Čovjek se zapita može li se zaigrati na banalnije poruke? Je li moguće da Hrvate i dalje »pali« samo to da je žena u prvom redu kraljica obitelji, da je Bogu vjerna, a krvnim zrncima ispravna? Zar je moguće da se netko u službama za odnose s medijima dosjeti samo takvih fraza, praktički bez ijedne konkretne političke poruke, osim one o demografiji kao glavnom političkom interesu aktualne predsjednice


Ja sam prije svega majka. Majka, Hrvatica, vjernica, građanka Republike Hrvatske i, naravno, građanka Europske unije – tako glasi jučerašnja izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u povodu četvrte godišnjice njene inauguracije. Ali, to će očito biti i glavna agenda njene predstojeće izborne kampanje.

Kolinda je u tom intervjuu potvrdila bliskost s HDZ-om kao svojom strankom, koja joj je i omogućila mandat, i kojoj je ideološki oduvijek bila vjerna. A sad se vidi da će i u kampanji igrati na one bazične točke tradicionalne hrvatske desnice i HDZ-a: predstavit će se u prvom redu kao čuvarica ognjišta, potom smjerna katolička vjernica, pa onda neka se zna i Hrvatica, a na kraju, prigodno, ipak i građanka Europske unije, kad je već povijest tako učinila.

Čovjek se zapita može li se zaigrati na banalnije poruke? Je li moguće da Hrvate i dalje »pali« samo to da je žena u prvom redu kraljica obitelji, da je Bogu vjerna, a krvnim zrncima ispravna? Zar je moguće da se netko u službama za odnose s medijima dosjeti samo takvih fraza, praktički bez ijedne konkretne političke poruke, osim one o demografiji kao glavnom političkom interesu aktualne predsjednice.

A onda i odnos prema HDZ-u i Andreju Plenkoviću – Kolinda i tu zauzima tipičnu tradicionalnu poziciju »hrvatske žene« koja možda i želi izreći svoje stavove i ne misli da se uvijek sa svima u HDZ-u, pa ni s premijerom mora oko svega slagati, ali onda ipak na kraju odluči da je zbog mira u kući najbolje da ipak malo popusti u retorici. Riječju, zašuti. I učini kako se od nje očekuje.

Možda sve ovo naizgled može stvoriti dojam o malo i nepromišljenim predsjedničinim izjavama, ipak je riječ o razgovoru za radio, pa kad jednom nešto izgovoriš, ode u eter i onda je već kasno. Ali ne, prije će biti da je ipak riječ o zapravo vrlo promišljenom istupu predsjednice prije službene objave njene nove kandidature, koja se očekuje ovog proljeća.

Ovakva »ženska retorika« mogla bi imati vrlo važnu ulogu ako, naime, u toj kampanji glavni takmac Kolindi bude bivši premijer Zoran Milanović.On je u nastupu grub, izravan, ciničan, u političkom smislu oprečnih liberalnih opredjeljenja, a svojim pomalo agresivnim, muškim gardom bit će u toj kampanji puna suprotnost Kolindi. Zato ona očito planira zaigrati na kartu svoje ženskosti. Možda u sučeljavanjima i ženske ranjivosti.

Kako će joj se Milanović u takvom odnosu snaga moći suprotstaviti, a da ne ispadne muški seksist i verbalni nasilnik?

Nije teško zamisliti što je on jučer pomislio kad je vidio njen naslov: »Ja sam majka, vjernica, Hrvatica«. Vjerojatno je konačno prelomio i odlučio da ide u tu bitku. Na prvi pogled to je doista na razini Jelene Rozge.

No, taktika u kojoj je Kolinda, obrazovana žena sa zavidnom karijerom i poznavanjem nekoliko stranih jezika, ujedno u prvom redu žena i majka, a tek onda sve ovo ostalo, mogla bi proizvesti potpuno suprotan efekt od onoga što Milanović očekuje. Koliko god banalna, ta taktika na kraju bi mogla presuđivati na ovim izborima. Jer, HDZ je odlučio zaigrati na najniže porive, vjerujući da nitko ne može pobijediti ženu, majku, kraljicu.
Bit će zanimljivo.

 

novilist