Predstavljamo vam ljepotice iz bivše Jugoslavije koje su imale svijet pod nogama.
 OLIVERA KATARINA


Fatalna dama, glumica, pjevačica koju su žene mrzile, a muškarci doslovno obožavali.

Šef srpskih komunista Draža Marković bio je slab na dvije stvari, jagnjetinu i lijepe žene. Dok je Olivera Katarina pjevala, on je četveronoške puzao za njom!

Rođena je 1940. godine u patrijarhalnoj porodici. Odrastala je uz strogog oca tako da je jedva dočekala punoljetstvo kako bi otišla od kuće. Otišla je u Pariz, ali nakon nekog vremena vratila se u Beograd i upisala glumačku akademiju.

Doslovno preko noći, udala se za novinara Vuka Vuča. Kada je to čuo, glumac Miloš Žutić, inače godinama zaljubljen u nju, otrovao se i jedva preživio. Brak je trajao dve godine.Sa 22 godine započela je vezu s Ratkom Draževićem, Titovim obavještajcem i filmskim producentom. Sedam godina živjela je s njim na visokoj nozi u svjetskim metropolama.

Ulogom u filmu 'Sakupljači perja' 1967. Dražević je od nje napravio pravu zvijezdu za kojom je poludjela kako Jugoslavija, tako i Evropa. Svojom je pojavom i glasom zaludjela i samog Salvadora Dalija koji se doslovno poklonio njenoj lepoti. 72 dana uzastopno je punila najpoznatiju koncertnu dvoranu u Parizu, Olimpiju.

Ratko nije želeo djecu i Olivera ga je napustila. Udala se za tadašnjeg predsjednika Beograda Miladina Šakića i s njime dobila sina koji danas živi u Španiji. 

 

Nakon toga, žena za kojom su muškarci umirali, potpuno se povukla iz javnosti i o njoj se gotovo ništa nije čulo. Najljepša žena bivše Jugoslavije kao da je propala u zemlju. U javnosti se ponovo pojavila tek 2008. ulogom u filmu 'Čarlston za Ognjenku'. Od tada neprestano puni koncertne dvorane.

BEBA LONČAR 

Film "Ljubav i moda“, snimljen u Beogradu 1960. godine, predstavljao je prekretnicu u jugoslovenskom socijalizmu. Prvi put u jednom domaćem filmu predstavljeni su lijepi i mladi ljudi koji se bezbrižno vole, vozikaju i zabavljaju. Zvijezda tog filma bila je Beba Lončar.

 

Nakon premijere filma, Jugoslavija je dobila svoju Brižit Bardo. Svi su bili zaljubljeni u slatku Bebu, a ona je bila zaljubljena u beogradskog plejboja Dejana Božovića.

 

U to doba ljepota je bila nešto što imaš ili nemaš, estetska hirurgija nije postojala, a glumice su toliko loše zarađivale da su jedva imale za sapun.

 Kako je Bebina ljepota uvelike nadmašivala njen glumački talenat, dobijala je uloge u italijanskim drugorazrednim filmovima. Kada je trebala da dobije 'priliku života', posvađala se s rediteljem i do saradnje nije došlo.

 

Dugo je bila u braku s biznismenom Josipom Radeljakom, s kojim ima sina Lea. Razvela se 1994. godine, a on se kasnije oženio još jednom glumicom velike ljepote - Enom Begović.

 

Beba Lončar danas živi u Beogradu i povukla se iz javnog života.

 

BERNARDA MAROVT 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U mnogim anketama Bernarda je bila proglašena najljepšom misicom koju je Jugoslavija ikada imala.

 

Bila je predodređena za uspjeh: godišnji kalendar za 1982. godinu magazina Start, koji nam je u socijalizmu zamenjivao Playboy, zbog Bernardinih slika prodan je u nevjerovatnih 350.000 primjeraka.

 

Postala je mis Starta i mis "Penthausa" pirije nego što je odlučila da isproba sreću na izboru za Mis.

 

Bernarda je izabrana za mis Jugoslavije na izboru u Zagrebu 1982. godine.

 

Iako su je na izboru za najljepšu ženu svijeta u Londonu diskreditovali zbog golišavih fotografija objavljenih u 'Startu', 30 fotografa iz raznih dijelova svijeta proglasili su je za misicu fotogeničnosti i dodijelili joj titulu najfotogeničnije djevojke na svetu. Proglašena je top modelom Italije i top modelom Evrope, a na vrhuncu karijere zarađivala je 3.000 dolara dnevno.

ANA SASOJedna od najljepših misica bivše Juge, ostale je zapamćena po reklami za sok 'Pipi' kada izlazi iz mora u pripijenoj majIci koja je otkrivala njeno bujno poprsje.

 

Rođena 1963. godine, tek je postala punoljetna kad se kao hostesa na Splitskom festivalu zabavnih melodija prijavila za izbor najljepše Jugoslavenke.

 

Nijedna druga nije imala šanse i 1982. godine ponijela je lentu, a zatim otputovala u London. Bila je odlična, od ukupno 68 devojaka ušla je u polufinale sa još sedam ljepotica.

 

Nakon toga snimila je čuvenu reklamu. Svjetska slava bila joj je na dohvat ruke, međutim ona je odbila sve ponude i udala se za vlasnika nekoliko splitskih pekara. Ta veza bila je turbulentna. Ljubomorni suprug tukao ju je čak i u javnosti.

 

Nakon razvoda, bila je u vezi sa tadašnjom zvijezdom 'Hajduka' Igorom Štimcem, ali izvori bliski paru tvrdili su kako ni s njim nije pronašla sreću i kako je i on bio agresivan prema njoj.

 

Od 2001. do 2004. godine bila je u braku sa Igorom Franceschijem, ribarom i pravnikom, a ostavila ga je jer ju je neprestano varao.

Cijelog života ponavljala je istu rečenicu "Lijepim ženama prilaze krivi muškarci". Ona je živi dokaz da je to istina.

6yka