Prije tri tjedna, dana 9. travnja 2019. godine, kako smo i javili, održana je tematska sjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode u vezi kvalitete zraka i vode na području Slavonskog Broda.

Nažalost, kako smo i onda zapisali, takva je situacija i sada; na Odboru za zaštitu okoliša i prirode ništa novo(!) i kao da su svi unaprijed svjesni da i poslije ovog novog remonta u Rafineriji, neće se ništa dogoditi, a ono što nas posebno zabrinjava, nakon tri tjedna još uvijek nema ni zapisnika o zauzetim i nezauzetim stavovima.

A poznato je, nečinjenjem unište se i najbolja rješenja problema. No Brođani su navikli na takvo nešto. Nakon deset godina borbe za čisti zrak, jasno je svima da Rafinerija nafte Brod predstavlja stalnu opasnost zbog zagađenja zraka, vode i tla, zbog njene zastarjele tehnologije, neovisno da li Rafinerija radi ili ne radi!!!

Tako je bilo i ovih dana, prije nego što je jučer i prekjučer došlo do nagle velike vremenske promjene u Slavonskom Brodu i sjeverni vjetrovi ponovo su pročistili brodski zrak.

Tada su u 4 - 5 dana u Rafineriji ponovo kontinuirano evidentirani dnevni prosjeci lebdećih čestica PM10 iznad 50 µg/m3, a i satne koncentracije oko i iznad 100 µg/m3 (vidi prilog)!

Sve to vrlo negativno je utjecalo na brodski zrak, pa u aplikaciji Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), koja nakon očitavanja satne koncentracije lebdećih čestica, kontinuirano izračuna 24-satni prosjek, vidljivo je bilo kako je broj dana sa onečišćenim zrakom ili velikim onečišćenjem u zraku u Slavonskom Brodu izazvan s lebdećim česticama PM2.5 u posljednjih 100 dana iznosio više od 75 posto...

Tu posebno trebamo isticati da se naš zakonodavac još uvijek uporno drži zastarjele sheme i definira kako je zrak onečišćen lebdećim česticama PM2.5 ako je godišnji prosjek onečišćenja iznad 25 µg/m3! Što više, uopće ne ulazi u analizu onečišćenja lebdećim česticama PM2.5, makar te su najopasnije čestice koje ulaze u duboko u dišni sustav i u bronhe, ali i krvožilni sustav.

Čovjek prosječno dnevno ventilira oko 13.000 litara zraka, a zajedno s njim udahne i brojne čestice prašine, pelud i razna atmosferska onečišćenja. Svi oni udruženi, uzrokuju upalne procese u plućima koji zahvaćaju ne samo dišne puteve, nego i krvne žile u plućima, posebno arterije…

U Wikipediji možemo još pročitati i ovo: “Lebdeće čestice manje od 2,5 mikrometra (PM2.5) se udišu zajedno sa zrakom i prodiru duboko u pluća. Na taj način, mnoge kemikalije opasne po ljudsko zdravlje bivaju prenošene do naših unutarnjih organa, uzrokujući širok niz oboljenja od kojih neka završavaju smrću, uključujući rak (posebno rak pluća), moždani udar kao i oštećenja na bebama dok su još one u majčinoj utrobi”. Zaista, postoji jaka veza između zagađenja sa PM2.5 i PM10 i većinom bolesti organa za disanje, bolesti srca, čak i povećane smrtnosti.

No vratimo se na trenutak na zastarjelu shemu zakonodavca RH koju je Europa već davno prevazišla i kako je vidljivo i u aplikaciji Europske agencije za okoliš, definira se da je zrak onečišćen lebdećim česticama PM2.5, ako je dnevni prosjek iznad 25 µg/m3 i jako onečišćen, ako je dnevni prosjek iznad 50 µg/m3!

Nadam se da će Odbor za zaštitu okoliša i prirode uvažiti ove primjedbe i predložiti određene promjene u Zakonu!