No, ako bi se HSS s Krešom Beljakom pridružio Amsterdamskoj koaliciji, tada bi SDP već imao od čega strahovati. Prvo, HSS s Beljakom na čelu već polako, ali sigurno raste. U anketama je na skoro četiri posto, što je postotak na razini GLAS-a.


U svim dosadašnjim razdobljima izgledalo je kao da je SDP nezamjenjiv na političkoj sceni Hrvatske. Ova zemlja je svjetonazorski podijeljena na HDZ i SDP, jedni su konzervativni, demokršćanski i desni, drugi su građanski, liberalni i lijevi, i točka. Trećih nema.

No, u situaciji u kojoj bi Davor Bernardić iz stranke mogao isključiti čak 20 najviđenijih saborskih zastupnika SDP-a i time izazvati potpuni raskol stranke koja će na taj način praktički prestati postojati, čini se kao da je došlo vrijeme da birači iz bazena ljevice doista počnu tražiti alternativu.

To nije Živi zid, ili slični aktivistički antisistemski projekti, jer to nisu koncepti koje podržavaju SDP-ovi birači. To sve do prije nekoliko dana nije bila ni Amsterdamska koalicija GLAS-a, IDS-a i stranke Pametno, jer je i Pametno u neku ruku antisistemska i nekoherentna grupacija, što je i pokazala naprasnim napuštanjem ovog saveza. A SDP-ovi birači baš jako ne vole ni »disidente«, kakvi su osnivači GLAS-a koji su otišli iz jedne velike stranke i osnovali novu, dok je IDS strogo regionalan, i ionako »krade« glasove SDP-a na području Istre, Primorja i otoka, pa su i ti birači ljevice u ovoj regiji već podijeljeni između te dvije stranke lijevog centra.

No, ako bi se HSS s Krešom Beljakom pridružio Amsterdamskoj koaliciji, tada bi SDP već imao od čega strahovati. Prvo, HSS s Beljakom na čelu već polako, ali sigurno raste. U anketama je na skoro četiri posto, što je postotak na razini GLAS-a. Drugo, Beljak je već u cijelom nizu prilika pokazao da je istinski antifašist i da je HSS s njim na čelu stranka centra koja inklinira k lijevom, i koja neće dopuštati nikavu reviziju hrvatske povijesti, neće tolerirati ustaške pozdrave, niti će podržavati retrogradne inicijative tipa Markićkinih referendumskih pokreta.

I treće, Beljak ne krije liderske ambicije. U političkim krugovima kruži vic o tome da Krešo Beljak oduvijek zapravo samo želi biti šef SDP-a (s kojim je ionako surađivao godinama u Samoboru), a šala bi se mogla staviti na stranu ako bi se Amsterdamska koalicija doista proširila HSS-om, o čemu se ovih dana razgovori intenzivno vode. Jest da glasovka Anka Mrak Taritaš ima ogromnu podršku SDP-ovih birača u svim anketama, ali Beljak kao mlađi i proaktivniji, prilično bučan tip, ovdje može s vremenom isplivati kao lider cjelokupnog saveza. Naravno, osim ako se ne dogodi da se dva lidera dvije stranke, Mrak-Taritaš i on, odmah u startu ne pofajtaju oko vodećeg mjesta u savezu. Što je u hrvatskim prilikama uvijek najveći problem politike.

No, ako se to ne dogodi, ako bi GLAS, IDS i HSS kao doista logični politički partneri počeli ozbiljnije surađivati, tada bi ovo mogao postati projekt koji bi dostojno mogao zamijeniti SDP. GLAS je jak u Zagrebu, HSS na sjeveru i istoku zemlje, IDS u Istri, ali i Rijeci i Primorju. Upravo je u Rijeci ruiniran SDP-ovim aferama koje potresaju lokalnu vlast zadnje vrijeme, kao i šupljim proračunom, i u anketama birači očajnički traže suvislu lijevu priču, pa je to zasad za njih Živi zid koji čak prestiže SDP u Rijeci i PGŽ-u. No, s novom, jačom Amsterdamskom koalicijom, to se doista može trajno i zauvijek promijeniti.

 

novilist