Dana 29. svibnja, ispred slavonskobrodskog Zavoda za zapošljavanje,održana je tiskovna konferencija. Tema konferencije je bila: REFERENDUM ZA ZAKON PROTIV IZDVAJANJA POMOĆNIH POSLOVA U JAVNOM I DRŽAVNOM SEKTORU (Najava aktivnosti prikupljanja potpisa za provedbu referenduma).
Izlagači su bili:
- Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog sindikata HZMO;
- Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata;
- Željko Stipić, predsjednik SZHŠ Preporod

Organizatrori tiskovne su: Sindikat hrvatskih učitelja•Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja•Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske•Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod• Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi• Radnički sindikat HZMO•Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika•Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a•Carinski sindikat Hrvatske•Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju•Sindikat Porezne uprave Hrvatske. Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju•Sindikat Pravosudne Policije Hrvatske•Nezavisni cestarski sindikat• Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske•Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi•Sindikat računovođa, tajnika i tehničkog osoblja u socijalnoj skrbi, školstvu i zdravstvu

S obzirom da nije bilo press materijala, ali kako je sadržaj press konferencije sličan onoj održanoj u Zagrebu, Apolonija Veličkov, tajnica Sindikata Preporod, poslala nam je taj dokumentkoji prenosimo u cijelosti.

 

REFERENDUM ZA DONOŠENJE ZAKONA PROTIV IZDVAJANJA POMOĆNIH POSLOVA U JAVNOM I DRŽAVNOM SEKTORU
(Najava aktivnosti, potpisivanje Sporazuma, sadržaj referendumskog pitanja)
press-materijal

Vlada je predstavnicima sindikata koji djeluju u javnim i državnim službama 28. travnja priopćila kako namjerava do kraja lipnja donijeti političku odluku kojom će započeti izdvajanje ili privatizaciju pratećih službi u javnom sektoru. Kako su ministri napustili konferenciju prije nego što su se sudionicima trebali obratiti predstavnici sindikata, Vlada je ovim činom, i stvarno i simbolički, „zalupila vrata“ dijalogu sa sindikatima po pitanju rješavanja ovog važnog pitanja. Čistačice, kuharice, domari u školama, zdravstvenim ustanovama, fakultetima od iduće godine ne bi više bili zaposlenici tih ustanova, nego bi ovi zaposlenici promijenili poslodavca te postali zaposlenicima privatnih tvrtki. Vlada je odlučila promijeniti radno-pravni status skoro 30 tisuća radnika, sve njih prepustiti na milost i nemilost novim vlasnicima. Od tada je prošlo mjesec dana, sindikati koji djeluju u javnim i državnim službama međusobno su razgovarali, dogovarali se, obraćali se za pomoć onima koji su nam htjeli i mogli pomoći, te naposljetku dogovorili da konkretnom sindikalnom akcijom primoraju Vladu na odustajanje od provedbe jednog neodgovornog i višestruko štetnog rješenja.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma, 17 sindikata pokreću zajedničku akciju prikupljanja potrebnog broja potpisa građana kojima će se zahtijevati provođenje referenduma za donošenje Zakona o obavljanju pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru, kojim će zabraniti izdvajanje pomoćnih i pratećih poslova u školstvu, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi, kulturi i državnoj upravi. Unatoč kratkim vremenskim rokovima, unatoč svoj složenosti postupka prikupljanja više od 400 tisuća potpisa, predstavnici ovih 17 sindikata uvjereni su samo i jedino u uspješan ishod akcije koju pokreću. Zašto su predstavnici ovih sindikata uvjereni u uspjeh svoje akcije?
Prvo. Iako su sindikati ti koji ovu akciju pokreću, u prvom planu nisu im niti borba za veće plaće niti zadržavanje pojedinih materijalnih prava. Očuvanje radnih mjesta su nam jako važna, ali nam je još važniji javni interes, za interes svih građana da naše škole budu i dalje jednako čiste i sigurne, da u našim bolnicama vladaju kvalitetni higijenski uvjeti u kojima neće biti mjesta opasnim infekcijama…
Drugo. Našom akcijom ovih 17 sindikata daju priliku građanima da izreknu svoj stav o najvećoj pošasti, poslije rata, koja im se dogodila u protekla dva i pol desetljeća. Mi pružamo priliku građanima da kažu što misle o privatizaciji općenito i što misle o privatizaciji u javnom i državnom sektoru, u dvjema oazama dosad pošteđenim od privatizacijske pošasti. Treće. Snaga naših sindikalnih organizacija, broj naših članova i podružnica, također, nam daju za pravo kad vjerujemo u uspjeh ove naše akcije. Naših 125.150 članova, preko 2.5 tisuće naših povjerenica i povjerenika, preko 250 tisuća zaposlenih u ustanovama u kojima djeluju naše podružnice – uvjeravaju nas u uspjeh naše akcije.
Četvrto. Uspostavili smo zajedništvo u suočavanju s teškim problemom. Čvršće no ikada ranije u ovoj su se akciji povezali obrazovni sindikati. Prvi puta, u više od dva desetljeća, nestat će sve naše razlike i jalove netrpeljivosti i zajednički će poslu prionuti sindikalisti triju školskih sindikata. Unatoč činjenici da je vlast izuzela zdravstvo od outsourcinga, našoj se akciji pridružio Samostalni sindikat zdravstva, te tako niti zdravstvo nije izuzeto iz ove akcije. U ovoj akciji sudjeluju i najveći sindikat koji djeluje u državnim službama, jedan od dva sindikata koji djeluju u policiji, sindikat koji djeluje u pravosudnoj policiji, carini, sindikati koji djeluju u zavodima… Ovoj se sindikalnoj priči, mi smo uvjereni priči sa sretnim završetkom, pridružio i Cestarski sindikat. Važnost ove akcije, prepoznata je dakle i u sindikatu na čije se članstvo ove odluke Vlade nikako ne odnose.
Peto. Naših će 17 sindikata uspjeti i zbog podrške koju ćemo sigurno dobiti s raznih strana. Iako u ovoj akciji formalno ne sudjeluju središnjice, mi smo sigurni da ćemo imati potporu sindikalnih središnjica. Uostalom sindikati koji zajednički provode akciju dolaze iz čak triju sindikalnih središnjica. Utemeljenost našeg zahtjeva i uspostavljeno zajedništvo – pogonsko su gorivo koje će pokretati našu aktivnost idućih tjedana.
Naša akcija nema politički predznak. Čak smo i sa samom najavom naše akcije pričekali završetak ovih izbora. Svaka vlast mora znati da je uvijek, kada građani osjete da se nekim rješenjem ugrožava javni interes, referendum taj na kojem građani mogu zaustaviti svaku nerazumnu ili štetnu inicijativu. Možda ovo nije dobro za stranke kakve danas poznajemo, ali je sigurno jako dobro za demokraciju i opće dobro. Kako će se naša akcija odvijati svugdje gdje postoje članovi naših sindikata, svugdje gdje postoji spremnost naših povjerenika da stoje na štandovima i od građana prikupljaju potpise, mi ćemo se potruditi da u svim županijama, Zagrebu i svim ostalim gradovima građanima omogućimo da svojim potpisima podupru ovu našu inicijativu. Namjeravamo se u objašnjavanju našeg zahtjeva i predstavljanju naše organizacije susresti s gradonačelnicima svih većih gradova.
Naša akcija kreće s današnjim potpisivanjem Sporazuma. Referendumsko pitanje je, uz pomoć pravnih stručnjaka, usuglašeno i krećemo se s tiskanjem promidžbenih materijala. Svi će naši aktivisti na štandovima biti prepoznatljivi po ovim majicama. Naša će akcija prikupljanja potpisa trajati 14 dana, a početak naše akcije predviđamo od 2. do 6. lipnja.

Bez obzira na brojnost našeg članstva u ovih smo 17 sindikata svjesni kako dovoljan broj potpisa možemo prikupiti samo ako našu inicijativu podrže građani. Mi smo ti koji ćemo na sve moguće načine morati uvjeriti građane kako je svaki njihov potpis izuzetno važan, kako je akcija bez svakog njihovog potpisa osuđena na neuspjeh. A kako je do potpore građana nemoguće doći bez pomoći medija, mi Vas pozivamo da popratite odvijanje same akcije prikupljanja potpisa ali i popratne sadržaje kojima namjeravamo ovu našu akciju podupirati.

Zaključak: Ovih dana svjedočimo tome kako sve najbolje što u ovom narodu postoji, izađe na vidjelo baš onda kada je tom narodu najteže. I sindikati, njihovo članstvo, njihovo vodstvo, dijelom su tog naroda. Uvjereni smo kako je ovo prigoda da napokon i iz tih sindikata iziđe jedna inicijativa koju će građani prepoznati kao drugačiju, kao svoju. Nevolja, bolje rečeno nevolja sviju onih među nama kojima je ionako najteže, koji najteže preživljavaju, uspjela nas je ujediniti. Dodatno nas je povezala vlast koja nam ne daje mogućnost da kroz dijalog, isključivo snagom argumenata, riješimo ovaj problem. Outsourcing je, za nas u sindikatima, problem, za vlast outsourcing je rješenje problema prekomjerne proračunske potrošnje. Kako se radi o dva nepomirljiva stava, problem je moguće riješiti jedino tako da posljednju riječ izreknu oni građani kojoj svojoj djeci i unučadi ne žele ostaviti lošije škole i bolnice od onih koje su naslijedili od svojih roditelja. Mi smo uvjereni da takvih građana ima dovoljno i da će vlast morati naposljetku odustati od outsourcinga. Na kraju, kako nas u svemu ovome pokreće samo i jedino dobre misli, dobre želje, dobre nakane, a kako se, naš narod kaže, dobro uvijek dobrim vraća, mi ćemo našu akciju započeti gestom solidarnosti ovih 17 sindikata s građanima stradalim u poplavama, od kojih su mnogi naši članovi i kolege, o kojoj će nam više reći, predsjednik Hrvatskog crvenog križa g. Josip Jelić.