Ovih dana mediji su polako preplivani informacijama koje su vrlo interesantne i nama, Brođanima:

 “Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov konačno stiže u Zagreb. … Dolazak Lavrova, ... definiran za 16. prosinac, užurbano se priprema i s hrvatske strane...

Lavrova će u Zagrebu primiti predsjednik RH Zoran Milanović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.” (https://www.24sata.hr/news/treca-sreca-sergej-lavrov-dolazi-u-zagreb-16-prosinca-733569?fbclid)!

Logično je da na brodskim portalima, ali i na fejsu prvo naše pitanje je bilo:

Hoće li predsjednik Milanović i ministar Grlić Radman uopće Lavrova pitati o radu Rafinerije u Bosanskom Brodu, čiji je vlasnik ruska korporacija Zarubezhneft.

Prekjučer ujutro smo u Eko-Integralu zaprimili pismo iz Kabineta za ekonomiju, energiju i klimu predsjednika RH Zorana Milanovića u kojem je zatražen od Udruge odgovor na dva pitanja u svrhu pripreme sastanka Predsjednika RH s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, nastavno na jednu temu razgovora – modernizacija Rafinerije nafte Brod:

 Koji je status projekta modernizacije Rafinerije Brod, odnosno prelaska na prirodni plin?

-   Postoji li i koliki je utjecaj poslovne aktivnosti Rafinerije Brod na zagađenje i kvalitetu zraka u prekograničnom području?

Nažalost, Brođani su evo već 12 godina izloženi povećanim zagađenjima zraka i to vrlo često iz prekosavske Rafinerije nafte Brod iz Bosanskog Broda. Istina Rafinerija sada nakon havarije u listopadu 2018. godine ne radi ili radi druge poslove (proizvodnja bitumina, moguća daljnja prerada naftnih derivata, a od listopada i grijanje Bosanskog Broda). Neovisno od tih poslovnih aktivnosti Rafinerije, brodski zrak je dalje onečišćen (jedan od najonečišćeniji u Republici Hrvatskoj) zahvaljujući i negativnom utjecaju emisije iz Rafinerije.

U vezi ona dva gornja pitanja iz pisma iz Kabineta za ekonomiju, energiju i klimu predsjednika RH, u Eko-Integralu smo nastojali dati odgovore koji omogućuju uvid u najnovije stanje, pa smo ih proslijedili Branku Radoševiću, direktoru Crodux energetike i Igoru Čizmeku, pomoćniku ministra, ujedno i predsjedniku Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Nažalost njihov odgovor u vezi ta dva pitanja nismo zaprimili. Pa smo pokušali ono najvažnije, mi sami prezentirati.

U ovom trenutku možemo reći iz neslužbenih informacija da rekonstrukcija produktovoda u izravni plinovod PČ Slobodnica - granica s BiH u svrhu opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod je u završnoj fazi.

Opet po izjavi Generalnog direktor Rafinerije nafte Brod, Anatolija Karaljusa: “sva postrojenja Rafinerije će od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin čime će se stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti.” (https://rafinerija.com/Publication/Read/posjeta_RNB_rukovodstvo_Dervente).

Svakako to i pored velikih kašnjenja može sve nas Brođane razveseliti, ali i dalje smo zabrinuti da još uvijek, nakon 12 godina rada Rafinerije, uopće ne raspolažemo ni planovima modernizacije, ali ni plinofikacije Rafinerije!

Ono što u vezi drugog pitanja možemo reći u Slavonskom Brodu: znamo, što je i indirektno dokazano (Institut za medicinsko istraživanje) da je utjecaj RNB-a oko ili skoro 40% i da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka i ona je od centra Slavonskog Broda 1700 - 2000 metara.

Nažalost, moramo konstatirati da institucije RH nikako ne odrađuju svoje poslove... I tu smo, gdje smo!

Nikako ne može se smetnuti s uma, da iz Kabineta ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana prije dolaska šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova, bar kako mi znamo,nitko se nije obratio Brođanima…

Također nitko nije se obratio ni iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a čak ni iz Sektora za zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja! Ako svemu tome dodamo da Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu evo već dvije godine nije sastajalo, moramo biti pomalo zabrinuti.

Što više ako znamo da od jučer ujutro mjerne postaje u Slavonskom Brodu ponovo su na vrhu top liste onečišćenja RH i jedine nisu u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) naša zabrinutost se povećava!

Da, mjerna postaja na Jelasu je na prvom mjestu i u CRVENOM zbog povećanih koncentracija lebdećih čestica PM2.5. Dok postaja kod Stadiona kraj Save je na drugom mjestu i samo dva boda manje da bi 24-satni klizni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM10 bio u CRVENOM! Dokle? To nitko ne zna!