'Ima li uopće išta pozitivno u ovoj zemlji', pitala je pomalo iznervirano Kristina. 'Otvorite bilo koji portal, bilo koju vijest. Samo crnilo.' Siva perspektiva trenutka poprima posebnu nijansu kada se stavi u kontekst njezine 22 godine i vrlo uspješnog studiranja na jednom od naših najzahtjevnijih fakulteta. U zemlji u kojoj smo svakoga dana bombardirani vijestima u kojima je teško naći išta pozitivno ne trebaju čuditi pesimistična stajališta mladihDovoljno je samo pobrojati vijesti iz prethodnih tjedana u kojima se spominju ubojstvo djevojčice od dvije godine, premlaćivanje beskućnika, malverzacije političara, medicinske sestre koje uzimaju novac bolesnicima, kriminalci koji iz Međugorja pokušavaju reformirati pravosuđe, suci kojima optuženici kupuju cipele i daju satove s ruke, djelatnici vrtića koji dilaju drogu iz prostorija istoga… A kad tome pribrojimo globalnu muku s pandemijom, ograničenjima naših životnih iskustava, pitanjima slobode i kontrole, sivilo kod nekih polako može prijeći u crnilo. Manifestacija ovog stanja očituje se padom povjerenja u sve, posebice institucije, jačanjem polarizacije i društvenih sukoba te naposljetku odustajanjem od ideje zajednice utemeljene na vrijednostima međusobnog poštovanja, solidarnosti i odgovornosti za opće dobro.

'Oprostite, ali vaše ružičaste naočale ovdje ne prolaze', dodala je iskreno.

Politici bez sadržaja odgovara situacija polarizacije, destrukcije i crnila. Bijes, srdžba i strah omiljena su sredstva kontrole. Gotovo niti jedna politička opcija ovdje ne gradi svoje djelovanje na pozitivnom pristupu. Na građenju, ne na rušenju. Na izgradnji povjerenja prema drugima, naročito onima koji drugačije misle, a ne na prikazivanju drugih moralno upitnima. U takvom su okružju osobito vrijedne inicijative koje se hvataju u koštac s aktualnim društvenim izazovima i pritom primjenjuju inovativna rješenja. Takvih je društvenih inovacija u Hrvatskoj velik broj, ali u zagušenom i kontroliranom prostoru ne mogu doći do izražaja.

U okviru godišnje nagrade SozialMarie za najbolje projekte društvenih inovacija u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj ove godine natječe se i pet hrvatskih projekata koji ukazuju na to što bi smislena politika trebala raditi za zajednicu, a trenutno ne radi. Tako u projektu 'Nastavi priču' Udruga Skribonauti povezuje zatvorenice ženskog zatvora i spisateljice u zajedničkom procesu kreativnog stvaranja, čime se daju novi sadržaji i nada toj izrazito marginaliziranoj društvenoj skupini. Pitanjem kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovom integracijom na tržištu rada bavi se projekt Chocolaterie Cris - Hedona iz Križevaca. U tom se projektu zapošljavanjem osoba s invaliditetom u izradi čokolada ostvaruje osnovno pravo na rad, ali i dodana vrijednost njihova uključivanja i vidljivosti u zajednici.


Djecom i mladima s invaliditetom bavi se projekt 'Osvoji vlastitu planinu' Judo kluba Fuji. U tom se projektu spajaju oni koji imaju invaliditet s vršnjacima koji ga nemaju kako bi učili jedni od drugih i istovremeno razvijali prijateljstva. Generacijskim transferom bavi se projekt Od5Do95 Umjetničke organizacije Paradoks. U tom se projektu dijele životna iskustva i lekcije žena različite dobi i statusa u društvu koje je i dalje patrijarhalno i u kojem je međugeneracijsko nerazumijevanje velika prijetnja. Platforma MADE IN Umjetničke organizacije OAZA bavi se pitanjima našeg korištenja dobara upitne etičnosti proizvedenih u masovnoj produkciji te poticanjem održivosti povezivanjem lokalnih obrtnika, dizajnera i umjetnika.

Ako promatrate Hrvatsku isključivo kroz prizmu političkih i društvenih sukoba i senzacionalističkih medijskih natpisa, ne postoje naočale koje će vam osigurati drugačije boje vaših vizura. Ako pak samo malo pomaknete pogled, vidjet ćete društvo u kojem postoje živost i snaga. Tako u Hrvatskoj trenutno posluju i rade tvrtke koje imaju tisuće zaposlenih širom svijeta, znanstveni timovi koji svojim projektima pomiču granice naših spoznaja i tehnološkog razvoja, sportaši koji se natječu s najboljima na svjetskoj razini, brojni volonteri koji su u trenutku spremni pomoći drugome. Klinci na judu koji razvijaju prijateljstva, žene različite dobi koje uče iz iskustva, radnici s invaliditetom koji prave super čokolade, obrtnici i umjetnici koji rade lokalno, zatvorenice i spisateljice koje nam pričaju priče. Svi usmjereni pozitivnom, razumijevanju i izgradnji veza koje grade neku bolju zajednicu.

'Skinite tamne naočale, Kristina', odgovorio sam.

tportal