/SBPeriskop

Zapadne vojske kao „najamnici arapskih monarhija“

Svijet, Kapitalizam, Fašizam
Objavio: sbperiskop
Saudijska Arabija i Turska uvlače Zapad u rat koji mu nije potreban, smatraju stručnjaci.
SAD i njihovi saveznici u najskorije će vrijeme vjerojatno početi bombardirati ciljeve u Siriji. Ruski stručnjaci pretpostavljaju da prava namjera nije uništenje kemijskog potencijala, nego smanjenje borbene moći vladinih trupa s ciljem osiguravanja pobjede naoružane oporbe. Ističu da Moskva po svoj ​​prilici neće stići pružiti Damasku pomoć u naoružanju i morat će se usmjeriti na diplomatsku i medijsku podršku.

„Vojna akcija bit će nalik na operaciju 'Kanjon Eldorado' koja je izvedena 1986. protiv Muammara Gaddafija. Ta operacija nije trajala dugo i nije mnogo stajala”, prognozira Sergej Demidenko, stručnjak Instituta za stratešku procjenu i analizu. On je uvjeren da Zapad neće dopustiti dugotrajniju zračnu operaciju i posebno neće riskirati da u Siriju uvede kopnene trupe, jer bi to bilo preskupo.

Po Demidenkovom mišljenju, SAD se ne želi miješati u sirijski sukob, jer to nije njihov rat. U konflikt ih uvlače Saudijska Arabija, Katar i Turska. Za ove zemlje svrgavanje režima Bašara Asada je stvar principa, ali one to ne mogu postići svojim snagama.


U slučaju Sirije mislim da su Saudijska Arabija i Katar jednostavno potkupili englesku i francusku vladu, i novac daju kako na državnoj razini, putem ugovora, tako i osobno pojedincima.

Sergej Markov, politolog


Postavlja se pitanje što će biti s objektima u Siriji gdje se proizvodi i čuva kemijsko oružje, ako je cilj vojne operacije sprečavanje njegovog daljnjeg korištenja. „Ne može biti govora o bombardiranju objekata u kojima se čuva ili proizvodi kemijsko oružje. Ako se digne u zrak spremište kemijskog oružja rezultat može biti daleko gori nego u posljednjem napadu kraj Damaska”, objašnjava Andrej Baklicki , stručnjak „PIR - centra”. On smatra da će bombardirani biti objekti koji pripadaju oružanim snagama, tj. zapovjedni punktovi i komunikacije.

Politolog Sergej Markov također smatra da će zapadne armije ratovati u Siriji u određenom smislu kao najamnici arapskih monarhija.

„Kod nas je općeprihvaćeno mišljenje da SAD u Siriji djeluje preko Engleske i Francuske, ali meni se čini da je sve upravo obrnuto, da Pariz i London imaju vodeću ulogu, a Washington ih prati, no s izvjesnim otporom. Situacija nalikuje libijskoj, s tim što je u Libiji Francuska imala određenu računicu (preuzeti kontrolu nad naftnim poljima), dok u slučaju Sirije mislim da su Saudijska Arabija i Katar jednostavno potkupili englesku i francusku vladu, i novac daju kako na državnoj razini, putem ugovora, tako i osobno pojedincima.”


Ekskluzivni intervju s Bašarom al-Asadom: Ne očekujem američku invaziju
U intervjuu listu Izvestija, sirijski predsjednik Bašar al-Asad govori o tome tko zapravo koristi kemijsko oružje, komentira izjave zapadnih političara o mogućem vojnom napadu, i o tome zašto Moskva pomaže sirijskom narodu.
Zemlje Zapada teže u Siriji ostvariti taktičku prednost a ustvari prave velike strateške pogreške, ističe Markov . „Nažalost, prisiljeni smo živjeti u svijetu gdje vlada sve veći kaos i sve veća primjena vojne sile”, kaže politolog Markov. „Naši partneri u Washingtonu, Londonu i Parizu čine vrlo grube pogreške i rade protiv svojih interesa.” Markov podsjeća: „Što je postigao SAD ratom u Iraku? Ništa. Kakvu korist imaju od svrgavanja Mubaraka? Imaju samo štetu. Što su dobile svrgavanjem Gadafija? Zar je dobitak što im je ubijen veleposlanik?”

U tim uvjetima postavlja se pitanje: što može učiniti Moskva prije početka vojne intervencije? Stručnjaci smatraju da na diplomatskom i medijskom frontu može samo nastaviti dosadašnju politiku, s time što se sada već ne treba toliko obraćati vladama koliko zapadnom javnom mnijenju.

„Rusija se treba koncentrirati na rad misije inspektora UN-a, jer će upravo rezultati njihovog rada pružiti ili povod za vojnu intervenciju u Siriji, ili mogućnost podizanja glasa prosvjeda”, kaže Sergej Markov. „Drugo, mi trebamo pokrenuti intenzivnu medijsku kampanju u svjetskoj javnosti, jer je ogromna većina građana Zapada dezinformirana. Njima se od jutra do mraka ponavlja da je Bašar Asad primijenio kemijsko oružje. Mi trebamo pisati i ponavljati da je to očita provokacija i da je kemijski napad izvršila oporba.”

Neki ruski političari smatraju da Moskva ne treba ograničavati svoje napore samo na diplomatsku aktivnost. Na primjer, vođa Liberalno - demokratske partije Vladimir Žirinovski apelirao je da se hitno počne s masovnom isporukom oružja Siriji.

Zaista, hitna isporuka protubrodskih raketa i sustava protuzračne obrane teoretski može odgoditi ili čak osujetiti udar na Siriju. Rusija prvenstveno može poslati dodatni kontingent protubrodskih sustava „Jahont” koje je inače već isporučila Siriji. Domet ovih sustava je oko 400 km, tako da oni mogu otežati djelovanje savezničke flote. Što se tiče dodatnih sredstava protuzračne obrane, stručnjaci smatraju da ih Sirijci neće stići postaviti prije napada a angažiranje ruskih vojnih stručnjaka u njihovom postavljanju značilo bi da Rusija ulazi u sukob na strani Damaska​. Također treba uzeti u obzir da će hitna isporuka naoružanja izazvati daljnje pogoršanje odnosa sa Zapadom.

S obzirom da bombardiranje još uvijek nije počelo, ostaje samo nada da će pobijediti razum. Predsjednik Barack Obama i premijer David Cameron još trebaju dobiti suglasnost svojih parlamenata. Osim toga, Vladimir Putin će na summitu u Sankt-Peterburgu najvjerojatnije pokušati još jednom objasniti „prijateljima Sirije” koliko su opasni njihovi planovi.

Izvor: Ruski vjesnikKomentari

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik