U vrijeme kada je televizija sve više, a izbora sve manje, na YouTubeu nabasate i na nepravedno zaboravljene filmove. Takav je i "Svečana obaveza" iz 1986. Tko se želi podsjetiti mladosti, može pogledati, tko hoće vidjeti staru državu i sistem, tu je sve, tko hoće dobru dramu, dobit će je

Laušević i Štimac polažu zakletvu u "Svečanoj obavezi" (foto Screenshot/YouTube)

Dnevnik, RTS, 26. srpnja, 19:30

Otišao je Branko Cvejić, Bane Bumbar, protagonist najšarmantnije nostalgične serije ikad snimljene na ovim prostorima. RTS-ov Dnevnik posvetio mu je dostojan prostor. Sve je u "Grlom u jagode" savršeno: scenarij (Srđan Karanović i Rajko Grlić), muzika (veličanstveni a slabo poznati Zoran Simjanović ovdje je na visini Nina Rote), glumci (nezaboravna baka Elvira – Rahela Ferari – tata Sreten – Bata Stojković – Čombe, Uške, Miki Rubiroza...). "Grlom u jagode" tribute je sretnim šezdesetima, kada je svijet još bio mlad. Tek danas u ove sumorne dane, kada nas s jedne strane tuku vijesti o ratu, a s druge o pregrijavanju planeta, možemo vidjeti značaj i ljepotu te dekade, dijelom i zahvaljujući tom glumcu. I ambijentu u kojemu je radio. Svako veliko umjetničko djelo svemir je za sebe, savršen i samodovoljan svijet, u kojemu ništa ne nedostaje i ničeg nema viška, to je, košarkaški rečeno, čista igra, bez pauza, bez prekida, gola supstancija. E, to su "Grlom u jagode", a u njihovom je središtu on, Cvejić, Bane. Umro je u 75. godini. U matičnom kazalištu, kojemu je postao i ravnateljem, odigrao je više od pedeset uloga. Glumio je u više od 40 cjelovečernjih igranih filmova, dao bezbroj TV rola. "I kad umrem, zovite me Bane Bumbar", rekao je beogradskom Blicu, a tu mu je želju, sve da je i nije izrekao, nemoguće ne uslišiti. Vječnaja pamjat, Bane Bumbar.

 

HRT

Jebo vas Sportski program! Hrvatska televizija odbila je nastaviti snimanje "Dnevnika velikog Perice", rijetko uspješne, ležerne i duhovite serije kakve na HRT-u, u domaćoj izvedbi, ne viđamo prečesto. Zapravo, tako kvalitetnu seriju tog žanra nismo vidjeli od vremena nenarodnog režima i pokojnoga Smoje. Brešanova nanizanka bila je hit među publikom, gledana u cijeloj regiji, osvojila je nagrade stručnjaka – a sad netko s Prisavlja kaže "No pasarán", ne ide dalje. Pa zašto, pobogu? Perica je otkantan zbog nogometa, odnosno plaćanja prava na sportske prijenose!? Snimanje jedne epizode prve sezone navodno je stajalo 1.291,000 po epizodi, dakle ukupno oko 7,7 milijuna kuna. Tri ili četiri puta više novca utrošeno je na farsičnog "Generala" za kojeg se unaprijed znalo da će biti fijasko. "Nestali" su koštali 7,5 milijuna kuna, odnosno oko 1.900,000 kuna po epizodi, a "Perici" nisu bili ni do koljena. Ali HRT želi nogomet i druga loptanja. Nevjerojatna odluka Prisavlja.

 

Dnevnik, Nova TV, 29. srpnja, 19:15

Što lud pokvari, stotinu pametnih ne može popraviti. Od Milana Bandića Zagreb se neće oporaviti narednih pet, a možda i deset godina. Uništen urbanizam, razvijen klijentelističko-ortački sustav, ubijeno ono gradsko u masi građana, to je naslijeđe "najvećeg zagrebačkog gradonačelnika". Ne ponovilo se! Danijela Dolenec, zamjenica Tomislava Tomaševića, predstavila je novu verziju Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje kojom je najavljeno postupno smanjenje i ukidanje naknade koja nije postigla nikakav populacijski učinak, onemogućila je gradnju vrtića – koji bi pomogli rastu stanovništva – i stvorila tisuće novih ovisnika o transferima iz proračuna. Na tu je idiotsku mjeru, koju je čini se osmislio Kikaš – koji ima puno djece – potrošeno preko dvije milijarde kuna, dakle dvije trećine Pelješkog mosta. A u ništa! "Prvo pa iscidak", kako bi rekao junak iz "Prosjaka i sinova". "Važno nam je omogućiti zapošljavanje majki i upise svoj djeci u vrtiće. U novom prijedlogu djeca se mogu upisati u vrtiće", rekla je Dolenec i zatim predstavila izmjene: "Prvih šest mjeseci od donošenja ove odluke, koju očekujemo u rujnu, ništa se neće mijenjati za korisnike. Iznos ostaje na razini prosječne plaće. S 31. ožujkom iduće godine naknada se smanjuje na minimalnu plaću. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće sve dok korisnici ne izađu iz mjere", objasnila je Dolenec. "S 30. rujnom prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojemu dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Prihvata novih neće biti", rekla je. "Pazili smo da u novom prijedlogu imamo postupne izmjene prema preporuci suda", rekla je odgovarajući na pitanje očekuje li nove tužbe. Željka Markić, Ivica Lovrić i drugi ljupki, simpatični, dragi i pošteni likovi Bandićeve i bliskih galaksija tiltaju, najavljuju nova ćeranja, a priča se nastavlja.

 

Svečana obaveza, YouTube

U vrijeme kada je televizija sve više, a izbora sve manje, YouTube dobro dođe kao nepresušno vrelo filmova među kojima nabasate i na neke koji su nepravedno zaboravljeni. Takav je film "Svečana obaveza", koji je 1986. režirao Božidar Nikolić, najpoznatiji po režiji "Balkanskog špijuna" i otkriću Brada Pitta. U "Svečanoj obavezi" vidimo dvojicu vojnika: Slavka Štimca, poljoprivrednika koji živi sa starom majkom, pa mu je odlazak u vojsku godišnji odmor, a oca nikad nije upoznao i Žarka Lauševića, Beograđanina koji ostavlja ženu s malim sinom. Za vrijeme polaganja svečane zakletve Štimcu u posjet neočekivano dolazi otac (Velimir Bata Živojinović) koji ga je odlučio priznati... Film smo počeli gledati iz prozaičnog razloga: uvodni kadrovi obilovali su scenama iz bivše države, to jest bivše civilizacije: svečani ispraćaj sina u vojsku, narodnjaci, socijalistička odijela, karirani stolnjaci u kafanama, krama po cestama – ukratko, pucala nas je nostalgija, žal za mladost, ali nakon prvih sekvenci čehovljevska drama dvojice likova duboko nas je uvukla u priču, a kad je na scenu stupio Bata Živojinović – u jednoj od uloga života, a glumio je u više od 250 filmova i serija, nema gdje ga nije bilo! – postalo je jasno da se to gleda do kraja. Utisak? Odličan! Tko se želi podsjetiti mladosti, može pogledati, tko hoće vidjeti staru državu i sistem, tu je sve, tko hoće dobru dramu, dobit će je, oni koji vole velike glumce moći će vidjeti nekoliko odličnih rola (Laušević je sjajan, a i Štimac također). Božidar Nikolić bio je nadaren, pametan, veliki profesionalac, a film koji je snimio prema scenariju Siniše Kovačevića je evergrin. Hvala YouTubeu i onome tko ga je tamo stavio.

portalnovosti