Ovog tjedna su agencije otkrile stravičnu priču iz Ukrajine, gdje je zatvaranje granica zbog pandemije dovelo je do toga da kupci nisu došli da „pokupe svoju djecu“, što je izazvalo zabrinutost zbog ljudske katastrofe i pogubnosti ove situacije za svako dijete.

Nakon EuroMaidana, osim što je na rubu bankrota, Ukrajina je postala vodeća zemlja surogata i "maternica za unajmljivanje", što u Ukrajini košta mnogo manje nego u ostalim zemljama, a kupac ima garanciju da će dijete koje bude dobio „biti bijelo“.

Ovo je opcija koju, navodi se dalje u tekstu, naručuju mnogi homoseksualni  parovi i usvajaju djecu preko posebnih agencija. Procjenjuje se da, otkad su granice zatvorene zbog pandemije koronavirusa, više od 500 beba čeka da bude pokupljeno, ali zapravo, kako se zaključuje u tekstu, pravi broj je teško znati „zbog prirode posla“.

I tako je završio san mnogih Ukrajinki, koje su na prosvjedima početkom 2014. Izašle na Trg Slobode u Kijevu, od kojih su neke nosile transparente s natpisom „Ja sam djevojka i neću Carinsku uniju - Hoćemo čipkaste gaćice i EU!“

Situacija s bebama rođenim od ukrajinskih surogat majki i "zaglavljenim" u Kijevu zbog karantene zahtijeva hitnu intervenciju vlasti, rekao je Nikolaj Kuleba, opunomoćenik predsjednika za prava djece.

„Situacija s ovim novorođenčadima u hotelu još jednom pokazuje nesnalaženje što s djecom rođenim od surogatnih majki. To jest, Ukrajina jednostavno postaje internacionalna internetska trgovina s bebama i ne znamo stvarni broj takve djece koju Ukrajina "nabavlja" za inozemstvo", rekao je Kuleba, koji je komentirao objavljenu priču o 46 novorođenčadi, jednoj „zaglavljenoj pošiljci“ koja se nalazi u hotelu „Venice“ na periferiji ukrajinske prijestolnice.

Prema njegovim riječima, komercijalizacija takvih "usluga" u Ukrajini doprinosi nekontroliranoj prodaji ukrajinske djece u inozemstvu.

Situaciju je primijetila i ovlaštena predstavnica Vrhovnog parlamenta za ljudska prava, Ljudmila Denisova.

"Ukrajina je ponovo u središtu skandala zbog djece rođene surogatom. To služi kao potvrda da je pružanje usluga surogatstva u Ukrajini rašireno i sustavno, a tehnologije se oglašavaju kao "visokokvalitetna roba", rekla je Denisova.

Pučki pravobranitelj apelirao je na policiju, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo socijalne politike, zahtijevajući da se poduzmu hitne mjere.

Prema ukrajinskim medijima, Ukrajina je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je surogat službeno dozvoljen.

Ukrajinski mediji pišu da se cijene u Ukrajini za rođenje djeteta kreću se od 30 do 70 tisuća dolara, a surogat majke primaju od 10 do 15 tisuća dolara. Međutim, specijalizirana klinika BioTexCom, koja se reklamira kao „centar za reprodukciju“, nudi "atraktivne" ponude u prodaji sa slikama nasmijanih beba i po „atraktivnim cijenama za bebu od samo 9900 eura“.

Ljudmila Denisova predložila je izmjenu zakona zemlje kako bi se pravo surogat majčinstva ostavilo samo u interesu građana zemlje.

Nebojša Babić