occupySBNedavno je na više adresa u Hrvatskoj odaslan mail ovakvog sadržaja:

Poštovani profesore,


ovim putem Vas želim upozoriti kako se Vaši učenici/studenti u velikoj mjeri koriste smartphone mobitelima kako bi prepisivali na testovima/ispitima iz Matematike, a vjerojatno i ostalih predmeta. Konkretno to znam, jer su se meni javili neki učenici/studenti (zbog toga sto imam snimljene zadatke iz Matematike na internetu) da me pitaju bi li im mogao riješiti test/ispit iz Matematike. A ovo nije prvi put.

 Smatram da biste trebali obratiti pažnju na to, jer vjerujte mi,prepisivanje putem buba/mobitela/WhatsApp i Viber aplikacije je postala prava pošast u hrvatskim školama, a naročito fakultetima.


Lijep pozdrav

Ivan Livić, MSc

Ponukan ovim pismom odlučio sam malo porazgovarati sa nekim svojim poznanicima koji predaju na školama i fakultetima te vidjeti kakva su njihova iskustva s navedenim problemom. Treba unaprijed reći kako je prepisivanja uvijek bilo i uvijek će ga biti, te od toga ne treba praviti neku veliku strku i frku, ali zanimljivom mi se učinila pojava uvođenja novih tehnologija iako ni to nije nešto što se događa prvi put – neki će se sjetiti nekad popularnih walkmana, čuvenih kalkulatora sa dodatnim funkcijama i drugih starijih gadgeta.

Sve u svemu, gotovo svi edukatori traže gašenje ili odlaganja mobitela za vrijeme testiranja, te one koji se ogluše o te naredbe tjeraju van i daju im negativnu ocjenu. Ne poznaju svi baš sve aplikacije koje se na mobitelu mogu iskoristiti za prepisivanje, ali eliminacijom samih uređaja drže kako su riješili problem. Na upit koliko znaju o smart-watch (pametnim ručnim satovima) svega je jedan pokazao da zna o čemu se radi.

Dakle, učenici/studenti opremljeni pametnim satovima u ogromnoj su prednosti pred svojim profesorima te na račun svoje tehnološke osviještenosti i/ili financijskih mogućnosti za dobavu jednog takvog uređaja (a ima ih već i opremljenih kamerama i drugim zgodnim dodacima), slobodno mogu nastaviti koristiti sve blagodati „zemlje znanja“. U sada već davno pokojnom, raspadnutom, gnjilom Planu 21 stajalo je, ako se ne varam, i uvođenje obavezne redovite nastave informatike od prvog razreda osnovne škole. Pokazuje se kako to i nije potrebno, osim ako nećemo i većinu informatički polupismenih ili nepismenih profesora ponovno poslati među prvašiće.

O moralnosti ovakvog načina polaganja testova/ispita prosudite sami. Treba li teret osvješćivanja prepisivača pasti samo na škole ili bi i roditelji trebali dati svoj obol konačnoj eliminaciji ove ružne pojave iz našeg društva? U nekim društvima prepisivanje na testiranjima je nezamislivo. U nas, ono je pokazatelj prefriganosti, spretnosti i dovitljivosti prevaranta te među "narodom" više nailazi na odobravanje nego na osudu.

from sb underground