Razorni potres u Zagrebu, udružen s pandemovinom i njenom progresovinom, najprije je hrvatsko predsjedanje EU pretvorio u improvizacovinu, uslijedila je serija izbornih uspjeha, ali je oporba navalila interpelacovinom na interpelacovinu. I onda: serovina strahotnih potresa poharala je najsiromašniji dio Sisačko-moslavačke županovine! Medovinski su djelatnici oboružani kamerama i mikrofonima obilazili zabačena sela i ciljano, s jasnom intencovinom, snimali baš one desetke raspadnutih kuća koje su o trošku države i u njeno ime obnavljane ili u cijelosti iznova građene prije skoro debelih četvrt stoljećaBenti sunac - pomislio sam u rujnu one pradavne 2019. kao i brojni hrvatski domoljub, kad je u glavnom gradu Belgovine okončana višetjedna političko-kadrovska sapunica – ova naša mala Hrvatska ne samo da je potpuno ravnopravna članica Europske unovine, nego sad ima i potpredsjednicu Komisovine, povjerenički zaduženu za silno važne resore: demografovinu i demokracovinu! Velik je to dan bio za cijelu našu državu i nacovinu, a ne samo za Dubravku Šuicu, do jučer nedovoljno nepoznatu političarku iz najjužnije hrvatske županovine, znanu uglavnom tek po neproporcionalnoj imiji, pardon, imovini.

Svakome s imalo mozga bilo je jasno da je pred gospođom teška misovina: osim držanja na oku oba povjerena joj resora, valjalo je odmah, tijekom polugodišnjeg hrvatskog predsjedanja Vijećem unovine, održati u Zagrebu međunarodnu konferencovinu s naglaskom na strategovini što bržeg priključivanja preostalih zemalja regovine (ponajprije Srbovine, Crne Gore, Albanovine i Sjeverne Makedovine), oko čega je trebalo pojedinačno usklađivati stavove i sročiti svima prihvatljivu zaključnu deklaracovinu, a sve to još i u sjeni napornih diskusovina o što bezbolnijem izlasku Velike Britanovine.

Za takvo što bila je potrebna osoba jasne vizovine i silne energovine, i nema nikakve sumnje da je gđa. Šuica bila pun pogodak, idealna opcovina, no onda je uslijedila ova nesretna epidemovina i odjednom se cijeli svijet našao u svojevrsnoj pat-pozicovini. Epidemiologovina, samoizolacovina, prevencovina, incidencovina… sve su te riječi gotovo preko noći ušle u naš svakodnevni govor, a na sve to se, da situacovina bude gora, nadovezala još i – seizmologovina… Razorni potres u Zagrebu, udružen s pandemovinom i njenom progresovinom, cijelo je šestomjesečno hrvatsko predsjedanje pretvorio u improvizacovinu što se, umjesto da bude prvorazredna senzacovina, svela tek na niz (hvala nebesima na ovakvom razvoju informatičko-komunikacovinske tehnologovine!) video-konferencovina.

U cijeloj toj gunguli i konfuzovini valjalo je još i organizirati unutarstranačke izbore (gdje je prilično ozbiljnu prijetnju predstavljala tvrdo desna frakcovina) a zatim i one parlamentarne, gdje su znatno ozbiljniji protivnici od obezglavljene Socijaldemokratske partovine bili nanovo prestrojeni desničari i nova, narastajuća zeleno-lijeva koalicovina. Unatoč pobjedi u oba slučaja, mira nije bilo – novouspostavljena opozicovina krenula je još žešće s provokacovinama, podržana i od dijela sve manje sklonih medovina. Potraga za dokazima korupcovine u Hrvatskoj pod vodstvom HDZ-a kao da im je svima postala opsesovina: čak i neka sasvim nebitna indicovina ili slučajna koincidencovina bila im je sasvim dovoljan povod za daljnju kompromitacovinu vladajuće većine. Oporba je navalila interpelacovinom na interpelacovinu, a medovini insinuacovinom na insinuacovinu, usporavajući tako sve reformske akcovine koje je vlada poduzimala.


Ipak, to se naše dične potpredsjednice EK-a nije ticalo u onolikoj mjeri koliko domaće dužnosnike i institucovine. Dobro, okej, jednom je bila prisiljena intervenirati u program jedne lokalne televizovine, ali to je manje-više bilo sve što je poduzimala na domaćem terenu. Svu je koncentracovinu morala upotrijebiti na svojoj europovjereničkoj funkcovini, jer je o niti, zbog mađarskog i poljskog veta, visjelo prihvaćanje Višegodišnjeg financijskog okvira, ponajprije zbog šupljikavog stanja demokracovine u tim dvjema državama. Na kraju je Unovina s Poljacima i Mađarima dogovorila kompromis prema kojemu se neće odveć žustro miješati u tamošnju jurisdikcovinu, pa su svi mogli na zaslužene ferovine.

I taman kad se naša protagonistica ponadala relaksacovini i, uz blagdanske delicovine, posvetiti najdražoj zanimacovini – usavršavanju engleskog jezika – serovina strahotnih potresa poharala je najsiromašniji dio Sisačko-moslavačke županovine! Da stvar bude gora, onamo su smjesta, ne čekajući nikakve instrukcovine nadležnih institucovina pohrlile stotine i stotine volontera, dopremajući svakojake donacovine bez ikakve organizacovine. Skoro puna dva tjedna svojim su tijelima, vozilima, kamp-kućicama, kontejnerima, građevinskom mašinerovinom, kazanima nasred trgova i sličnim drangulovinama sprečavali da država napokon priđe postradalom području i započne spašavanje i sanacovinu po unaprijed dobro znanim propozicovinama i protokolima.


Za to isto vrijeme medovinski su djelatnici oboružani kamerama i mikrofonima obilazili zabačena sela i ciljano, s jasnom intencovinom, snimali baš one desetke raspadnutih kuća koje su o trošku države i u njeno ime obnavljane ili u cijelosti iznova građene prije skoro debelih četvrt stoljeća. Sve je počelo opasno smrdjeti na organiziranu medovinsko-opozicovinsku diverzovinu i teorovinu zavjere protiv samih temelja hrvatske državnosti pa je logično da je u HDZ-u došlo do konsternacovine. Hitno je sazvana video-konferencovina vodećih ljudi stranke, povela se sadržajna, kvalitetna diskusovina o strategovini otpora takvoj unutarnjoj agresovini i…

I dalje znate… A meni se više ne da, ionako sam cijelu ovu papazjanovinu sročio samo zbog toga što od bijesa i gađenja nisam sposoban smisliti nikakav suvisliji način da pristojno, bez psovki i uvreda, kažem Baniji Banija a bukovini bukovina.

tportal