U ponedjeljak, 21. veljače 2022. stigla mi je proslijeđena poruka na Whatsapp: „Evo pošalji onom ginekologu iz Broda da ima izložba od Ćosića“, uz popratnu obavijest o izložbi (slika 1). Napisala ju je dobra prijateljica od moje kolegice iz Zagreba, inače rođena Kobašanka. Meni je to bila najveća moguća satisfakcija, da Kobašani znaju tko voli njihovog slikara i to cijene.

Moram priznati da sam bio jako iznenađen tom izložbom koja se otvara danas u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu, jer kroz korespondencije koje ću ovdje iznijeti nigdje nije bilo ni spomena o nečemu sličnom. Nikakvu obavijest o tome nisam primio, a mislim da sam zaslužio barem takvu gestu.

Naime, s gospođom Romanom Tekić, prof.,  ravnateljicom Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda (GUGSB), suorganizatorima izložbe koja se otvara, u komunikaciji sam od ožujka 2016. godine. Još tada sam joj se dobronamjerno obratio i rekao da posjedujem vrijednu kolekciju umjetničkih djela (akvarela i ulja na platnu) Zdravka Ćosića, od kojih su neka poznata remek djela reproducirana u monografijama i katalozima izložaba, a neka nepoznata široj javnosti (slika 2). Napisala mi je u prvom mailu: „..Uvijek je zanimljivo upoznati se i s fundusom privatnih kolekcionara. Uvrstila sam Vas u našu mailing listu, pa ćemo Vam ubuduće slati pozivnice za sva naša buduća događanja“. Nikad nikakvu pozivnicu tako nisam dobio. U travnju 2018. obavijestio sam ju da sam u vlasništvu Ćosićevog antologijskog ulja na platnu Suton nad vodama iz 1979. godine, jednim od njegovih najboljih pejzaža ikad naslikanih. U prosincu 2020. šaljem joj mail i pišem: „Poštovana, u prosincu sljedeće godine bit će 80 godina od rođenja slikara Zdravka Ćosića. Priprema li se u Slavonskom Brodu ili negdje drugdje izložba povodom te obljetnice?...“. Gospođa Tekić tada nije imala informaciju o pripremi Ćosićeve izložbe u Slavonskom Brodu, no javila mi je da Općina Oriovac intenzivno radi na uređenju njegove spomen kuće - muzeja u Kobašu.

Sad u cijelu priču moram uključiti i gospodina Branimira Pešuta, prof., voditelja kabineta akvarela GUGSB, kojem sam polovicom prosinca 2021. kad i gospođi Tekić poslao mail s linkom na prigodni tekst gospodina Veljka Lukića povodom osamdesetogodišnjice rođenja slikara Zdravka Ćosića: http://www.sbperiskop.net/kultura-i-zabava/likovnost/u-povodu-osamdesetogodisnjice-rodenja-velikog-hrvatskog-slikara-zdravka-cosica. S gospodinom Pešutom inicijalno sam mailom komunicirao 10. siječnja 2022. zbog našeg zajedničkog poznanstva s pokojnim povjesničarom umjetnosti i divnim čovjekom Nikolom Albanežeom, koji je zainteresiran za Ćosićevo slikarstvo stupio s njim u kontakt i obavio razgovor. Sadržaj tog razgovora Nikola mi nažalost nije stigao priopćiti. Doznao sam tada kako su razgovarali o akvarelističkoj koloniji „Sava“ i tradicionalnim savskim okupljanjima koja su uključivala dolazak umjetnika u Kobaš i posjet Zdravku Ćosiću za života. Nikola Albaneže bio je nekoliko puta u Kobašu kao član Umjetničkog savjeta kolonije.

GUGSB sjetila se Zdravka Ćosića na osamdesetogodišnjicu njegova rođenja prigodnim tekstom na svojoj facebook stranici: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057358123325. To je bio minimum minimuma koji je u tom trenutku slikar Zdravko Ćosić zaslužio od takve umjetničke institucije.Napisao sam mail gospodinu Pešutu 13. siječnja 2022., kojeg ću prenijeti većim dijelom: „Poštovani g. Pešut, puno hvala na odgovoru. Meni je Ćosić omiljeni slikar, iako imam vrijednijih slika od najvećih hrvatskih slikara: npr. Ferdo Kovačević, Mihovil Krušlin, Ćosićevi učitelji Vjekoslav Parać i Ljubo Ivančić. Pokušao sam i Nikolu (Albanežea, op.a.) zainteresirati za Ćosićevo slikarstvo, jer sam smatrao da bi mu moglo biti blisko s obzirom kako je proučavao npr. Krušlina i Šestića. Nažalost, njegov prerani odlazak ispriječio se na tom putu. Žao mi je što se u Brodu nekako u zadnje vrijeme ugasio interes za Ćosića. Od izložbe na desetu godišnjicu smrti u salonu V. Becića, ništa se osobito nije učinilo. Osamdesetogodišnjica rodjenja… ništa. Kobaš ga se sjeća i Kobaš iz godine u godinu odaje počast svom slikaru, zaboga, pa gdje pripada taj Kobaš? Nekoj drugoj županiji, nekoj drugoj državi?! Imam tridesetak Ćosićevih slika (ulja i akvareli), vrlo jaku kolekciju, neke su remek djela. Evo sve ću ih ustupiti za izložbu u Slavonskom Brodu, samo da se taj grad pomakne iz letargije. Da… ostavio je slike Đakovu i crkvi, jer su se za života ponašali ljudskije prema njemu. Nisu ni oni nešto aktivni oko tog fundusa, no tko garantira da bi Brođani bili angažiraniji. Sve mi se čini da ne bi. Apsolutno sam za to da se napravi Ćosićeva spomen kuća u Kobašu, jer njegove slike su oda tom živopisnom mjestu gdje se spajaju slavonsko nebo, Motajica i Sava. Imam jedno malo ulje, zima u Kloštru (kod Kobaša), stoljetnom svetištu Majke Božje. Spreman sam ga čak i donirati u spomen kuću - muzej jer mislim da mu je mjesto tamo, a ne kod mene na zidu…“.

Istog dana dobio sam mailom odgovor od gospodina Pešuta, u kojem mi je nabrojao svoj dugotrajan i značajan doprinos u afirmaciji slikarskog opusa Zdravka Ćosića. Uz njegovu napomenu: „…Ipak se nije sjedilo skrštenih ruku bar od strane moje malenkosti kad je riječ o Zdravku…“. U mailu od 14. siječnja 2022. gospodin Pešut mi realno piše: „…Jedan od problema prezentacije djela Zdravka Ćosića je taj što GUGSB i Muzej Brodskog Posavlja nemaju velik broj njegovih radova. Nevolja je što je preko 120 njegovih djela završilo tamo  gdje nije trebalo, a to je đakovački muzej koji nije mnogo učinio za promociju njegova djela. Njegova ostavština najbolje funkcionira tamo gdje je stvorena jer je i bila tema njegova djela. Nadajmo se da će spomen kuća u Kobašu kao Zdravkov budući muzej  biti pravi odgovor na očuvanje sjećanja na Zdravka.“

Vratit ću se na početak teksta. Nakon što sam privatnim kanalom dobio obavijest o izložbi „Zdravko Ćosić - između dva svijeta“, javio sam se 21. veljače 2022. mailom gospođi Tekić i napisao da je pomalo bezobrazno nakon svega što sam ranije naveo organizirati izložbu Ćosićevih slika i uopće mi to ne javiti. Idućeg dana dobio sam sljedeći odgovor: „Poštovani gospodine Prka, organizator izložbe je Muzej Brodskog Posavlja, a GUGSB sudjeluje u organizaciji posudbom tri Ćosićeva rada iz našeg fundusa, i predgovorom izložbe, koji je napisao kolega Pešut. Koncepcijski su izložbu osmislili kolegica Danijela Ljubičić- Mitrović iz Muzeja i kolega Pešut iz Galerije. Organizatori su se ovaj put odlučili za izbor iz brodskih privatnih kolekcija, no to ne znači da idući put neće Vas zamoliti za suradnju. Izložba će imati popratni deplijan, ukoliko želite, mogu Vam ga poslati poštom.“

Čak i taj deplijan - katalog izložbe - ima kardinalnu pogrešku… jer umjesto izbor iz privatnih zbirki, trebalo je pisati izbor iz privatnih zbirki Brodsko posavske županije.

Što reći na kraju. Ćosićeva izložba koja se danas otvara u Slavonskom Brodu očito je pripremljena ishitreno, površno i bez respekta prema ljubiteljima Ćosićeva slikarstva. U suprotnom, na njoj bi npr. bile slike Suton nad vodama iz 1979., Proljeće I iz 1976., Orljava iz 2002., nepoznati Kornati iz 1975. i još puno toga. Sve sam to skupljao godinama zato što iznimno poštujem Zdravka Ćosića, kao čovjeka i umjetnika. On mi je najdraži slikar. Napisao sam o njemu tekst na Wikipediji: https://hr.wikipedia.org/wiki/Zdravko_Ćosić, kao vanjsku poveznicu u taj tekst uvrstio sam izvrstan intervju koji je sa slikarom vodio gospodin Lukić: http://www.sbperiskop.net/intervju/aktualiziramo-sjecanje-na-presucivanog-zdravka-cosica.

Osobno sam upoznao velikog slikara Zdravka Ćosića prvi put potkraj 2002. godine, kad sam svom najboljem prijatelju i kumu, liječniku internistu iz Zagreba, poklonio za vjenčanje Ćosićevo ulje na platnu. Išao sam po tu sliku sa svojim roditeljima i Zdravkovim prijateljima, Senkom Prkom i Tomom Markovićem, u slikarev dom u Kobaš. Bilo je to još za trajanja Ćosićeve zadnje velike izložbe za života u Izložbenom prostoru Porezne uprave u Zagrebu, 28. studenog 2002. - 07. siječnja 2003. Bio sam na toj izložbi, a dvije slike kojih se kao danas sjećam gdje su stajale među njih stotinu, danas krase moj dom. Došle su do mene nekim neobjašnjivim silnicama, valjda ima Boga, a i naš dobri Ćosić se negdje odozgo zadovoljno smješka.

Prim. Matija Prka, dr. med.

matija.prka@gmail.com

Slika 1. Obavijest o izložbi Zdravko Ćosić - između dva svijeta, izbor iz privatnih zbirki, Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, 25. veljače 2022.

Slika 2. Zdravko Ćosić, Krajolik s vrbama, 1987., ulje na platnu. Vlasnik: Matija Prka