Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao je pred izbore u travnju ove godine u stalni radni odnos primiti više od 600 agencijskih radnika u Zagrebačkom holdingu. Usprkos obećanju, u Holdingu još uvijek radi 246 agencijskih radnika. Gotovo svi su zaposlenici agencije za ustupanje radnika Electus DGS, u suvlasništvu ulagača, savjetnika predsjednice Republike i prvog revolucionara STEM-a Nenada Bakića.

Electus je glavna agencija za iznajmljivanje radnika zagrebačkih vlasti pa je u posljednje tri godine s Holdingom, odnosno Gradom Zagrebom, sklopila najmanje šest okvirnih sporazuma o zapošljavanju privremenih radnika čija ukupna vrijednost, prema Registru ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma Grada Zagreba, u posljednje tri godine prelazi 264 milijun kuna.

Posebno su veliki iznosi dvogodišnjeg okvirnog sporazuma na temelju postupka javne nabave, potpisanog 2014. godine koji je vrijedan 109 milijuna kuna, a onaj najsvježiji od 110 milijuna kuna sklopljen je u veljači 2016. na rok od dvije godine. Electusu je od 2014. do 2016. godine, prema dostupnim podacima, iz gradske blagajne isplaćeno najmanje 68 milijuna kuna.

Agencija je donedavno bila i partner Hrvatske radiotelevizije s kojom je prošle godine potpisala ugovore o agencijskom zapošljavanju u vrijednosti od 16,9 milijuna kuna. Ljubav je, čini se, pukla na posljednjem natječaju u srpnju ove godine. Ponuđenom cijenom iznajmljivanja od 3,3 milijuna kuna s PDV-om, ugovor s HRT je osvojila agencija za iznajmljivanje radnika Kadus.

HRT preko agencija zapošljava radnike o kojima ovisi proizvodnja programa, poput kamermana, realizatora i drugih pa je smijenjeni Nadzorni odbor javne televizije upozoravao na rizičnu ovisnost o agencijskom zapošljavanju te da praćenje troškova agencijskih radnika nije pouzdano, budući da trenutak priznavanja troškova evidentno odstupa od trenutka njegovog nastanka. Kontaktirali smo Bakića i Electus u vezi gubitka ovog ugovora, ali do objave ovog teksta nisu odgovorili.

Electus je zbog proceduralne greške na natječaju izgubio i HEP, koji je za ovogodišnji ugovor o privremenom zapošljavanju pomoćnog uredskog osoblja vrijedan 4,5 milijuna kuna izabrao agenciju Centar za posao.

Agencijsko zapošljavanje privremenih radnika uzelo je maha posljednjih godina u Hrvatskoj, postupnim smanjivanjem radnih prava u Zakonu o radu, a poznato je da agencijski radnici često imaju manja prava od stalno zaposlenih kolega i riječ je o privremenom, dakle prekarnom radu.

Čak je i bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, a danas zastupnica u Gradskoj skupštini Zagreba Sandra Švaljek, u veljači ove godine reagirala zbog prekomjernog zapošljavanja agencijskih radnika u Zagrebačkom holdingu. Kazala je tad da su radnici koji su zaposleni preko agencije obespravljeni i diskriminirani u odnosu na radnike s ugovorima o radu na neodređeno vrijeme, pa ih treba zaposliti i dati im jednaka prava kao i ostalim radnicima Holdinga. Švaljek je isticala da se radi o ljudima čiji karakter rada nije sezonski, privremeni ni povremeni, već oni kontinuirano rade.

Fleksibilizacijom radnih prava Electusovi prihodi od 2012. godine kontinuirano rastu pa je te godine ova agencija imala nešto više od 68 milijuna kuna prihoda, da bi se u 2016. povećali na 208,5 milijuna kuna. Značajno se povećao i broj zaposlenih, odnosno uglavnom radnika koje Electus iznajmljuje – s 546 koliko ih je radilo prije pet godina, na 2.287 u 2016. godini. U istom razdoblju je i značajno snižena prosječna plaća. Dok je 2012. godine iznosila 5.910 kuna, prošle godine je, prema podacima Poslovne Hrvatske, pala ispod hrvatskog prosjeka, na 4.395 kuna.
U dokapitalizaciju Đure Đakovića, Bakić uložio 18 milijuna kuna

Bakić je suvlasnik u Electus DGS-u zajedno s Tomislavom Hanžekom i Igorom Žonjom. Bakića sa Žonjom ne povezuje samo agencija, u kojoj je Žonja također i prokurist, nego i Đuro Đaković Grupa. U njoj je Igor Žonja, prema sudskom registru, predsjednik Nadzornog odbora, dok su Bakiću narasli apetiti za ulaganje u tvrtku pa je u rujnu ove godine Đuro Đaković, preko Zagrebačke burze, objavio da je Bakić značajno povećao vlasništvo kupnjom 900 tisuća dionica. Bakić sad ima ukupno 1,9 milijuna dionica, odnosno 18,82 posto vlasništva u slavonskobrodskoj kompaniji. Kako je nominalna cijena dionice iznosila 20 kuna, ispada da je Bakić izdvojio 18 milijuna kuna za kupnju, čime je ostao najveći suvlasnik nakon države.

Đuro Đaković je obavijestio polovicom rujna da mu se javila tvrtka Crni čelik koju su u Zagrebu s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna krajem kolovoza osnovali Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta. Oni su dali obvezujuću ponudu za ulaganje u kapital te grupe u iznosu od 250 milijuna kuna, čime bi stekli više od 50 posto vlasništva u Đuri Đakoviću. Kako je Glavna skupština 22. rujna ove godine donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala od 250 milijuna kuna, uz isključenje prava kupnje dosadašnjih dioničara, očito je da su u Đuri Đakoviću izrazili dobrodošlicu Crnom čeliku. Kako je jedan od uvjeta Crnog čelika, uz isključenje dosadašnjih dioničara u novoj rundi dokapitalizacije, da u sedmeročlani Nadzorni odbor ubaci svoja četiri člana, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Žonja, kao partner Bakića kao jednog od najvećih dioničara, ostati u odboru.


forum.tm