Poštovani zastupnici i zastupnice,


Javno vam se obraćamo povodom 4. sjednice Hrvatskog sabora koja se nastavlja 19. studenoga 2020. godine raspravom o Prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Proučile smo navedeni Prijedlog državnog proračuna i moramo Vas upozoriti da je isti duboko nepravedan i neprihvatljiv za javne interese Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Novčana sredstva planirana za redovnu djelatnost Sveučilišta u Slavonskom Brodu i za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“ su nedovoljna u odnosu na stvarne potrebe. Svjesne smo težine socijalne i ekonomske situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali ovi važni projekti potpuno ovise o financiranju iz državnog proračuna.


Prijedlogom državnog proračuna za 2021. godinu za redovnu djelatnost Sveučilišta u Slavonskom Brodu planirano je samo 23.331.022,00 kn što je nedostatno za normalno funkcioniranje Sveučilišta s obzirom na sve probleme koje ima s nedostatkom profesorskog kadra i prostora, a kamoli za financiranje pripreme razvojnih projekata i stvaranje uvjeta za pokretanje novih studijskih programa. Sveučilište u Slavonskom Brodu ima oko 2300 do 2400 studenata, a Sveučilište u Dubrovniku ima oko 2000 studenata. Sveučilište u Dubrovniku ima manje studenata nego Sveučilište u Slavonskom Brodu, a Prijedlogom državnog proračuna za 2021. godinu za redovnu djelatnost Sveučilišta u Dubrovniku planirano je 46.422.328,00 kn, odnosno dvostruko više nego za Sveučilište u Slavonskom Brodu. To je duboko nepravedno prema studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Slavonskom Brodu i prema tome za nas neprihvatljivo. Kako je moguće da Sveučilište u Dubrovniku ima manje studenata od Slavonskog Broda, a da je za dubrovačko Sveučilište u državnom proračunu planirano dvostruko više novca nego za Sveučilište u Slavonskom Brodu? Usporedba planiranih sredstava predviđenih u državnom proračunu za financiranje redovne djelatnosti hrvatskih sveučilišta jasno pokazuje diskriminirajući odnos prema Sveučilištu Sjever i prema Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Projekcije državnog proračuna za 2022. i 2023. godinu predviđaju beznačajno  povećanje planiranih sredstava za redovnu djelatnost Sveučilišta u Slavonskom Brodu što je nedovoljno za financiranje razvoja Sveučilišta i pripremu projekata za EU fondove.


Prijedlogom državnog proračuna za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“ u 2021. godini planirano je samo 5.050.000,00 kn, u 2022. godini 10.150.000,00, a u 2023. godini 11.220.968,00 kn. To ukupno iznosi samo 26.420.968,00 kn, a prema izvornom troškovniku za izgradnju školskog kompleksa potrebno je 40.659.716,00 kn s PDV-om. Prije izbijanja pandemije koronavirusa zbog rasta cijene građevinskih radova, prema gruboj procjeni, izgradnja nove škole bi stajala približno 60 milijuna kuna s PDV-om. Iz ovih podataka jasno je vidljivo da su sredstva planirana u državnom proračunu apsolutno nedovoljna i da će se ovakvom dinamikom financiranja škola graditi pet do šest godina. Samo za usporedbu slična škola u Virovitici sagrađena je u nepune dvije godine, a samo u 2018. godini iz državnog proračuna za njezinu izgradnju isplaćeno je 37.499.978,00 kn. Amandmanima na Prijedlog gradskog proračuna Grada Slavonskog Broda za 2020. godinu naša nezavisna lista je tražila 6.3 milijuna kn za sufinanciranje izgradnje novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“, ali gradonačelnik i vladajuća većina su to odbili. Očekivanja da će Grad Slavonski Brod sufinancirati izgradnju nove škole su sasvim nerealna. Svima bi nam morao biti cilj da se nova škola sagradi u roku od dvije godine kao što je sagrađena nova škola u Virovitici.


Vaša zastupnička dužnost je da amandmanima na Prijedlog državnog proračuna RH od Vlade RH zatražite više novca za financiranje Sveučilišta u Slavonskom Brodu i za izgradnju novog školskog kompleksa OŠ “Milan Amruš“. Naši argumenti dokazuju da su takvi zahtjevi pravedni i opravdani.


S poštovanjem,


Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne gradske vijećnice u


Gradskom vijeću Grada Slav. Broda