi trikove koje je naučio."

Na stranu to, što Brkić ljubi ustašku diskvalifikaciju jednog od najvećih državnika 20. stoljeća, antinacifašističkog pobjednika u Drugom svjetskom ratu bez kojeg Hrvatske danas ne bi bilo, osnivača Svjetskog pokreta nesvrstanih zemalja i dvostrukog narodnog heroja 24-milijunske SFR Jugoslavije - kumrovečkog Hrvata Josipa Broza Tita - kao zločinca. Na stranu i to, što lik ("koliko znam") ne zna puno ili voli znati samo ustaško-emigrantsku inačicu tzv. Rankovićeva prisluškivanja Tita.

Indikativno je pak to da Milijan Brkić nadimkom Vaso bubne paušalnu objedu, a potom prešućuje kad ga novinari pitaju tko je Jovanka i tko su ti iz "stare strukture Udbe", koji ga progone i podmeću mu. Vaso znâ znanje i zato ni pred streljačkim strojem neće izlanuti tko je Jovanka u njegovoj anatemi i tko su paraobavještajni operativci "stare strukture Udbe". Nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u četvrtak, koju je u odsutnosti Ranka Ostojića (SDP) vodio Brkić i na kojoj nije bilo riječi o aferi SMS, bahato je izjavio novinarima: "Nemam pojma tko je Jovanka, vi ju pronađite". Nije bio određeniji ni o navodnom zahtjevu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović SOA-i da istraži aferu SMS: "Predsjednica obavlja svoj posao u okviru svojih nadležnosti".

Ni predsjednica RH niti premijer, a kako bi onda niži u hijerarhiji državne vlasti, ne drže potrebnim udovoljiti oporbenim zahtjevima da se zbog protudržavnog djelovanja paraobavještajnog podzemlja žurno sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Jamačno se "europejska" Plenkovićeva vlast još ne usudi odlučnije dirnuti u subverzivno-paraobavještajni osinjak, a predsjednica RH ionako glumata pčelicu Maju, koja leti od ideološkog cvijeta do cvijeta . Od Kamenog Bogdana Bogdanovića u Jasenovcu do bleiburške granitne rustine, pa baš na europski Dan pobjede protiv nacifašizma. Kako kada procijeni da joj u nečemu koristi.

I gdje bi onda trebalo tražiti te "stare strukture Udbe", ako ne u HDZ-u, jer SDP jedva još i postoji, a ono što postoji ne može ničim nauditi denver plavoj ZNA SE opciji. Pa kad je tako, a jest, razumljivo je zašto Milijan Brkić nadimkom Vaso napamet zbori o Jovanki za koju "ne zna" tko je i Udbi za koju "ne zna" tko su joj operativci.

Ako misli na onaj odavno mrtav i nepostojeći obavještajni aparat, koji mu objektivno ne može nauditi - treba mu egzorcist; ako mu je to samo parabola za družbu koja mu više nije sklona, jer joj je nečim naudio, bio joj nevjeran, etc., nedostaje mu političke hrabrosti za reći bobu bob i popu pop. A to je već neka druga priča, čiji epilog tek slijedi, jer ni Andrej Plenković nije što je bio prije dvije godine i kusur niti je HDZ ista politička stranka kakvu je ostavio Tomislav Karamarko, a preuzeo Andrej Plenković, pa... Tim slijedom, ni Brkić više nije u poziciji u kojoj je bio.

Je li sada - kad je Plenković "disciplinirao" stranačko tzv. tvrdo krilo, ali se i opernatio stabilnijom saborskom većinom zahvaljujući prije i poslije svega shopping centru Milana Bandića, a politička se oporba rasula u zagušljiv oblak prašine Je li došao na red i Milijan Brkić nadimkom Vaso? Najzvučnije i najviše pozicionirano ime HDZ-ove svjetonazorske i polit-ideološke kaste.


Mudar pûk znâ kazati da riba smrdi od glave, ali se čisti od repa. Plenković ne drži mnogo ili uopće ne drži do pučke mudrosti i onog što je tom istom pûku prije dvije godine i kusur prodao u celofanu vjerodostojno, pa je ipak uzeti s rezervom svaku od teorija zavjere, odnosno špekulacija o sapunanju polit-karijerne daske Karamarkovu prijatelju i suradniku iz zajedničkih obavještajno-policijskih dana.

Ako se usporede decibeli gorljivosti kojom je Plenković branio svoje s pravom apostrofirane pobočnike u HDZ-u i vladi - Damira Krstičevića, Milana Kujundžića, Zdravka Marića, Martinu Dalić, Tomislava Tolušića, Gabrijelu Žalac, Nadu Murganić, etc. - s gromoglasnom nonšalancijom, kojom ne brani, nego prepušta sudbinu svog stranačkog zamjenika i potpredsjednika Hrvatskog sabora institucijama što rade svoj posao, teško je oteti se dojmu da mu je Milijan Brkić nadimkom Vaso postao teret, persona non grata. Nije mu na radaru za obnašati vlast nakon idućih predsjedničkih, lokalnih/regionalnih i parlamentarnih izbora.

za Europarlament nisu u tom smislu bitni, ali i ta (samostalna) HDZ-ova lista s mladim anonimcem Karlom Resslerom (29) na čelu daje znati da su Plenkoviću drugi igrači na umu za buduću politiku. Posada bivšeg Plenkovićevoh eurokabineta - rečeni Šeksov posinak Ressler, ministar Marko Pavić, sin novinara Gorana Milića, etc. - ogledni je ešalon HDZ-ovih političara novog tipa. Oni imaju malo zajedničekog s postrojbom tzv. tvrdog, desnijeg od desnog krila HDZ-a, koja skrovito suzi za Karamarkom i izrazito simpatizira njegov alter ego na vrhu i stranke i države, Brkića nadimkom Vaso.

Svaka čast i vama i onom što ste si namrli na ovaj ili onaj način, daju znati Plenković i HDZ-ovi novi klinci, prošlost, "zasluge" i epolete su vaši, ali budućnost je - naša. S igre partizana i ustaša, koja još zanima tek iskompleksirane "domoljube" - preskače se igra kauboja i Indijanaca - brzinski se aktualiziraju igre intergalaktičkih pripetavanja visoke rezolucije. Brkiću i njegovima tu nema mjesta.


Institucije otpočetka RH nisu radile svoj posao ili su ga radile naopako, a Brkić - navodno hrabar, častan i zaslužan branitelj u Domovinskom ratu, paradigma je jednog vremena - bio je utjecajan dio stranačkog i državnog aparata. Osobito u dijelu koji je zapasao policijsko-obavještajni segment. Zašto i, ako jest, za što (ni)je "kriv" u tom svom djelovanju; komu (ni)je, kada i kako stao na žulj ili bio na usluzi, znaju samo on i ti s kojima (ni)je surađivao. Za službenu javnost vrijedi mantra silenzio stampa. 

Je li napokon odzvonilo Brkiću? Ne baš brzopotezno kao u slučajevima "molim tajnicu vlade da odmah pripremi razrješenje Mostovih ministara" (travanj 2017.) ili "pakračkog dekreta" ličkom Putinu Darku Milinoviću (rujan 2018.), ali svakako po istoishodnom obrascu: "mi se ne bi' šteli mešat', neka institucije rade svoj posao".

Što će reći, HDZ nema ništa s istragama navodno protuinstitucionalnog i protudržavnog djelovanja tzv. paraobavještajnog sustava, curenja tajnih informacija u medije o akterima elitne prostitucije, nezakonitog čitanja e-mailova bivše Brkićeve supruge i još nekih žena, lažiranja SMS-ova kojima je na suđenju u Osijeku mahao Zdravko Mamić, navodno konspirativnog prisluškivanja premijera i ministra policije, etc. Ni sâm Plenković se ne želi izjasniti o tomu, jer mora prethodno imati "službene nalaze" nadležnih državnih institucija, pa se tek tada "o tomu može govoriti".

Kako sada stvari stoje - a ne stoje dobro ni za Brkićevu političku sudbinu/karijeru, ni za HDZ kojem zbog zaredalih afera pada javni rejting (uključivo predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, već četvrti mjesec) niti za vjerodostojnost države, impregnirane aferama - taj je političar prošlo svršeno vrijeme.

Bliska prijateljica ne samo Brkića i pobjega u BiH Zdravka Mamića, Grabar-Kitarović je bila - bez razložnog objašnjenja - žestoka osporavateljica Markićeva prethodnika u SOA-i Dragana Lozančića, jer ju je uhvatio u privatnom telefonskom "časkanju", a nije znala da je kontroverzni Maminjo pod tajnim mjerama prisluškivanja zbog sumnji da je počinio kriminalna nedjela.

Hoće li od silnog hodanja po jajima uskoro koje i puknuti, vidjet će se uskoro. Hoće li Brkić biti bivši ili je već sada bivši, odnosno hoće li predizborno razdoblje tko zna koji već put - na opću blamažu, koju biračko tijelo ne sankcionira - opet pretvoriti "obiteljsku svađu" tek u buru u čaši vode, također bi uskoro moralo biti razvidno.

Ili je, paradoksalno, taj drugi čovjek HDZ-a zapravo mačka s devet života. Kojoj, dakako, ne treba egzorcist, jer ni besposleni pop ne ordinira s mačkama. Još je zabavljen kozlićima.

h-alter