Zamjenica pučke pravobraniteljice zatražila od Ministarstva gospodarstva izvještaj o stanju brodskog zraka i o poduzetim mjerama

Prije osam dana objavio sam na SBPeriskopu kako je 3. kolovoza Zamjenica pučke pravobraniteljice “gđa Dijana Kesonja uputila Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ravnateljstvu HZJZ i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije” dopise “povodom nove karte Europske agencije za okoliš, objavljene 25. travnja 2023. godine: ‘European city air viewer’ na kojoj je Slavonski Brod na zadnjem, odnosno 375. mjestu gradova Europske unije po kvaliteti zraka, s koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 ug/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer).”

Da, od upućivanja tih dopisa prošlo je više od deset dana, pa se razlogom postavljaju pitanja, kako je i navedeno u jednom komentaru: “Ima li što novo? Jel’ se itko od odgovornih javio? A mediji, posebno brodski: jel’ se itko oglasio?” (Antisha).

To su zaista jako važna pitanja. No prije nego što ću o njima, prvo ću o (ostalim) komentarima koji su stigli na našu, moju i Eko-Integralovu adresu vezano za spomenuti članak, ali i spomenuto događanje.

I ovaj put, zahvaljujem svim komentatorima na komentare, pa i, kako sam negdje pročitao i na ‘bez povoda kritičnim’, negativnim komentarima… Također zahvaljujem i Brođanima na istrajnosti.

Vjerujem da će još proći određeno vrijeme dok će politika i političari shvatiti da tako više u Slavonskom Brodu ne može ići, da se nešto žurno morati promjeniti… Na žalost, bojim se da ovi dopisi gđe Dijane Kesonja, Zamjenice pučke pravobraniteljice neće polučiti one efekte koje bi oni trebali polučiti! 

Druge strane drago mi je da su sve više komentatora naveli imena onih političara koji bi mogli i trebali pokrenuti tokove promjene problema onečišćenog brodskog zraka i bavit se temom tko i što sve treba napraviti, kako bi kad-tad, jednom u budućnosti Brođani ponovo udisali čisti zrak.

Tako u jednom komentaru piše i ovo: “Pa dokle tako? Već jako dugo se ukazuje na spomenuto “administriranje problema onečišćenog brodskog zraka”. Javno se govori o neodgovarajućim postupcima odgovornih u Ministarstvu zaštite okoliša, sada Ministarstvu gospodarstva, Povjerenstvu za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, Odboru za zaštitu okoliša, Gradskoj i Županijskoj upravi…

Također glasno se ponavljaju neka imena kao što su: ministar Davor Filipović, gđa Dunja Mazzocco Drvar (Predsjednica Povjerenstva), gđa Branka Ivančan-Picek (Glavna ravnateljica DHMZ-a), gđa Sandra Benčić (Predsjednica Odbora zaštite okoliša) i gradonačelnik Mirko Duspara… A njih nigdje nema! Pa dokle tako?” (brodjanin1991).

I tako, vraćamo se na ona prijašnja pitanja i konstatiramo da ovih skoro 15 dana ništa revolucionarno nije se dogodilo ni u upravama, odgovornim institucijama, politici, medijima, a posebno ne u brodskim…

Ako je je riječ ovim zadnjim, opet ću se osloniti na jedan oštar komentar sa stranice SBportala: ”Spominju se brodski mediji. To nisu mediji, radi se o …i prosjacima pomoći…” (Poziv na broj). 

A vezano za kompletnu problematiku na još koje oštre komentare: “... Ovdje je zaista riječ o velikoj sramoti svih institucija, svih odgovornih, svih medija, ali i same politike!!!

Nije jasno da svi već tri, tri pol mjeseca šute o toj tragičnoj istini (misli se na objavu Europske agencije za okoliš), slično kako su dosada, već 15 godina, kontinuirano šutjeli i šute o brodskom onečišćenom zraku!” (Antisha).

“Šutnja glasno govori. Nesposobni, uhljebnički mentalitet. Neodgovorni i bestidni zastupnici države i naroda. Ali, i Brođani su jadni da jadniji ne mogu biti. (Druškan)”.

Dok u vezi obraćanja Zamjenice pučke pravobraniteljice spomenutim institucijama: Očekivano! Napokon! Brine što u u traženju nema roka? Brine što će gradska vlast pokušati zavarati Ministarstvo gospodarstva. Znaju Brođani koji znaju da će vuk pojesti magare.” (Budainka).

Da, moja isprika zbog omaške: Svakako da postoje rokovi. Oni su uvijek postojali, samo je pitanje, tko ih je provjeravao. Većinom nitko. Da ih netko provjeravao, ne bi se dogodilo da nakon 8 sastanaka Povjerenstva i 6 tematskih sjednica (saborskih) Odbora, još uvijek se ništa ne zna, a još manje da je netko rješavao ili riješio ovaj gorući brodski problem. Slavonski Brod je dalje na čelu najonečišćenijih gradova EU!

Tako, na drugoj stranici dopisa (čija kopija nije priložena uz taj prošli članak) lijepo piše: “Molimo da nam tražene podatke dostavite u roku od 30 dana od primitka ovog dopisa, sukladno čl.27. st.2. Zakona o pučkom pravobranitelju…”.

Ne ostaje nam ništa drugo, naročito nakon što je pokušavana određena komunikacija skoro sa svim akterima, a i šire, pa tako i s medijima, institucijama i upravama i to bez rezultat, da pričekamo do početka rujna na odgovore odgovornih. S tim da očekujemo da će ti odgovori biti konkretni, odgovorni i otvoreni!!!