Izvan direktnog  pogleda javnosti traje sezona lova na učitelje, nastavnike i profesore u osnovniim i srednjim školama. Lovci su izdavačke kuće koje izdaju školske udžbenike. Nakon četverogodišnje stanke, otvorena je nova sezona nagovaranja. Prije nekoliko godina udžbenici su odabirani svake godine, na užas roditelja, a na zadovoljstvo izdavača koji su izmišljali toplu udžbeničku vodu, dvodjelne udžbenike, pisanke i slične kerefeke koje su donosile stravičan profit.

Dakle, ulovljeni trofeji u vidu učitelja, nastavnika i profesora, svojim odabirom udžbenika tj. izavača donose ogroman novac. Iako su nastavni planovi i programi isti za sve škole u RH, izdavači i njihovi autori nude različite metodske spoznaje. Na primjer, u svim udžbenicima matematike za prve razrede jedan i jedan jesu dva, ali jedan izdavač ovu računsku operaciju ilustrira kruškama, a drugi jabukama. Jedan nakladnik nudi radne bilježnice i testove  s ilustracijama poznatog ilustratora, a drugi s ilustracijama nadarenog amatera. Kod jednoga su priručnici toliko detaljni da imaju 300 stranica, a kod drugoga u priručnik su ukomponirani linkovi s interneta. Neka cvjeta stotinu udžbeničkih cvjetova.

Nije za povjerovati da, prema ozbiljnim istraživanjima, tek oko 35 posto učitelja ima vlastiti stav (čitaj kičmu) o kvaliteti udžbenika i niko im ga ne može poljuljati. Lov se odnosi na onih 65 posto. Oni su poput praznih ploča na koje svoje nagovaralačke želje uspješno ispisuju kolege, ravnatelji i promotori odnosno predstavnici izdavača na terenu. Promotorska čeljad, na brzinu educirana u ad hoc radionicama izdavača, tijekom posjeta školama uči pameti učitelje što je bolje za njih, informira ih o "kolosalnim" promjenama na bolje u „našim udžbenicima“, nudi im male povoljnosti, putovanja, sudjelovanja u ocjenjivanju udžbenika, uz adekvatnu šušteću zahvalnost. Naravno, uvaljuju im se sitni kineski suveniri s logom izdavača. Nije promotorima ništa za zamjeriti. Bore se ljudi za svoj posao.Uostalom, isto rade, na primjer, i agenti osiguranja.

Ni 33 osnove i 12 srednjih škola u Brodsko-posavskoj županiji, nisu zaobišli nakladničko-promotorski skakavci u nastojanju da za plaću, stimulaciju i ugled u očima šefova (riječ je o piramidi) obrste što više pristanaka učitelja, nastavnika i profesora da ostanu ili prijeđu na „naše“ udžbenike. Jure od škole do škole, prilaze učiteljima za vrijeme malih i velikog odmora, u zbornici i kabinetima. Nakon završetaka zimskih praznika intenzivirat će nagovaralačka nastojanja, tako da će vlastitim automobilima prelaziti i preko 3 000 km mjesečno. Ističem, u pitanju je ogroman  novac. Recimo OŠ koja ima 800 učenika kupuje barem 4000 udžbeničkih  kompleta samo za predmete. Cijena jednog predmetnog kompleta iznosi između 120 i 150 kuna. Ukupno izdavači samo u jednoj školi (bez razredne nastave) uzmu između 480 000 i  600 000 kuna. Dodaju li se udžbenici za razrednu nastavu, lovina, može iznosti između 800 000 i 1 000 000 kuna, pod uvjetom da svi kupe nove udžbenika. Od toga novca namiri se država, autori, menandžment, radnici u skladištima, tiskari i promotori. Ogroman dio ostane gazdama, pojedincima kapitalistima. Učenike i roditelje niko ništa i ne pita.

Svježi udžbenici, navali učiteljski narode!