Reklama za Podravku ima do bola patetičan tekst. Kao, nema veće sreće nego uzgojiti plod na svojoj zemlji. Kome oni to pričaju? U ovoj zemlji uvoznici su, zakriljeni Todorićem i HDZ-om, uništili domaće ratarstvo i stočarstvo, a sad će ga dokrajčiti korona


Branko Bokun – 58 godina posle, RTS, 10. svibnja, 22:30


U kadru se pojavljuje reljefno, boemsko, nepoznato lice koje uokviruje duga, sijeda, valovita kosa. Promatrajući Beograd s visoravni, otkriva kako tu nije bio 58 godina i kako nikad ne treba odlaziti, jer kad jednom odeš, nigdje više ne možeš imati zavičaj. Glas mu je bio pun sjete, da parafraziramo F. S. Fitzgeralda. To je dovoljno za gledanje (reprizne) emisije o pokojnom piscu, sociologu i psihologu Branku Bokunu, kojeg je Mira Adanja Polak sjajno portretirala u par kratkih rečenica. ‘Bio je osoba velikog znanja i mudrosti. Zadovoljavao se za života činjenicom da je sve nevažno osim lične ispunjenosti i zdravlja. Jeo je malo, družio se samo sa onima koji mu prijaju, voleo je da pomogne i savetuje, a sve ružno zaboravlja. Živeo je dugo i umro bez muke. Nikog nije opterećivao. Bio je jednostavan, ali ga mnogi nisu razumeli’, rekla je MAP. Sve se to čini mudrim receptom za život. Bokun je bio rado viđen gost na talijanskim, engleskim i drugim svjetskim televizijama, šteta je što smo ga ovdje vidjeli tek posthumno.

Vijesti, N1 i HRT, 11. svibnja, 10:52


Dok N1 vrti Škoru – okupljanje oko njega najiščekivaniji je događaj na hrvatskoj desnici - HRT4 vrti Garija Capellija s velikim zelenim koronavirusom u pozadini. Fućka se njima za Škoru. Bez obzira je li urednike na tu ignoranciju natjerala lojalnost prema vladajućoj stranci, čije desno krilo iz pozadine uređuje HRT, ili o pukoj indolenciji, svakako je riječ o pogrešci koja gledatelje tjera na konkurentski kanal koji živi od gledanosti a ne od pristojbe. Na N1 vidimo Škoru i škorofile, Hrvoja Zekanovića, Ladislava Ilčića, Marijana Pavličeka i Igora Peternela. Nema Penave, još ne zna kud će i što će. Škoro otkriva da pregovara i s Mlikotom. Nedostaju Pervan i Drele, a da je živ, možda bi tu bio i pokojni Đuro Utješanović, on je volio takve zajebancije.

Na pitanje jesu li Tomislav Karamarko i Bruna Esih partneri ili konkurencija, Škoro nije htio odgovoriti. ‘Svima su otvorena vrata, svima koji žele staviti interese Hrvatske ispred svojih, svi kojima je dosta žetončića i duopola’, rekao je Škoro, na što je Žarko Puhovski par dana kasnije dobro primijetio: uspije li Škoro dobiti veći broj mandata, gurnut će HDZ i SDP u zagrljaj, pa učiniti duopol jačim no ikad prije. Poželi li to izbjeći, morat će sam u brak s HDZ-om. Pa će opet spasiti HDZ, a time i duopol.

Dnevnik, Nova TV, 12. svibnja, 19:00


‘Jedan je meni koliko i deset tisuća, samo ako je najbolji’, kaže Heraklit Mračni. Čim iz offa čujemo glas Hrvoja Krešića, ne možemo se ne sjetiti mudre misli velikog Efežanina. ‘Samo još jedno hipotetsko pitanje vezano za izbore’, kaže Krešić na presici Stožera. ‘Razmišljate li da izbori budu u subotu, s obzirom na to da je nedjelja dan koji je epidemiološki određen za dezinfekciju i za nerad dućana? Budući da bi to ipak značilo veliku javno-zdravstvenu opasnost, jeste li možda razmišljali o tome da se izbori ovaj put iznimno održe u subotu’, upitao je novinar N1 intonacijom kakvu možemo zamisliti u glasu pikadora kada zadaje coup de grace. Nedjeljom se – to sad svi znaju - virus korone brže širi, i ta će njegova nedjeljna invazivnost potrajati dok se izbori ne završe. Tada će naglo izgubiti snagu, ali će mase vjernika, ravno s oltara, izaći na birališta i snagu, tako se bar računa, udahnuti HDZ-u, koji je rad nedjeljom omogućio jedino trgovcima u hramu. Ovi drugi, njih par tisuća, ostat će bez posla.

‘Ja se zahvaljujem što i ovom prigodom pokazujete svoj interes za zdravlje i živote hrvatskih građana’, nemoćno kazuje poraženi ministar, svjestan da ih je Krešić ismijao pred cijelom državom. Ipak, i sam se morao nasmijati duhovitom novinaru.

Reklame, N1 i HRT, 13. svibnja


Postoji zvuk koji stvara veću bol od zubarske bušilice, a to je zvuk govornika u reklamama TV prodaje. Onaj koji nas već mjesecima bombardira s N1 iz reklame za aparat protiv bolova u kralježnici i leđima jednostavno je nepodnošljiv. Išijas je simpatičniji od te pjevajuće torture. Taj glas vam doslovce svrdla po glavi i natjerava vas da uzmete daljinski.

No ako se odlučite za HRT, odmah vas dočekuje reklama za Podravku. Čista perverzija! Do bola patetičan tekst, konvencionalna ljiga koja je postala standard kad javna poduzeća naručuju reklame od privatnih pajdaša. Reklama govori o Hrvatskoj kao zemlji u kojoj su djedovi i pradjedovi živjeli od poljoprivrede pa je to i sad dobra formula ako vam pomaže Podravka. Kao, nema veće sreće nego uzgojiti plod na svojoj zemlji. Kome oni to pričaju? Pa svi znaju da nema veće sreće od uvoza, inače nam ne bi poljoprivreda propala a uvoz hrane procvao. U ovoj zemlji uvoznici su, zakriljeni Todorićem i HDZ-om, poput skakavaca uništili domaće ratarstvo i stočarstvo (ovo drugo obavio je Jakovina, najgori ministar poljoprivrede svih vremena), a sad će ga dokrajčiti korona.

Nakon tog mučenja opet uzimaš daljinski pa se vraćaš na N1 - ali i tamo te, u savršeno pripremljenoj zasjedi, čeka – reklama za Podravku!?

N1 live, 14. svibnja, 11:00


‘E, da smo barem Gunja…’, kaže Vesna Pusić na kraju press konferencije Glasa i Anke Mrak Taritaš, na kojoj je naširoko komentirana izdaja Zagreba od stranke Andreja Plenkovića i Milana Bandića, koji su 800.000 ljudi ostavili bez zakona o obnovi grada od posljedica najrazornijeg potresa u zadnjih 140 godina. Posve nevjerojatno! Mrak Taritaš kaže: ‘Bandić je nakon potresa rekao da će Grad obnavljati gradsku imovinu, država državnu, a građani privatnu. I tako je na kraju i bilo, a Zagrebom već kruže lešinari koji se nastoje jeftino domoći imovine u centru, pa onda, kad važni zakoni o izgradnji budu stavljeni van snage, krenuti u lov na ekstraprofite.’

Italija, kojoj se volimo podsmjehivati, nakon strašnog potresa u L’Aquili 2009. godine donijela je zakon o obnovi samo 22 dana nakon katastrofe. Zakon je nosio naziv ‘Hitne intervencije u korist stanovništva pogođenog potresima u regiji Abruzzo u travnju 2009. i daljnje hitne intervencije civilne zaštite’. Dekretnog tipa, sadržavao je niz mjera usmjerenih na financiranje intervencija u prvoj, hitnoj fazi, dok su naredne etape regulirane novelama zakona. Talijanska vlada obnovi, procijenjenoj na deset godina, namijenila je 14,7 milijardi eura, od čega su 4,3 milijarde namijenjene za obnovu privatnih zgrada, a deset milijardi za javne zgrade. Važno je da je država sve operacije obnove grada odmah stavila na internet: sve troškove, donacije, natječaje, izvođače radova. A kod nas? Ništa dok Bandić ne dobije svoj dio kolača. Na niske grane su pali Zagreb i država. Ovaj moralni kolaps, najveći u našem vijeku, ova legalizacija kriminala, ne može dobro svršiti.

portalnovosti