Subotnji “antikorona” prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu ozbiljniji medijski komentatori su dočekali spremni. Konsenzualno su zaključili da je prosvjed rezultat politika Nacionalnog stožera u posljednjih nekoliko mjeseci. Mijenjanje stavova, nedorečenost mjera, njihova selektivna primjena, politička obojenost odluka: sve je to pridonijelo tome da se nekoliko tisuća ljudi okupi na prosvjedu i javno proglasi virus – prevarom. Da je ponašanje Stožera poljuljalo vjeru u znanstveni autoritet svakako stoji. Međutim, mejnstrim kritičari složno prešućuju i da su njihove nedosljednosti u kritici Stožera pridonijele da prosvjed izgleda onako kako je izgledao.

A izgledao je kao začetak šarene koalicije koja već neko vrijeme pokušava nametnuti politički ritam, prvenstveno u SAD-u, ali i u Zapadnoj Europi. Radi se o koaliciji koju čine antivakseri i ostali pobornici teorija zavjere, ekstremna desnica i libertarijanci. Doduše, u Zagrebu na prosvjedu nisu bili prisutni predstavnici libertarijanskih krugova, što je svakako danak nedavnoj političkoj povijesti na ovim prostorima. No, ta će politička higijena među libertarijancima definitivno oslabjeti kako i ako ljevica bude jačala. Prirodno zbližavanje teoretičara zavjere i ekstremne desnice bilo je i više nego očito. I u organizacijskom i u stilskom smislu. I tu ima itekako prostora za dodatno zbližavanje i jačanje, uključujući i libertarijanski doprinos. Naime, i oni i ustaše oblikuju ovo društvo svojim teorijama zavjere koje su puno popularnije od onih koje nam prezentiraju antikoronaši. I koje se, ovisno o političkom trenutku, mogu prikladno nadopunjavati.

Neke od tih zavjera su toliko udomaćene u javnom prostoru da imaju status gotovo nepobitnih istina. Krenimo s onim libertarijanskim. Eto, na primjer, popularni portal Index gotovo pa jednom mjesečno objavi “ekskluzivni” članak o tome da Hrvatska ima najviše poreze u Europi. Iako se vrlo lako može provjeriti da su ti porezi na visini europskog prosjeka. Ali kao što svaka država na europskom istoku tvrdi da je predziđe kršćanstva, tako i svaka valjda mora imati najviše poreze u Europi. U tim je krugovima popularna i teorija koja se nastavlja na “najviše poreze”, a koja tvrdi da je Hrvatska iznimno nepovoljna zemlja za ulaganje i strane investitore. Nismo nikad čuli da su se strani vlasnici banaka, teleoperatera ili maloprodajnih lanaca bunili na poslovnu klimu. Ili da tvrde da i dalje živimo u “socijalizmu” kao što to libertarijanci tvrde. Iako smo članica Europske unije u kojoj je do izbijanja pandemije koronavirusa čak i kejnzijanizam bio ilegalan.

Naravno, na socijalističku prošlost se lako nadoveže i ustaška desnica. Pa tako i oni tvrde da i dalje živimo u “socijalizmu” samo što ključni dokaz ne vide u visini poreza ili ulozi države u ekonomiji, već u djelovanju UDBA-e koja i dalje upravlja svime. Kako to da tajna služba države koja ne postoji već 30 godina upravlja svime nije nikome sasvim jasno, osim što je jasno da je to tako. Kako su UDBA i komunisti u ustaškom imaginariju gotovo pa izjednačeni sa Srbima kao takvima, ne čudi ni drugi krak ove zavjere. Naime, Hrvatskom iz sjene vlada Milorad Pupovac. Koliko samo moraš mrziti Srbe da ti se učini kako ispunjenje njihovih osnovnih građanskih prava znači vladanje nad svakim aspektom tvog života? Očito previše. Što se pak tiče povijesti Jugoslavije, Drugog svjetskog rata i socijalizma tu je teorija zavjere napretek. Istaknimo ovdje samo onu najogavniju, a ta glasi da ustaški logor u Jasenovcu uopće nije postojao.

I zaslužuje da ju istjeramo da apsurda jer se u tome najbolje ogleda sva njena “istina”. Ta teorija zavjere je prilično kompatibilna s osporavateljima postojanja koronavirusa. Naime, s obzirom na negiranje broja ubijenih i mrtvih u logoru, lako se može zaključiti da današnje ustaše misle da je Jasenovac bio naprosto covid bolnica. Nije bilo mrtvih jer nije bilo zaraženih. Dakako, vrlo je moguće da priličan broj antikoronaša neće negirati Jasenovac, kao i da libertarijanci neće htjeti imidž prljati koalicijom s ekstremnom desnicom. No, njihove pristupe razumijevanju svijeta odlikuju prilična fleksibilnost i nonšalantan odnos prema činjenicama. Što u krajnjoj liniji potvrđuju i boce bačene na vozilo hitne pomoći.

bilten