Članovi brodskih ekoloških udruga, Građanske inicijative i Facebook grupe ne isključuju ni mogućnost nove aktivnosti, možda i obliku šireg prosvjeda jer izgleda dosadašnje aktivnosti (medijski istupi, letci, prosvjedi, dopisi svim institucijama, itd.) nisu polučili odgovarajuće rezultate. A Brođani ne mogu čekati do 2015., a još manje do 2017. godine!!!

U Slavonskom Brodu, pa i šire nikako se ne stišava bura oko Rafinerije u Bosanskom Brodu i njene emisije štetnih plinova u zrak. Nakon trećeg alarmantnog onečišćenja u zadnja tri mjeseca, to još uz priču da je Rafinerija 40-tak dana bila u remontu, izjava ministrice ekologije RS Srebrenka Golić za Tanjug (vidi http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2013&mm=01&dd=31&nav_id=682601):  "da se Rafinerija obavezala da će do 2017. godine provesti čitav niz mjera za unapređenje tehnološkog procesa da bi se smanjila emisija štetnih plinova" ulijeva novo nepovjerenje kod Brođana.  Tragično je u ovoj cijeloj priči, što ni u Rafineriji kada je riječ o završetku rekonstrukcije više ne spominju  2015. godinu, nego kako je u SBplus portalu neki dan objavljeno, govori se o „dinamičkom planu“ gdje je predviđeno da će „rekonstrukciju završiti do 5. prosinca 2016. godine"!

Vezano za tu izjavu ministrice ekologije RS u srpskim medijima pojavila se analiza što je Hrvatska, odnosno ministar Zmajlović prije tjedan dana najavio je mogućnost pokretanja međunarodnog spora protiv BiH zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu izazvanog radom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Kako u članku stoji: „Pojedini stručnjaci za naftni biznis smatraju da je riječ o 'klasičnom ratu' za tržište i da se iza priče o ekologiji skrivaju strateški interesi INA-e i MOL-a“. Nadalje, citiraju stručnjaka za naftni biznis Duška Bogdanovića koji kaže: „Važno je samo bilo naći neki razlog da se destabilizira rad Rafinerije nafte Brod, a najlakše je bilo izabrati ekologiju. Međutim oni zaboravljaju da ta rafinerija radi 120 godina, a sada, sa znatno modernijom tehnologijom… Uopće nije sporno to da oni kao veliko postrojenje emitiraju plinove u zrak i oni se mogu osjetiti, ali to zagađenje je u znatno manjem obimu nego što se nastoji prikazati.“

Mislim da sve to što je tu rečeno, bilo kome u Brodu i okolici puno govori. Brođani znaju da Rafinerija ima dugogodišnju tradiciju. Ona je od 1991. godine do 27. studenog 2008. godine zbog oštećenja i djelomičnog devastiranja, nije bila u funkciji, a Brođani do početka njenog rada nisu uočavali emisiju štetnih plinova u zraku i vrlo rijetko su osjetili neugodne mirise u gradu. Dok sada je sve više pokazatelja kako je Rafinerija najveći zagađivač oko nas.

Kako znamo, prema najnovijim izvješću DHMZ-a od prije par dana zrak je u 2012. godini u Slavonskom Brodu bio onečišćen sumporovodikom, lebdećim česticama i ozonom. Na žalost, to je već treća godina kako je potvrđeno da je zrak u Slavonskom Brodu loše kvalitete!

I onda nakon samo nekoliko dana kako je objavljen izvještaj DHMZ-a, opet su Brođani doživili novi šok. U Slavonskom Brodu nikada do sada u zraku nije evidentirana taka visoka satna koncentracija sumporov dioksida kao prvog dana veljače. Ona je dosegnula alarmantnu razinu od čak 614.6 µg/m3, a granična vrijednost je 350 µg/m3. Ne smijemo zaboraviti da početkom godine mjerene su alarmantno visoke satne koncentracije sumporovodika i sa deset puta većim vrijednostima iznad granične vrijednosti (7 µg/m3).

Prošle subote, nakon što je u Građanskoj inicijativi za čisti zrak" i Facebook grupi "Kad ako ne sad, Brođani ne dajte da nas truju" ponovo su proanalizirani Izvještaj DHMZ-a i onečišćenja zraka u posljednjih nekoliko dana, Brođani su se ponovo 'digli na noge'. Članovi Facebook grupe tijekom dopodneva organizirali prosvjednu akciju sa simboličnim nazivom 'Ovog proljeća u Brodu se nose maske'. Podijeljeno je više od 500 zaštitnih maski građanima, a također se potpisivala i peticija "Za čist zrak".

Velik odaziv građana i potpisivanje peticija još jednom potvrđuju žurnost rješavanja ovog, za građane Slavonskog Broda i okolnih naselja velikog problema. Brođani su dobro  upamtili obećanje ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića: "Razumijem građane Slavonskog Broda, njihovu zabrinutost, strah i narušenu kvalitetu života. Mi moramo poduzimati sve aktivnosti, sve pravne instrumente i međunarodno pravo koristiti kako bismo doveli kvalitetu života u Slavonskom Brodu na prihvatljivu razinu!"

Članovi brodskih ekoloških udruga, Građanske inicijative i Facebook grupe ne isključuju ni mogućnost nove aktivnosti, možda i obliku šireg prosvjeda jer izgleda dosadašnje aktivnosti (medijski istupi, letci, prosvjedi, dopisi svim institucijama, itd.) nisu polučili odgovarajuće rezultate. A Brođani ne mogu čekati do 2015., a još manje do 2017. godine!!!