Očigledno je da je proces dedolarizacije širom sveta pokrenut i da se ne može zaustaviti, izjavio je, 25. jula, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

U svom telegram kanalu, političar je istakao pet razloga zašto dolar sve više gubi svoje pozicije.

 

  1. Dolar nije podržan stvarnim dobrima i resursima. Nakon što su se SAD povukle iz sporazuma iz Breton Vudsa, dolar više nije bio vezan za zlato. Američka štamparska mašina je neobuzdana. Otuda ogroman američki državni dug i Bajdenova rekordna inflacija.
  2. Dolar se koristi kao instrument političke borbe. Nezakonite sankcije: ograničenja plaćanja, krađa deviznih rezervi – sve to ne dodaje poverenje drugim državama da će njihov novac biti siguran.
  3. Geopolitičke promene. Unipolarni model je nadživeo sebe. U svetu postoji potražnja za multipolarnošću. Kao rezultat – alternativa dolaru. Dokaz za to su rastuća međusobna obračuna u nacionalnim valutama.
  4. Nespremnost Vašingtona da prizna sopstvene greške i radi na njima.
  1. Cikličnost istorije. Postoji obrazac: svaka svetska valuta ima svoj period – oko 100 godina. Portugalski real zamenio je španski. Tada su konstantno dominirali holandski gulden, francuski franak, britanska funta i američki dolar. Ovo poslednje će takođe biti zamenjeno novim. Danas možemo reći da to najverovatnije nije evro (koji sve više gubi), već valute država sa suverenom ekonomijom.

Prema njegovom mišljenju, koliko će se brzo odvijati proces dedolarizacije je „otvoreno pitanje, ali je očigledno da je proces dedolarizacije širom sveta pokrenut i da se ne može zaustaviti“.

webtribune