Da HDZ-ova vlast i Plenkovićeva Vlada zajebavaju građane, znali smo i prije. Domalo punih trideset godina, sve otkako su im zajahali na leđa, odavno već potpuno opušteni i slobodni bilo kakva straha od slavnog hrvatskog bunta i opjevane puntarske rebelije, ta organizirana banda ništa drugo i ne radi nego podjebava Hrvate.


U oči ih gledaju i zajebavaju. Davno je bilo kad je prestalo biti smiješno, samo je hadezeovcima ta stvar još uvijek zabavna, ali njima svejedno nikad dosta tih prizemnih i glupih dosjetki. Odrade tehničke stvari na sastanku Vlade, podijele plijen od posljednje pljačke, dogovore sve detalje sljedeće, malo se posvađaju tko će ispred Narodne banke čekati s automobilom, a svi zapravo jedva čekaju točku razno.

- Imam ja ideju – javi se onda ministar za eksploziv i obijanje sefova. – Da na press konferenciji poručimo Hrvatima da odu u Irsku vidjeti jesmo li slučajno tamo.

- Čekaj, zar im nismo tu foru već prodali? – u to će ministar za onesposobljavanje alarmnih sustava.

- Ne, rekli smo im da pogledaju u Njemačku.

– Zar to nije isto?

- U tome i jest stvar – jedva se ovaj suzdrži od smijeha, pa trijumfalno raširi ruke. - Svaki put pali!

Te su zajebancije, kako vidite, prilično retardirane, baš kao fore davnih pučkoškolskih kabadahija, ali hadezeovcima je uvijek iznova smiješno kao prvi put. Sedam dana smiju se onda ministri Hrvatima koji su stvarno otišli u Dublin i otamo poručili da u Irskoj nema HDZ-a.

I tako svaki put. I tako trideset godina.

Potpuno, rekoh, opušteni i slobodni bilo kakva straha, hadezeovci su otišli i korak naprijed. Sad im je posljednja fora da Hrvatima otvoreno pokažu kako ih samo zajebavaju: ne veseli ih više toliko da glupi Hrvati na kraju shvate kako su opet zajebani, već da odmah vide da ih vlast samo zajebava. Zašto? Zato što im se može.

- Imam ja ideju. Da na press konferenciji stavimo ruke ovako – podigao je ministar prometa i bijega raširene dlanove u visinu glave, s palčevima u uhu – pa da im se onda u lice izbeljimo jezikom.

- Oleg je čisti genije – zadivljeni se ministar za brave i lokote okrenuo premijeru. - Odakle mu ovakve ideje?

- Imam ja još bolju. Pazite ovo – javio se u to ministar policije, zaštitara i osiguranja, pa nakon kraće dramske pauze svečano izrecitirao: – „Žiro-račun za donacije građana u borbi protiv pandemije covida-19.“

- Žiro račun?! – zaprepašteno ga je gledao premijer.

- Da. Recimo, sad ovako iz glave: „Želite pomoći? Uključite se u donacijski program koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske.“ Onda ispod broj računa za domovinu i inozemstvo, i na kraju, „najljepša hvala na pomoći, Vlada Republike Hrvatske“.

- To je glupo – odmahnuo je rukom ministar financija. – Pa nitko živ na račun države neće dobrovoljno uplatiti ni kune.

- Zdravko je u pravu – složio se premijer. – Čak ni Hrvati nisu toliko glupi.

- Ali! – dosjetio se onda ministar financija i podigao prst. – Ali, ako bi FINA s računa građana plijenila dobrovoljne priloge do stotinu ili dvjesto kuna, to bi već bila dobra zajebancija.

- Ne, ne, kako ne razumijete? – iznervirao se onda ministar policije, zaštitara i osiguranja. – Stvar i jest u tome da budu dobrovoljno prilozi. Da nitko ne uplati ni kune.

- Ne razumijem – zbunio se premijer. – Zašto bismo onda otvarali taj račun?

- Pa da ih malo zajebavamo! – trijumfalno je onaj raširio ruke.

- Moram priznati – zamislio se onda premijer – da mi se sviđa. Zapravo, odlična ideja. Sjajno!

- Sjajna ideja – požurio se složiti ministar financija.

Tako je, da skratim priču, prije par dana na službenoj stranici Vlade Republike Hrvatske osvanuo poziv građanima da se pridruže borbi protiv pandemije covida-19 i doniraju financijska sredstva i medicinsku opremu, pod naslovom „Hrvatska zajedno protiv koronavirusa“. „Želite pomoći? Uključite se u donacijski program koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske“, stajalo je u podnaslovu, ispod toga navedeni su modeli donacija, „a) financijska sredstva, b) medicinska oprema ili c) hrana i kućne potrepštine“, potom broj računa, „HR1210010051863000160, poziv na broj HR68 5380“, za uplate iz inozemstva „IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0, BIC (SWIFT) CODE: NBHRHR2XXXX“, te uredan „naziv i adresa primatelja: Ministarstvo financija Republike Hrvatske, Katančićeva 5, 10000 Zagreb“.

I na kraju, jasno, „Najljepša hvala na pomoći, Vlada Republike Hrvatske“.

Da HDZ-ova vlast i Plenkovićeva Vlada zajebavaju građane, znali smo, rekoh, i prije - hadezeovska organizirana banda ništa drugo i ne radi nego podjebava Hrvate - pa ipak su ovaj put nadmašili i same sebe.

Najprije su na samom početku svjetske pandemijske krize, istovremeno s planom za spas gospodarstva, objavili i natječaj za nabavu tridesetak limuzina za visoke dužnosnike. Onda su na vrhuncu prvog vala pandemije, istovremeno s odlukom o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, izmislili i zamjenika ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, pa ravnatelju za svaki slučaj dobro povećali plaću. Onda su proglasili kraj pandemije i s dvadesetak milijardi eura koje je predsjednik Vlade Andrej Plenković izlobirao u Europskoj komisiji pobijedili na parlamentarnim izborima. Onda su na samom početku drugog vala pandemije od dvadeset milijuna kuna za lokalnu zajednicu crkvama i župama podijelili osamnaest. Onda su usred katastrofalnog drugog vala pandemije uhvaćeni kako se uz tamburaše sastaju u tajnom klubu i broje novac od mita. Onda su objavili kako se Crkva od četrdeset milijuna eura iz budžeta velikodušno odrekla četiri. Onda su na koncu mrtvi hladni objavili poziv iscrpljenim i iscijeđenim građanima da Vladi doniraju novac.

Točno je nedostajalo samo još da se Andrej Plenković na Hrvatskoj televiziji u osam navečer obrati građanima, pa podigne otvorene dlanove u visinu glave, stavi palčeve u ušesa, raširi ostale prste i izbelji se naciji u lice.

Premijer Plenković i njegovi ministri nisu budale – barem nisu svi – i vrlo dobro znaju da na račun HR1210010051863000160, poziv na broj HR68 5380, neće leći nijedna jedina ozbiljna i nekrivotvorena kuna. Ako koja takva i legne - ako, ukratko, ima čak i toliko glupih Hrvata – ako se dakle i nađe nekakav nesretnik koji je ozbiljno shvatio apel, pa uplati posljednjih stotinu kuna od penzije, Plenković će mu vjerojatno pred kamerama vratiti dvadeset kuna i objasniti kako su se oni samo zajebavali.

U Vladi Republike Hrvatske, rekoh, jako dobro znaju čak ni Hrvati nisu toliko glupi da nakon trideset godina beskrupulozne pljačke nepravomoćno osuđenom kriminalnom kartelu doniraju novac, znaju Plenković i ministri – naravno da znaju - da na tom računu para neće vidjeti, pa ipak su najozbiljnije u Narodnoj banci otvorili račun, objavili IBAN, poziv na broj i naziv primatelja. Zašto onda?

Ni zbog čega drugog nego da Hrvatima vide lice kad im zatraže novčanu pomoć.

Da ih u oči gledaju i zajebavaju.

Dosjetite li se, eto, ijednog drugog, makar i najfantastičnijeg razloga zašto bi inače HDZ-ova vlada najozbiljnije pozivala ljude da im drage volje i pri zdravoj pameti uplaćuju novac – jasno, osim onoga da tako skupe pet milijardi kuna za plaćanje duga veledrogerijama, čak ni vi niste toliko glupi – osobno ću na račun Ministarstva financija uplatiti cijelu svoju životnu ušteđevinu. Najzad, nisam se ni ja zaletio, tri dana intenzivno sam razmišljao i pokušavao naći drugi razlog: najdalje dokle sam došao jest mogućnost da je onaj račun, IBAN i SWIFT CODE za uplate iz inozemstva zapravo legalni kanal za pranje novca iz Kolumbije.

I sve dok Vlada na konferenciji za novinare svečano ne objavi kako je na račun Ministarstva financija legla milijarda dolara od velikog dobročinitelja, predanog katolika i osvjedočenog prijatelja Hrvatske Darija Antonija Usuge zvanoga Mao, bossa ugledne kolumbijske humanitarne organizacije Los Urabeños, kao jedino razumno i prihvatljivo objašnjenje ostaje ipak da to oni samo zajebavaju Hrvate. Upravo u ovom trenutku, dok čitate ove retke, oni se upravo djetinje neobuzdano smiju gledajući Vladinu web-stranicu s pozivom za donacije građana, sve tresući svojim velikim trbusima teški konferencijski stol.

- Imam ja ideju – obrisat će onda suze ministar za taoce i ljudske resurse. – Recimo, da objavimo kako će zahvaljujući politici ove Vlade gospodarski pad u 2020. godini biti samo osam posto.

- Osam posto? Kako ćemo im, bogati, to objasniti, kako smo došli do tih osam?

- Jednostavno. Pazi sad – ustat će ministar i svečano izrecitirati: – „Na kurcu te nosam.“

n1.info