Ispod kolumne Maria Brajkovića Mala je to zemlja koliki je on izdajnik  pojavio se zanimljiv komentorski razgovor, tek indirektno vezan za temu. U međuvremenu su na mobitel zvali i neki čitatelji sbperiskopa. Sve nas je to ponukalo da provjerimo istinitost zissovih tvrdnji o gužvama u Specijalističkoj ordinaciji Medicine rada. Evo, prvo o čemu je bila riječ i kako je tekao zissov dijalog s Larom (komentare prenosimo bez ikakvih izmjena i intervencija):
ziss
Možda tema više nije “in”, ali možete otvoriti novu ako ujutro odete u medicinu rada i vidite kako 150 -200 15godišnjaka dišu na škrge po 8 -9 sati i za to moraju platiti 220 kn da bi se upisali ne u strukovnu, nego u tehničku i druge 4 -godišnje škole. Sve po zakonu o “besplatnom” hrvatskom školskom obrazovnom sustavu.

Lara
Ziss, ubi me, ali nisam sigurna da sam skužila za što klinci moraju dati 220? Koja je razlika, u smislu u kojem govoriš, između trogodišnjih i četverogodišnjih škola?

ziss
Lara, moraju na sistematski pregled za upis u srednju školu, što je do sada vrijedilo samo za strukovne (3- godišnje, majstorske), sada vrijedi za 4- godišnje škole, npr za tehničku (ne industrijsku) u koju se upisuje moj sin. Jutros u 6 i 30 je uzeo broj, a završio prije 40 min. I to košta 220 kn. Inače, glavna razlika između trogodišnje i četverogodišnje škole je ta što trogodišnja škola ne podliježe državnoj maturi, samim time ti učenici ne mogu na daljnje školovanje, odnosno na fakultet.

ziss
Do sada su samo klinci iz strukovnih škola (pekari, automehaničari, zavarivači, frizeri…) zbog specifičnosti zanimanja trebali liječnička potvrde, a od ove godine su potiho, bez najave, da nitko ne zna, vjerojatno zbog punjenja proračuna, HZZO -a ili čega već, odlučili da to moraju sva djeca, bez obzira na školu ili rejting listu pri upisu. Mislim da su toga pošteđeni samo klinci koji su se upisali u neku od gimnazija. I sve bi to bilo u redu da su pristupili tome organizirano, po datumu, abecedi..Međutim, djeca dođu već prije 6, u 7 liječnici počinju raditi, tko dođe iza 7, pošalju ga kući. I za to uredno uzmu 220 kn.

Dakle, potaknuti iznešenim informacijma, jučer ujutro (16. srpnja), između sedam i osam sati, bili smo u Medicini rada na Plavom polju, na prvom katu. U mračnom hodniku, cijelom njegovom dužinom, bili su sardinarizirani srednjoškolci. Bilo je teško procijeniti, ali, sigurno da ih je bilo preko sto, možda stopedeset i još su pristizali. Gužva je bila očita i neprijatna. Čekalo se u redu, a o tome kako on funkcionira, izgleda da su znali samo prisutni,  djevojke i mladići, pristojni i strpljivi budući srednjoškolci. Srećom, na kraju hodnika bila su otvorena balkonska vrata, tako da nije nedostajalo svježeg zraka. Ovo „svježeg“ u Brodu, naravno, treba shvatiti, uvjetno.
Pretpostavljamo da nije bilo lako ni liječnicima ni osoblju Medicine, ali zato su si sami krivi, jer ziss je bio u pravu. Očito je da se poslu nije pristupilo organizirano- po datumu, abecedi. Plati i još trpi. Nije djeci bilo druge, jer papir- liječničko uvjerenje uvjet je za upis u školu. Nije pošteno od strane monopolne Medicine rada!Medicina rada 2