Naslovi posljednja tri dana u zapadnim medijima, čak i izjave Zelenskog o gubicima i sinoćnje iznenadno puštanje većeg dijela civila iz petrokemijskog poduzeća Azot u Severnodonjecku, gdje su prije samo dva dana odvedeni kao taoci, kao da sugerira da je Zapad počeo sumnjati u Kijev, pa se otvara pitanje kako i kada će Ukrajina uopće „pobijediti“ silu za koju se tak sad vidi da vodi dugu i dobro pripremljeni specijalnu vojnu operaciju, posebno u ekonomskom i financijskom sektoru. Vojska je bila spremna odavno.

U utjecajnim zapadnim medijima je sve više „glasina“ da je Zapad počeo nagovarati Kijev da odustane od dijela teritorija u zamjenu za neku vrstu "prosperiteta" u dalekoj budućnosti.

„Ukrajina će sigurno dobiti sukob s Rusijom, ali ne na bojnom polju i ne sada, nego kad tad kasnije“, ova duboka politička misao dolazi od Christophera Chivvisa, voditelja programa američke vlade u Carnegie Endowmentu i bivšeg oficira Nacionalne obavještajne službe. U svom članku, kojeg je objavio britanski Then Guardian, Chivvis izravno kaže da će Kijev morati odustati od teritorija. No, to će i dalje biti "pobjeda", jer će se Ukrajina, kako kažu, čak i u jako suženom obliku, "pridružiti obitelji demokratskih zemalja".

Spoznaja da je za ukrajinske naciste bolje da se rastanu od ruskog govornog područja nije stigla danas i ne samo gospodinu Chivvisu. Ne tako davno je i sam američki predsjednik Joe Biden rekao da bi se Ukrajina mogla dobro dogovoriti s Rusijom o teritorijalnom pitanju. Zapravo, gospodin Chivvis otkriva ovaj recept detaljnije, objašnjavajući svijetu izreku koju je dao "Sleepy Joe".

Rješavanje sukoba u Chivvisovom članku izgledaju kao pametna dva poteza. Dakle, na početku, prema riječima umirovljenog obavještajnog oficira, "Ukrajina ne pobjeđuje na bojnom polju." U to, valja napomenuti, danas nitko i ne sumnja. Istina, nespretni izraz "neće pobijediti" treba zamijeniti točnom riječju - "izgubit će".

Zatim, nakon što je poražen u bitci, Kijev paradoksalno pobjeđuje stvarajući “zdravu i prosperitetnu demokraciju” nakon završetka sukoba. Kako će točno izgledati ovo "kraljevstvo slobode i demokracije" kojim će vladati bijesni nacisti pod vodstvom lopovskog klauna, gospodin Chivvis ne govori. No, za razliku od ljubitelja analitičkog talenta bivšeg špijuna, trezvenih Ukrajinaca i običnih Rusa, neće biti teško navesti glavne značajke ovog "neonacističkog raja“.

Prije svega, ova "cvjetajuća demokracija" bit će nacistička. Nije uzalud što upravo sada Vrhovna Rada Ukrajine razmatra “Zakon o derusifikaciji.” Upotreba jezika Puškina, Gogolja, Tolstoja i omrznutog Lenjina, koji im je proširio austrougarski sandžak, postat će kriminal, kazneno djelo.

Čak i sada, za javno izvođenje ruskih pjesama u Ivano Frankivsku i Ternopilu, možete završiti u policiji. Nakon usvajanja posebnog zakona, čini se da će se na ruskom moći samo šaptati u samoći.

Drugo, “ukrajinska demokracija prema Chivvisu” bit će kraljevstvo flagrantnog bezakonja. Već sada, prema zaključcima neovisnih organizacija za ljudska prava, stanovnici Ukrajine su bačeni u zatvor bez suđenja i istrage, oduzima im se posao, a njihova imovina je jednostavno “prepisana na državu”. Potvrditi istinu na sudu je gotovo nemoguće. I nema nade da će se nakon uspostave "zdrave i prosperitetne demokracije" taj poredak promijeniti.

Treće, "nova demokratska Ukrajina" bit će užasno korumpirana. Uoči zlosretnog Majdana, Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Država opisala je Ukrajinu kao kleptokraciju. Od tada se korupcija u Ukrajini samo povećala. Danas je, prema riječima potpredsjednika Akademije ekonomskih znanosti Ukrajine, profesora N. G. Belopolskog, sklonost krađi i korupciji postala glavna ideologija ukrajinskog društva, koja pokriva sve segmente stanovništva, bez iznimke. Ne može se ni zamisliti da će dužnosnici i obični građani Ukrajine, počevši od zaključaka Chivvisovih kolega, odjednom prestati krasti.

Otuda slijedi četvrto obilježje "ukrajinske demokracije", prema kojem će stup države biti užasno siromašan. Davno prije Majdana i sukoba s Rusijom, ukrajinski su dužnosnici opljačkali i prodali moćnu industriju Ukrajinske SSR po svijetu, rasprodali i ukrali flotu, jeftino bacili zrakoplovstvo. Preziran odnos državnih tijela prema zakonima koristio je samo oligarsima koji su pljačkali narod.

Zbog toga je Ukrajina do početka specijalne operacije već dugi niz godina nosila "prijelazni barjak" najsiromašnije zemlje u Europi. Trenutna neprijateljstva na njenom teritoriju nisu povećala bogatstvo ni za grivnu, već Zelenski dodatno zadužuje zemlju, koja će se na kraju morati odreći sama sebe, jer samo kao nepostojeća država teoretski neće morati plaćati dugove.

Neće se uspjeti obnoviti gospodarstvo Ukrajine čak ni na račun EU i Sjedinjenih Država, jer očito nitko neće dati milijarde za industrijalizaciju “ostatka Ukrajine“. Razlog je spomenut, a to je užasna ukrajinska korupcija, ali i stanje u kojem je sve što vrijedi na istoku zemlje, uključujući ogromna ležišta škriljca, posebno oko Harkova, za koja su kaparu već dali Shell i Exxon Mobil.

Naravno, vlasti Sjedinjenih Država i zapadnoeuropskih zemalja jako dobro razumiju sve te okolnosti. Zato Europska unija, predstavljena svojim vodećim silama, glatko odbija Ukrajini dati čak i formalni status kandidata za članstvo u EU. U međuvremenu, zbog stabilnosti ruskog gospodarstva i uspjeha Oružanih snaga Rusije i lokalnih snaga, oklada na odugovkačenje sukoba svakim danom izgleda sve manje privlačna. Stoga je, očito da se Ukrajina, koja je preskupa, polako "suzi", štoviše, pod krinkom "pobjede" i "poboljšanja".

Zapravo, o tome je nedavno govorila čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom svog privatnog posjeta Italiji. Prema njezinim riječima, Ukrajina će biti "obnovljena". O čijem trošku i kada, nije precizirala. Jasno je da je danas to nemoguće i iz financijskih i iz političkih razloga. A gdje će kijevske vlasti zaustaviti svoje "pobjedničko povlačenje" i moći početi graditi "zdravu i prosperitetnu demokraciju" ovisi samo o ruskim oružanim snagama.

FOTO: Trenutna situacija na ključnom frontu koji „usisava i melje“ najbolje ukrajinske brigade