Nakon što su sudjelovali u nasilnom svrgavanju legitimnih ukrajinskih vlasti, 2. svibnja 2014. podmetnuli požar u Dom sindikata u Odesi u kojem su žive zapalili i vatrenim ili hladnim oružjem likvidirali na desetke političkih oponenata, nakon što su oformili samostalne bojne i vodili rat na istoku zemlje bez da su poštivali naredbe Glavnog stožera i na kraju osnovali militantnu stranku “Nacionalni korpus” s kojom namjeravaju “demokratskim putem” preuzeti vlast, ukrajinski neonacisti bojne “Azov”, jedne od najpoznatijih oružanih formacija Desnog sektora, za SAD su odjednom postali “prijetnja demokratskim vlastima u Kijevu”.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. No, ovo ne prenose ruski mediji, nego stoji u članku od 15. lipnja kojeg je objavio The Washington Post.

“Radikalne desničarske snage u Ukrajini su sudjelovale u sukobu na istoku zemlje sada mogu stvoriti bezakonje i provoditi nasilje”, piše američki politički strateg Joshua Cohen u svom članku za The Washington Post. Prema njegovim riječima, Kijev ne samo da mora osigurati policiji da provedi zakone, nego i prekinuti sve veze između vlade i neonacista i da članove ovih skupina treba istjerati iz svih struktura vlasti.

“Uz rat u istočnoj Ukrajini, Kijev se suočava s još jednom prijetnjom suverenitetu zemlje, a to su snažne radikalne skupine ultranacionalista”, za The Washington Post piše Joshua Cohen, koji je kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) radio u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i dobro je upoznat sa situacijom u Ukrajini.

Naravno, Cohen je preskočio dio u kojem je upravo USAID kroz razne programe surađivao sa svim organizacijama i skupinama, pa i ukrajinskim nacionalistima i neonacistima, sve dok nije postignut cilj i u Kijevu svrgnuta legitimna i uspostavljena marionetska vlada na čelu s predsjednikom Porošenkom, premijerom Grojsmanom i Turčinovom kao čelnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost.

No, svejedno. Prema njegovim riječima, “radikalni nacionalisti u Ukrajini se ne ustručavajte koristiti nasilje u postizanju svojih ciljeva, po čemu se očito razlikuju od tolerantnih, zapadno orijentiranih demokrata u Kijevu”.

“Na primjer, uzmimo napad na ukrajinskog antiratnog ljevičarskog aktivista Stanislava Sergijenka, kojeg su proveli neonacisti. Ali, to je samo vrh ledenog brijega. Krajnje desničarske i neonacističke skupine napadaju aktiviste i medije, uništavaju umjetničke izložba umjetnosti, napadaju antifašističke demonstrante, djeluju političkog i od sud prisiljavaju da zabrani proslavu Dana pobjede”, piše američki list.

Prema stručnjacima, problem nije samo učestalost s kojom se ovakve stvari događaju, nego činjenica da napadači uvijek prođu nekažnjeno. Za to postoje i razlozi. Prvo, desničarske skupine su odigrali važnu ulogu u ranim danima rata sa separatistima na istoku zemlje. Drugo, Kijev strahuje kako ove skupine mogu svrgnuti vladu, jer je bilo takvih pokušaja i još ukrajinski neonacisti još uvijek prijete.

“Rusija tvrdi kako Ukrajinom vladaju nacisti, ali to nije istina. Ekstremne desničarske stranke nemaju široku podršku naroda, međutim, prijetnju je i dalje nemoguće negirati. Ako ih vlasti i dalje ne budu kažnjavale, ove će se skupine još više osmjeliti”, navodi autor članka.

“Još uvijek nije kasno da Kijev poduzme korake kako bi ojačati svoju kontrolu i uspostavio vladavinu prava. Međutim, treba se držati principa “nulte stope tolerancije” prema nasilju kojeg čini ekstremna desnica”, tvrdi Cohen.

Prema njegovim riječima, predsjednik Petro Porošenko mora preuzeti nazor nad  raznim agencijama za provedbu zakona i donijeti pravni okvir za suzbijanje ekstremističkog djelovanja u Ukrajini, a onda policiju potaknuti da počne provoditi zakone.

No, čini se da Cohen godinama nije bio u Ukrajini, barem ne u udaljenim provincijama, kao na primjer u Hersonu, gdje su neonacističke bojne doslovno otjerale preplašenu policiju, koja je došla osigurati radnike za popravak dalekovoda koje su srušili neonacistički militanti, jer je su služili za napajanje električno energijom Krima. Kasnije su isto učinili s ukrajinskom vojskom i policijom, koja je došla ponovno uspostaviti željeznički tranzit, kojeg su blokirali naoružani militanti radikalne desnice. I što je na kraju učinio Porošenko? Umjesto da popravi pruge i ukloni barikade, strpa u zatvor vođe ovih skupina, on je u strahu blokadu ozakonio i rekao kako je stvar riješena.

Osim toga, američki “stručnjak” predlaže da vlada u Kijevu prekine sve veze između policijske i radikalnih desničarskih militantnih organizacija.

“Na primjer, Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine, kojeg vodi Arsen Avakov, mora prekinuti njegove dugogodišnje veze s bataljunom “Azov”, paravojnom skupinom koja se koristi nacističkim simbolima i na početku sukoba u Donbasu je integrirana u ukrajinsku vojsku. Avakova se optužuje da koristi članove skupine za napade oporbene medije, njegov zamjenik je i sam bio član neonacističke organizacije. Njegov savjetnik na svojoj stranici da društvenim mrežama postavlja fotografije fašističkog vođe Benita Mussolinija i poziva na ubijanje homoseksualaca. Dakle, takvi dužnosnici nemaju mjesta u vladi i na temelju vladavine prava oni moraju otići”, kaže američki politolog.

Štoviše, on predlaže da svi policajci prođu obuku o ljudskim pravima, kako bi poboljšali svoje rezultate i procesuirali zločine iz mržnje.

“One kod kojih se uoče znakovi simpatije ili veze s ekstremistima, odmah treba isključiti. Rješavanje ove situacije je jednako važno za ukrajinsku demokraciju, kao što je bilo potrebno lustracijom eliminirati sve korumpirane dužnosnike bivšeg režima Janukoviča. Ali Porošenko mora djelovati odmah”, zaključuje autor članka za The Washington Post.

Joshua Cohen je jednim dijelom u pravu, iako piše s pozicije analitičara koji radi za USAID. No, sve što on sugerira je nemoguće provesti iz razloga što skupina “Azov” danas više nije bojna, nego pukovnija, a govorimo o samo jednoj militantnoj organizaciji koja je nastala tijekom EuroMaidana i kasnije je poslana na “Istočni front”. Porošenko i njegova vlada ništa od navedenog ne mogu učiniti i jedini im je spas da povremeno eskaliraju sukobi u Donbasu, tako da neonacisti imaju “pametnijeg posla” od svrgavanja vlade u Kijevu ili prekida rada električnih mreža i blokade željeznica. Kijev naprosto nema spremnu ni policiju, ni vojsku koji bi se mogli suprotstaviti radikalnim desničarskim i neonacističkim paravojnim skupinama, što se do sada vidjelo u više navrata.

U stvari, bojna “Azov” i druge slične formacije podsjećaju na naoružane islamističke militantne skupine, koje su korisne dok trebaju odraditi određenu zadaću, a kada se to postigne, onda se traži način kako ih razoružati i rasformirati. Međutim, tog načina nema, što Joshua Cohen dobro zna.

logično