Zapalio se predsjednik Josipović pišući pismo Pupovcu kao nikada do sada. Nije bio zapaljen ni dok se susretao s Miloradom Dodikom, koji, da se poslužimo njegovim rječnikom, vodi politiku nacionalnih sukoba, ali visokog intenziteta. Ne, njemu je na klaviru priuštio umilnu opuštalicu uz Moj galebe.Milorada Pupovca nazvao je reketarom svih dosadašnjih Vlada koji je ostvarivao velike financijske prihode iz proračuna. Nazvao ga je čovjekom koji nije ni izbliza veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to želi pokazati. Kazao je za njega da vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta i zapravo mu poručio da je u politici nepotreban ustvrdivši i da je dobio mnogo pritužbi u kojima mu se "Srbi i neke njihove organizacije" žale da Pupovac netransparentno troši novac namijenjen manjinama.

Zapalio se predsjednik Ivo Josipović pišući ovo pismo o Miloradu Pupovcu za tjednik Novosti kao nikada do sada. Nismo još ovog predsjednika, koji se toliko poziva na pravednost i pravdu, vidjeli da tako izgara pišući o sve većem broju siromašnih hrvatskih građana, o pohlepnim bankarima, o Čačićevim ekološki spornim projektima, od kojih jedan predstavlja razarajuću opasnost za grad Dubrovnik, a drugi moguće povećanje broja oboljelih od raka u Istri. Nismo ga ovako zapaljenog vidjeli ni dok se susretao s Miloradom Dodikom, koji, da se poslužimo njegovim rječnikom, vodi politiku nacionalnih sukoba, ali visokog intenziteta. Ne, njemu je na klaviru priuštio umilnu opuštalicu uz Moj galebe.


                                                                                                                                                 O Pupovcu sve najgore, a Dodiku Moj galebe


 

Josipovića ovako zapaljenog vidjeli smo tek sada, kad se dirnulo u njegovo gnijezdo. Kad su mu se umjesto pisama osiromašenih građana, na vrh glave popeli tekstovi iz tjednika Novosti, koji ne odustaje od pisanja o tome da se predsjednikov prijatelj Marko Vojković navodno obogatio na račun ZAMP-a, a zahvaljujući Josipoviću.

Ako je već bio toliko pametan da pravno uredi ZAMP, što nije toliko pametan da se pravno obračuna s Novostima, umjesto da im u bijesu piše pisma, i svoju energiju, umjesto na to, usmjeri na građenje nove pravednosti. "Zato što dobro zna da Novosti u storiji o Emporionu i ZAMP-u nisu objavile doslovno nijednu netočnost, te zato što mu je savršeno jasno da smo dosad objavili samo manji dio te uzbudljive sage", odgovorio je na to glavni urednik Novosti Ivica Đikić.


                                                                                                                                                         'Ovo je tema za istraživačko novinarstvo'


Ne morate, zapravo, biti ni upućeni u problematiku čitave stvari da vam ovdje nešto jako ne zasmrdi. "Šokiran sam izborom riječi koje je predsjednik odabrao u tom tekstu. Tu je razvidan jedan višak u reakciji, koji jednostavno indicira da u korijenima toga postoje još neki slojevi i argumenti koji nisu izneseni, a on nije osoba koja prema tipu svog govora proizvodi taj višak u reakciji. Više bih rekao da je kod njega zastupljen manjak društveno poželjne, očekivane vertikale", komentirao je za Danas.hr Vladimir Lay, znanstvenik s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

To je sada, kaže nam Lay, jedna ježeva bodlja koju treba istražiti kroz istraživačko novinarstvo. "Sve su to samo političari koji imaju svoje interese, i moja je hipoteza da se iz tog smjera, smjera interesa, taj višak u reakciji i rodio", kaže nam Lay i nastavlja:

"Koliko nam je pilio mozak s tom pravednosti i punio nam uši njome. Pa hajdmo sada vidjeti kako se i koliko trudio ostvariti je. A evo kako se trudi? Je li ovo ta borba za pravednost? Svi oni imaju putra na glavi, to nemojte zaboraviti", zaključuje Lay.

 

VEZANE TEME:

                                                                                                                                                                                               Josipović se iz privatne osvete upliće u rad manjina

                                                                                                                                                                                                 Josipović žestoko napao Milorada Pupovca

                                                                                                                                                                                                     Pupovac odgovorio na predsjednikovu paljbu

Izvor: www.danas.net.hr