Ovih dana očekuje se konačni obračun u HDZ-u. No, u ovoj priči, koja govori o smradu politike, korupciji, pokvarenom pravosuđu i svim mogućim porocima hrvatskih elita, ipak je i nešto dobro: raskrinkava se karakter ovog sustava, građani sada jasno mogu vidjeti na koji način žive i kako se ponašaju pripadnici takozvanog establishmenta


Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je podnoseći izvješće o stanju nacije da su kompromitacija tajnih izvida i odavanje posebnih mjera dodatno narušili povjerenje u sustav te je poručio da u Hrvatskoj nitko ne može i neće biti iznad zakona.

Tako glasi jučerašnja vijest Hine iz Sabora, a u prijevodu, ona znači da je Plenković spreman na obračun sa svojim zamjenikom Vasom Brkićem, čim se dokaže da je »probijanje sustava« išlo upravo od njega.

Riječ je, naravno, o jednoj od najvećih afera u Hrvatskoj ikad, i nije pretjerano reći da od njenog ishoda ovisi budućnost ove Vlade, a i HDZ-a. Milijan Brkić previše je važan kotačić u sustavu funkcioniranju HDZ-a, jedan od ljudi koji kontrolira bazu HDZ-a na terenu i jedan od glavnih kadrovika u toj stranci, čijim ispisanim i memoriranim »karakteristikama« dosad nije mogao promaknuti gotovo pa niti jedan član HDZ-a.

On sve to ima u malom prstu, pa jednako tako ima u malom prstu i lanac prostitucije koji je 2011. navodno zaštitio, odnosno upozorio na policijske izvide. Zato Plenković igra opasnu igru udarajući na njega, i riskira vlastitu političku smrt.

Ovih dana očekuje se konačni obračun u HDZ-u. No, u ovoj priči, koja govori o smradu politike, korupciji, pokvarenom pravosuđu i svim mogućim porocima hrvatskih elita, ipak je i nešto dobro: raskrinkava se karakter ovog sustava, građani sada jasno mogu vidjeti na koji način žive i kako se ponašaju pripadnici takozvanog establishmenta.

»Probijajući« istragu 2011, kako se to stručno kaže, Brkić je zapravo zataškao imena svih onih ministara, liječnika i državnih tužitelja koji su koristili mrežu lijepe Sare.

Pritom je u medijima neprestano samo ime Sare Sikirić i ostalih djevojaka koje su uključene u priču, ali dosad nitko nije provalio ime niti jednog ministra ili lokalnog državnog odvjetnika koji se našao u priči. Maksimum je što smo doznali ime stanovitog N.S.-a, što je Brkić jučer ironizirao rekavši da mu je to »dečko«.

Šteta je stoga najveća upravo u tome da hrvatska javnost, zahvaljujući tome što je tada učinio Brkić opstruirajući navodno istragu, nije saznala punu istinu o tome tko su zapravo bili korisnici tih usluga, koji su do dana današnjeg ostali zaštićeni. Najveću uslugu Hrvatskoj, a sada se vidi – i sebi, Vaso Brkić bi bio učinio da je ostavio da sve izađe van.

No, to nije bilo realno. Ako su u lancu prostitucije kao korisnici bili i lokalni državni odvjetnici, kao što se tvrdi, tada je jasno da se sustav upro da sam sebe zaštiti, i da to nije bio Brkić, bio bi netko drugi u tom pravosudno-policijskom lancu. To je najveća šteta. Jer građani imaju pravo znati kako žive njihove elite.

Stoga je pomalo tragikomično što vladajuća stranka, HDZ, danas 2018. godine postaje žrtva zaštite pojedinaca koji su se 2011. bili malo zaigrali. Možda bi i Plenkoviću ova situacija bila lakša kad bi cijela afera do kraja iscurila u javnost. Neka zamoli Brkića, tako se obojica mogu spasiti jedan od drugog.

 

novilist