Čak ako do do sada i niste obraćali pažnju, poslednjih dana rijeke izbjeglica učinile su da čujete za sirijsku krizu i rat koji tamo bjesni. Ta bliskoistočna država u ratu je već nekoliko godina što je dovelo do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog iseljavanja stanovništva.
Iako je izbjeglička krize nastala još 2011. godine kampanjama za promjenu režima u Libiji i Siriji, ali ona nije sve do ove godine zaista privukla pažnju velikih zapadnih medija. Milioni Sirijaca su već bili raseljeni, najveći deo je ostao u zemlji, ali znatan dio (najviše protivnici vlade) je odlučio da napusti svoju domovinu. Mnogi od njih su nastojali stignu u EU zbog socijalnih davanja i prilike da zarade.

Povod za najnoviji talas izbjeglica je bila odluka Turske da dozvoli sirijskim izbjeglicama koje je prihvatila, da konačno napuste svoje kampove i krenu u Evropu. S obzirom da situacija tamo nije nimalo jednostavna i da ne postoje dvije već nekoliko zaraćenih strana, na Jutjubu se pojavi crtani film koji ukratko objašnjava što se tamo događa i zašto ljudi bježe prema Evropi.