Francuska novinarska federacija Voltaire Network tvrdi kako posjeduju informacije o velikoj medijskoj blokadi koja se uskoro sprema u Siriji. Navodno bi NATO trebao orkestrirati potpuno gašenje sirijskih TV postaja i plasirati propagandu poruku ili poruke koje bi izazvale kaos i pomutnju u zemlji. Autor ovog istraživanja, glavni čovjek Voltaire-a, Thierry Meyssan, navodi kako je cilj ove velike medijske diverzije pokušati srušiti Assada bez vojne intervencije. Kaos bi, prema Meyssanu, mogao rezultirati državnim udarom protiv aktualne sirijske vlasti.

Da li su informacije kojima raspolaže Meyssan točne, navodno bi trebali saznati vrlo brzo, ističe kako se ovaj medijski napad priprema već ovih dana - potencijalno u petak.

                                                                                                                                Thierry Meyssan (Voltaire Network): NATO priprema veliku kampanju dezinformacije


Za nekoliko dana, vjerojatno u petak, 15. lipnja, točno u podne, Sirijci koji će htjeti upaliti kanal državne TV stanice na ekranu će dobiti poseban program kojeg je kreirala CIA. Snimke će prikazivati masakr za koji će se okriviti sirijske vlasti, velike prosvjede, ministre i generale kako podnose ostavke, predsjednika Assada kako bježi iz zemlje, pobunjenike kako se okupljaju na gradskim trgovima i novu vlast koja preuzima predsjedničku palaču.

Sve ovo će biti velika operacija dezinformacije koju direktno iz Washingtona orkestrira Ben Rhodes, američki zamjenik šefa za nacionalnu sigurnost i stratešku komunikaciju. Cilj je demoralizirati Siriju kako bi se otvorio put za državni udar. NATO, koji je frustriran dvostrukim ruskim i kineskim vetom, ovako će osvojiti Siriju bez da je mora ilegalno napasti.
Bez obzira kakav stav imali prema aktualnim događanjima u Siriji, taj državni udar bi ugasio sve nade za demokratizacijom zemlje.

Arapska Liga je službeno zatražila od satelitskih operatera Arabsat i Nilesat da prestanu emitirati sirijske kanale, bilo javne ili privatne (Syria TV, Al-Ekbariya, Ad-Dounia, Cham TV itd). Ovaj presedan već se jednom dogodio, kada je Arapska Liga uspjela cenzurirati Libijsku TV kako vođe Džamahirije ne bi mogli komunicirati s narodom.

Prema našim informacijama, nekoliko međunarodnih sastanaka već je održano prošlog tjedna u cilju pripreme i koordinacije kampanje dezinformacije. Prva dva sastanka su bila tehničke prirode i održana su u Dohi (Katar), treći sastanak bio je politički i održan je u Rijadu (Saudijska Arabija).

Na prvom sastanku su se sastali PSYOP (skraćenica od "Psychological Operations" - američke specijalne vojne jedinice za psihološko ratovanje) oficiri koji su inače ubačeni u satelitske TV mreže kao što su Al-Arabiya, Al-Jazeera, BBC, CNN, Fox, France 24, Future TV i MTV. Poznato je kako su od 1998 američki PSYOP oficiri inkorporirani u CNN. Od tada je ova praksa uz pomoć NATO-a proširena i na druge strateške medije.

Stvaraju lažne informacije unaprijed, na bazi "pričanja priča", tj. posebne skripte koju je razvio tim Ben Rhodesa u Bijeloj Kući. Instaliran je postupak "uzajamnog vrednovanja" - svaki medij citira laži od prethodnog medija kako bi se u konačnici gledateljima prikazali kao istina.
Neće se ciljati samo glavni kanali za Siriju i Libanon (Barada, Future TV, MTV, Orient News, Syria Chaab, Syria Alghad), nego i oko 40 religijskih vehabijskih TV kanala na kojima će se odaslati poruka: "Kršćane u Bejrut, Alawite u grob !"

Na drugom sastanku sastali su se inženjeri i tehničari čiji je cilj stvoriti lažne slike, kombinirajući scene iz studija na otvorenom i kompjuterske fotomontaže. Proteklih tjedana, u studijima u Saudijskoj Arabiji izgrađene su dvije replike predsjedničke palače i glavnog trga u Damasku, Aleppou i Homsu. Scenski studiji ovakve vrste već postoje u Dohi (Kataru), no nisu dovoljni.

Na trećem sastanku sastali su se James B. Smith, američki ambasadoru u Sadijskoj Arabiji i saudijski princ Bandar Bin Sultan. Na ovome sastanku raspravljalo se o medijskoj koordinaciji s pripadnicima Slobodne Sirijske Vojske, među kojom plaćenici Bandara igraju odlučujuću ulogu.

Operacija se pripremala nekoliko mjeseci, no, američko nacionalno vijeće sigurnosti odlučilo je ubrzati cijeli proces nakon što ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio Bijelu Kuću kako se sprema suprotstaviti svim načinima, čak i silom, protiv bilo kakve ilegalne NATO vojne intervencije u Siriji.

Operacija ima dvostruki cilj: prvi cilj je širenje lažnih informacija, drugi cilj je cenzura svakog mogućeg odgovora.

Blokiranje satelitskih TV kanala u vojne svrhe nije ništa novo. Do sada su bili blokirani libanonski, palestinski, irački, libijski i iranski tv kanali.
Emitiranje lažnih vijesti također nije ništa novo, no, 4 važna koraka poduzeta su u usavršavanju ove propagande proteklih godina:

1) 1994 - glazbena radio stanica “Free Radio of the Thousand Hills” (RTML) poslala je signal za početak genocida u Ruandi s pokličem "Pobijte žohare!"
2) 2001 - NATO je iskoristio medije kako bi nametnuo vlastitu interpretaciju napada 9/11 i na temelju iste izveo invaziju na Afganistan i Irak. U to vrijeme, u Bushevoj administraciji već je radio Ben Rhodes.
3) 2002 - CIA je upotrijebila 5 TV kanala (Televen, Globovision, ValeTV and CMT) kako bi poslala poruku javnosti Venecueli da su predsjednika Huga Chaveza zarobili fantomski prosvjednici i kako je podnio ostavku. Dok, u stvarnosti, bio je žrtva neuspjelog pokušaja vojnog udara.
4) 2011 - France 24 postaje službeno ministarstvo informiranje libijskih pobunjenika NTC-a i to prema službenom ugovoru. Za vrijeme Bitke za Tripoli, NATO je režirao lažne snimke u studiju koje su objavljene na kanalima Al-Jazeera i Al-Arabiya, prikazujući pobunjenika na glavnom trgu u centru Tripolija, dok su u stvarnosti još uvijek bili daleko. No, kao posljedica, mnogi stanovnici Tripolija pomislili su kako je rat izgubljen i prestali su se boriti.

Ovih dana mediji ne samo da podupiru rat, oni stvaraju rat.

Ove procedure krše Međunarodne zakone, kao prvo Članak 19 Univerzalne Deklaracije o Ljudskim Pravima po pitanju primanja informacija i ideja kroz medije bez obzira na granice. No, iznad svega procedura krši rezoluciju UN-ove Generalne Skupštine usvojene nakon završetka Drugog svjetskog rata, čiji je cilj bio zaustaviti nove ratove. Rezolucije 110, 381 i 819 zabranjuju "stvaranje prepreka u slobodnom protoku informacija i ideja" (kao što je isključivanje sirijskih kanala) i "plasiranje propagande koja provocira ili podupire opasnost miru, kršenje mira ili akte agresije". Prema zakonu, ratna propaganda je kriminal protiv mira, najgori kriminal, jer olakšava ratne zločine i genocid"

Prijevod na hrvatski: Marko K. (advance.hr)
Autor(i): Thierry Meyssan
Naslov originala: NATO preparing vast disinformation campaign
Direktan link na original:
http://www.voltairenet.org/NATO-preparing-vast-disinformation
Datum objave originala: 11.6. 2012

 

Izvor: www.advance.hr