U srijedu, 4. studenoga nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je redovni tjedni izvještaj o situaciji s pandemijom covida-19, po kojemu je do tog trenutka u Hrvatskoj registrirano ukupno pedeset dvije hiljade slučajeva zaraze koronavirusom i pet stotina devedeset četiri umrla.


Istog dana u zgradi Vlade, pod predsjedanjem i visokim pokroviteljstvom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, održana je konstituirajuća sjednica nečega što se zove Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj. Čime će se baviti Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj objasnio je ministar Medved, obznanivši kako se na sjednici – na kojoj su kao članovi Vijeća sjedili gradonačelnici Vukovara i Škabrnje, te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak – razgovaralo o organizaciji Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Kolone sjećanja u Vukovaru.

Sutradan je u programu televizije N1 gostovao ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, iznijevši obeshrabrujuću prognozu kako će u Hrvatskoj, ako se Vlada ne urazumi, do kraja mjeseca biti hiljadu i pol umrlih. „Hrvatska je preuzela palicu Švedske u Europi s najliberalnijim mjerama, a brojke su loše. Ako se Vlada ne uozbilji i ne počne donositi transparentne i pravilne mjere, imat ćemo do kraja ovog mjeseca sigurno tisuću i pol mrtvih, a do kraja dvanaestog mjeseca ne možemo ni predvidjeti“, rekao je Đikić. „Sve što govorim, ne govorim zato da šaljem paniku, ali ozbiljna Vlada već treba imati ozbiljan plan. Očekujem to od vlasti, to je dobronamjeran stručni savjet, jer je situacija ozbiljno postala bez kontrole", rekao je Đikić, dodavši da brojne ozbiljne vlade diljem svijeta imaju planove za svaku brojku mrtvih.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je dr. Đikiću brzo, kratko i autoritativno. „Ja mislim da je brojka od tisuću i pol umrlih pretjerana“, izjavio je dr. Capak iste večeri gostujući na televiziji RTL. „Do te brojke neće doći, ali apsolutno pratimo situaciju i pripremamo se za takve scenarije.“

Dr. Đikić je onda presavio tabak i poslao dr. Capaku pismo upozorenja, te svoje nevesele prognoze tvrdoglavo i za svaki slučaj u petak ponovio na Radio Sljemenu. „Vjerujem da je ono što sam računao bilo vrlo konzervativno“, rekao je Đikić. „Napravio sam procjenu da će u prosjeku biti trideset dvoje umrlih u Hrvatskoj u studenom. Ti brojevi mogu rasti još više.“

„Rekao sam da mislim kako se radi o pretjeranoj brojci. Ako nam broj zaraženih nastavi stagnirati, padat će i broj umrlih“, tvrdoglavo je i za svaki slučaj ponovio i dr. Krunoslav Capak u ponedjeljak, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite. „Velika brojka umrlih je posljedica onoga što se događalo prije dva tjedna, a to je porast od sto posto u tjedan dana. Nadamo se da će brojevi prestati rasti i da ćemo dočekati izravnanje krivulje. Najnoviji podaci o porastu broja zaraženih od koronavirusa daju nadu da porast novozaraženih stagnira“, utješio je dr. Capak naciju, obrazlažući toga jutra odluku Vlade da izmijeni svoju raniju odluku o ograničavanju okupljanja, i dopusti Kolonu sjećanja u Vukovaru.

„Postoje određene situacije. Svi znamo što je Vukovar“, pomalo prijeteći dodala je u Dnevniku Nove TV ugledna liječnica dr. Alemka Markotić. „Kolona sjećanja bit će ograničena na petsto ljudi, a ako i bude koji više, ja se nadam da nitko neće brojati“, napetu je atmosferu na koncu malo opustio dr. ravnatelj Krunoslav Capak.

Desetak dana kasnije u veličanstvenoj i rijetko dostojanstvenoj Koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovalo je desetak hiljada ljudi, a u sličnim marševima i kolonama, poput one veličanstvene i dostojanstvene koju je u Splitu organizirala Torcida, još nekoliko hiljada ljudi. Ostvarile su se sve nade i molitve dr. Krunoslava Capaka, i onih nekoliko ljudi više od strogo utvrđenih pet stotina – točnije, njih devet i pol hiljada – nitko nije brojio. Brojači su, naime, bili zauzeti brojanjem zaraženih i umrlih: sutradan nakon veličanstvene i dostojanstvene Kolone sjećanja u Vukovaru, Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je kako su zabilježena tri hiljade stotinu šezdeset četiri novozaražena, te četrdeset devetoro umrlih, apsolutni rekord od početka pandemije. Rekordni brojevi zaraženih i umrlih, gle čuda, zabilježeni su na istoku države, a Vlada je reagirala zadivljujuće brzo i istog dana objavila kako će uvesti dodatne epidemiološke mjere.

Uglavnom, da skratim ovu nevjerojatnu priču, danas – tri tjedna nakon što je dr. Ivan Đikić dva puta katastrofično prognozirao hiljadu i pol mrtvih do kraja mjeseca, a dr. Krunoslav Capak dva puta mirno odgovorio kako je ta brojka pretjerana i kako brojke stagniraju - broj umrlih prešao je hiljadu i četiri stotine. Već sutradan - udarnički, puni tjedan prije roka! – Republika Hrvatska ostvarit će normu i zabilježiti zacrtanih hiljadu i pol mrtvih. A onda, samo je nebo granica.

U katoličkoj Hrvatskoj i doslovno.

Ovako odoka, kao epidemiološki laik, vidim samo dva moguća objašnjenja te neobične pojave, i javnost ima pravo čuti stručno objašnjenje od Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera Civilne zaštite: ili je katastrofalni porast zaraženih i umrlih izravni rezultat Vladine relaksacije epidemioloških mjera za protokolarne i svečane potrebe „određene situacije“ u Vukovaru, ili nema nikakve veze s tim. Trećeg objašnjenja jednostavno nema. Ja sam ga, recimo, tražio dva sata i nema ga nigdje: ako ga netko ima, rado bih ga čuo. Ili dakle ima veze ili nema. Je li tako, tako je, idemo dalje.

U prvom slučaju, naime, ako je masovna grobnica s hiljadu i pol mrtvih u izravnoj korelaciji s „vukovarskim“ mjerama, premijer, ministri u Vladi, na vrijeme i u razumnom roku upozoreni na katastrofalne posljedice, zajedno s članovima Stožera Civilne zaštite i onoga, kako se zove, Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, izravno su krivi za smrt neutvrđenog broja građana – točan broj pokazat će državno tužiteljstvo i neovisna ekspertna istraga – i odgovarat će pred sudom za, ovako laički u pravnom smislu, ubojstvo iz nehata s predumišljajem.

U drugom pak slučaju, ako veličanstvena i dostojanstvena Kolona sjećanja s deset hiljada sjećatelja, kao i slične veličanstvene i dostojanstvene kolone s hiljadama navijača, nemaju nikakve veze s katastrofalnim porastom zaraženih i mrtvih, takva masovna okupljanja očito nisu skupovi visokog rizika i nema nikakve potrebe za ikakve epidemiološke mjere, a kamoli nove i strože.

Treće jednostavno nema. Tražio sam, rekoh, dva sata i nema.

U ovom trenutku, dakle - da završim ovu nevjerojatnu priču - ili će biti raspisani izvanredni izbori, a predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite završiti na sudu, ili ćemo opet svi u noćne klubove, kafiće, restorane, konobe i kina, na koncerte, utakmice, kazališne predstave i ostale one, kako se zovu, „određene situacije“. Ja, evo, evo ne znam što bih radije gledao.

Samo nebo je granica.

n1info