Broj zatvorenika koji štrajkaju glađu u Guantanamo zatvoru dosegao je 84, što je preko polovice broja zatvorenika, potvrdili su američki vojni dužnosnici za AP. Posljednjih nekoliko dana još 32 zatvorenika pridružilo se ostatku koji štrajkaju glađu. Američki vojni glasnogovornik, Samuel House, rekao je kako 16 zatvorenika prima hranu prisilno, dok je 5 hospitalizirano, no ističe kako hospitalizirani zatvorenici nisu u životnoj opasnosti.

Odvjetnici zatvorenika ističu kako je štrajk znatno veći no što američka vojska priznaje te kako većina zatvorenika, od ukupno 166, sudjeluje u štrajku glađu koji traje već gotovo 3 mjeseca. Predsjednik organizacije Crveni Križ, Peter Maurer, kritizirao je praksu prisilnog hranjenja kao načina da se prekine štrajk zatvorenika. Masovni štrajk glađu privukao je i pozornost Ujedinjenih Naroda koji tvrde kako prate situaciju.

Stolica za "prisilno hranjenje" zatvorenika u Guantanamu. Zatvoreniku se na stolici vežu ruke, noge i glava i u njoj ostaje sve dok se hrana ne probavi kako ne bi inducirali povraćanje.

Vijest o proširenju štrajka dolazi svega nekoliko dana nakon što su izbili sukobi između zatvorenika i čuvara pri kojima su dvojica vojnika zadobili ozlijede glave dok je petero zatvorenika ozlijeđeno. Zatvorenici štrajkaju protiv njihovog zatvaranja bez suđenja, neki se u zatvoru nalaze i po 11 godina.

Prije nekoliko dana američki State Department je objavio izvještaj o "stanju ljudskih prava" u zemljama svijeta. Mnogi ističu kako SAD jednostavno nema moralni kapacitet suditi drugim zemljama dok još uvijek drže ovaj zatvor u funkciji. Podsjetimo, predsjednik Barack Obama je još za vrijeme prve kampanje 2008. obećao američkoj i svjetskoj javnosti kako će zatvoriti zatvor u zaljevu Guantanamo, no to se nije dogodilo, a Obama tu temu više niti ne otvara.

Izvor: Advance