Da je nešto trulo u HDZ-ovoj državi, i nije nikakva novost, no činjenica da su oni koji Plenkoviću rade o glavi prešli u ofenzivu i bitku izmjestili iz hvidraških i braniteljskih udruga na provincijskom terenu u oficijelne metropolske urede na Markovom trgu, govori da se ne misle povući


Najprije je Josip Đakić obznanio da nije on već Ante Deur predložio veteranima ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika, što je potom uobličeno u tzv. »Culejev amandman«.

Budući da je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković prije toga oštro poručio kako »treba stati na kraj politici detuđmanizacije i unutar HDZ-a« te osobno garantirao da će 22. lipnja, »blagdan koji je uvrstio predsjednik Tuđman«, blagdanom i ostati, na pomolu je bio prvorazredni skandal jer je Deur savjetnik predsjednice RH i službene kandidatkinje HDZ-a za još jedan mandat, Kolinde Grabar-Kitarović! A onda su iz njezinog Ureda kratko poručili: »Ako je Deur to rekao, govorio je u vlastito ime«.

Na kraju je sam Deur zanijekao sve što je Đakić rekao novinarima, on »antifašizam nije ni spomenuo«, napomenuvši »kako se to ni u kom slučaju ne može povezivati sa stavovima Kolinde Grabar-Kitarović«.

Onda je SDP-ov Arsen Bauk pohvalio reakciju premijera Plenkovića i nekih ministara, ali i otkrio da je za ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika bio i Plenkovićev zamjenik u HDZ-u Milijan Brkić, koji je ujedno i jedan od potpredsjednika Sabora!

Da je nešto trulo u HDZ-ovoj državi, i nije nikakva novost, no činjenica da su oni koji Plenkoviću rade o glavi prešli u ofenzivu i bitku izmjestili iz hvidraških i braniteljskih udruga na provincijskom terenu u oficijelne metropolske urede na Markovom trgu, govori da se ne misle povući.

To što su udarili na jedan blagdan, a sada se kukavički izmotavaju tko se to sjetio da Dan antifašizma treba ukinuti, kao da ga redom svi oni ne bi potpuno izbrisali iz kalendara, samo govori o reciprocitetu šatoraškog junaštva i foteljaštva.

Ta ista ekipa još je jučer tražila saborsku sjednicu i očitovanje DORH-a o Miloradu Pupovcu kojeg su optuživali za rušenje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske nakon što je povukao paralelu s nekadašnjom NDH, a sada bi i sami na mala vrata izbacili antifašizam, najprije s liste državnih praznika a onda i iz Ustava!?

I što bi to onda ostalo od Hrvatske, države u kojoj je do sada srušeno i uništeno oko tri tisuće antifašističkih spomenika, s čijih su ulica i trgova godinama i desetljećima izbrisani gotovo svi tragovi posvećeni pobjednicima Drugog svjetskog rata, uključujući i trg u glavnom gradu koji je nosio ime jedinog kojeg i dan-danas sebi ravnopravnim smatraju Amerikanci, Britanci, Rusi i Francuzi dok slave Dan pobjede ili se okupljaju u Normandiji, da izbrišemo 22. lipanj i ZAVNOH?

Ostalo bi upravo ono o čemu je govorio Pupovac, a što je inicijatore amandmana toliko uvrijedilo i zgrozilo da su zatražili njegov kazneni progon, izbacivanje iz vladajuće koalicije i s radnog mjesta na fakultetu!

Najbolje u svemu oko ukidanja Dana antifašizma je to što se i oni koji bi to proveli u djelo i oni koji se unutar HDZ-a tome protive, pozivaju na Franju Tuđmana. Plenković kaže to je detuđmanizacija, Đakić i Culej se hvale kako su upravo oni prvi s puškom u ruci priskočili Tuđmanu kada mu je bilo najteže i ne skreću s njegovog puta.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pak odlučila je dodijeliti prvi Velered Franje Tuđmana s lentom i Danicom i to 10. prosinca, na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, što je izvanredan tajming s obzirom na vrhunac izborne kampanje za još jedan mandat na Pantovčaku.

To što je Franjo Tuđman svojedobno bio jedan od generala s crvenom zvijezdom iza Željezne zavjese, zbog koje je toliko patila aktualna predsjednica, u ovom lovu na birače nimalo nije važno.

I tako živi HDZ-ovci postumno i post-umno komadaju mrtvog Tuđmana u svojim dvorskim spletkama i urotama, ne bi li sebe ustoličili kao jedine prave nasljednike i tumače njegovog djela. Ono, doduše, i nije ispalo bogzna što, ali za ovo što se sprema ne trebaju nam amandmani već mrtvozornik. Koji će nas, u ime Tuđmana, ispratiti s ovog svijeta.