U Udruženju poslovanja nekretninama nezadovoljni su nejasnim tumačenjem iz Ministarstva graditeljstva.
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš/Marko Jurinec/PIXSELLMinistrica graditeljstva i prostronog uređenja Anka Mrak-Taritaš dostavila je Udruženju poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori tumačenje spornih odredbi iz netom usvojenog zakona o gradnji, zbog kojih bi nakon Nove godine tržište nekretnina moglo doživjeti kolaps, no umjesto da im razjasni, u agencijama i dalje zapravo ne znaju kako će poslovati od 1. siječnja.

Svaka nekretnina koju se prodaje ili iznajmljuje, naime, mora imati energetski certifikat, što nije novina, no pored vlasnika, novi zakon uvodi kažnjavanje i agencija, te zaposlenih agenata u njima koji oglase nekretnine bez tog papira, i to do 30 tisuća kuna za svaku takvu nekretninu. Nejasno je, međutim, što će se sve podrazumijevati pod medijskim oglašavanjem. Ministrica je, naime, u Saboru usmeno poručila da će se pod medijima podrazumijevati samo tiskane medije, dok se u poduljem pisanom očitovanju poziva na zakon o medijima.

"Prema tom zakonu "mediji" su novine i drugi tisak, radijski i televizijski programi, programi novinskih agencija, elektroničke publikacije, teletekst i ostali oblici dnevnog ili preriodičnog objavljivanja, urednički oblikovanih programskih sadržaja prijenosom zapisa, glasa, zvuka ili slike", poručila je ministrica Mrak-Taritaš. No, i znatno proširen popis medija na koje se neće moći davati oglasi za nekretnine bez certifikata, a to je većina nekretnina kojima se trguje, idalje ostavlja porednike u prodaji nekretnina u nedoumici hoće li moći oglašavati putem specijaliziranih internetskih portala, preko kojih se najvećim dijelom ponuda i oglašava. "Ne znamo što činiti. Mi u udruženju i Komori nismo ovlašteni za tumačenja zakona, a ni nakon tumačenja koje je stiglo iz Ministarstva ne možemo sa sigurnošću nikome od članova dati savjete",  kratko je prokomentirao predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović.

Budući da "svatko ima drugačije tumačenje" i da bez precizne definicije za sve situacije neće biti sigurni, predstavnici agencija  koncem tjedna održat će novi sastanak i zatražiti od Ministarstva graditeljstva novo, preciznije tumačenje, a pomoć će zatražiti i od pravnih stručnjaka.

Uklanjanje


Veći dio bez certifikata

U agencijama drže da njihove internetske stranice ne podliježu sankcioniranju, no problem je što se one automatski prebacuju na specijalizirane portale i dnevno ažuriraju. Kako je najveći dio od 100-njak tisuća nekretnina iz trenutne ponude bez certifikata, to bi značilio da će Novu Godinu agencije provesti u uklanjanjući nekretnine iz ponude. Agenti ne razumiju i cilj države jer blokadom tržišta i sama ostaje bez prihoda.

Izvor: poslovni