U trenutku dok ovo pišem (10. prosinca) na službenoj internetskoj stranici Đuro Đaković holding d. d. nema ni jedne jedine riječi o tome da je u prepunoj Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić", 5. prosinca, predstavljena monografija „Industrija Đuro Đaković - 90 godina strojogradnje u Slavonskom Brodu". S obzirom da je prošlo punih pet dana od događaja, nije teško shvatiti da se radi o tipičnom zanemarivanju i podcjenjivanju uloge medija u samopromociji, neažurnosti koja može ukazivati na opću aljkavost, sporost i nepoštivanje rokova.

Doduše, taj posao prezentacije monografije i slavne Đurine prošlosti odradili su lokalni mediji,na način da se ne može detektirati tko se od koga više isprepisvao, a, s obzirom na to da je među brojnim uglednim gostima bio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, vijest se našla i na naslovnicama nacionalnih portala, televizije i novina.

 

Budući da Holding nije sam napisao i podignuo na vlastitu web stranicu post s vlastite dvije tri rečnice, monografija je teturavo definirana na službenoj stranici Grada Broda: U pitanju je uistinu opsežno djelo pisano šest godina u kojem je sažeto devedeset godina postojanja i rada „Đure Đakovića“. Na monografiji je radila uistinu impresivna skupina od čak šezdeset autora uz još tridesetak suradnika. Uglavnom se radi o bivšim djelatnicima „Đure Đakovića“.

Knjiga je izdana u velikom formatu, ima 668 stranica, a uz monografiju je priložen i DVD s oko dvije tisuće fotografija iz života i rada tvornice u razdoblju od 1921. do 2011.godine.

 

Prisjećajući se povijesti nekadašnjeg slavonskobrodskog metalskog giganta „Đure“, a naročito iz njegovih zlatnih vremena, i uspoređujući ga s današnjim ostacima ostataka, možemo zaključiti da je na neki način mogorafija veća od teme kojom se bavi. Naime, zbrojimo li stranice, tekstove i DVD s 2000 fotografija, dobijemo brojku veću od broja trenutno zaposlenih radnika. Ne tako davne 1986. godine u „Đuri“ su radila 16 339 radnika. Za sedam monografija!! Monografija je u velikom formatu, a "Đuro" se sveo na mali.

Tako je to sa slavnom poviješću i neslavnom sadašnjicom: dobije se samostalnost i sloboda, izgubi tržište, nestanu ljudi, pojave se knjige.