Profesor poslovne administracije na Harvardu Boris Groysberg proveo je anketu među headhunterima u jednoj globalnoj tvrtki za pronalaženje vodećih kadrova kako bi saznao koje vještine trebaju imati vođe.

 


Glavni uvjet koji svaki vođa mora ispunjavati je izražena sposobnost vođenja. Iako je riječ o očitoj vještini, ispitanici su naveli nekoliko vrsta vođenja koji su najpotrebnije, a to su inspiracijsko vođenje, manje strogo vođenje koje je prikladnije za današnje izvršne kadrove, vođenje s inicijativom, poštovanje prema drugima, izgradnja povjerenja i strateško vođenje.

Vrsta potrebnog vodstva ovisi o specifičnim potrebama određene kompanije. Primjerice, ako kompanija ima etičkih problema tada bi trebali tražiti etičkog vođu ili ako je kompanija u financijskim problemima tada trebaju vođu s vizijom.

U nastavku donosimo ostale vještine koje bi vođe trebali imati.

1. Sposobnost strateškog razmišljanja i djelovanja


Ispitanici su na drugo mjesto mjesto važnosti vještina smjestili sposobnost strateškog predviđanja, odnosno strateškog razmišljanja u globalnom poslovnom okruženju. „Jedan konzultant izdvojio je sposobnost za određivanje strateških smjernica organizacije, a drugi je strateško razmišljanje izjednačio s integrativnim vođenjem. Ostali su naglasili kako strateško razmišljanje zahtijeva sposobnost vizionarskog izvršavanja, a to su definirali kao visoki standard izvršavanja.

2. Poznavanje tehnologije


Prema Groysbergovoj anketi treće mjesto važnosti zauzimaju tehnološke vještine i tehnološka pismenost. „Najviše rangirani kadrovi moraju znati kako tehnologija utječe na njihovu organizaciju i kako mogu iskoristiti tehnologiju“, kazao je je jedan headhunter Groysbergu. Ostali su rekli kako traže vođe koje posjeduju „financijsku inteligenciju“ i specifična znanja o industriji.

3. Sposobnost timskog rada


Na četvrto mjesto važnosti vještina ispitanici su stavili timski rad i vještinu izgradnje odnosa. „Izuzetni vođe svjetske razine moraju imati sposobnost zapošljavanja i razvijanja iznimno snažnog upravljačkog tima jer sami kao pojedinci ne mogu uspjeti“, kazao je jedan ispitanik. Drugi je dodao kako vođe moraju biti timski orijentirani, sposobni istovremeno odrađivati više zadataka, voditi bez pozivanja na autoritet radnog mjesta, otporni na stres i sposobni osigurati da zaposlenici ne budu iscrpljeni od rada, a sve to moraju odraditi s velikim osmjehom na licu.Izvor: business