Svi znamo što je Vukovar? Naravno da znamo. Grad na sjeveroistoku Republike Hrvatske, najveća hrvatska luka na Dunavu, gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište Vukovarsko-srijemske županije, ali kakve to ima veze sa svjetskom pandemijom Covida-19?

Još jednom apeliramo na poštivanje svih mjera. Od članova i članica Znanstvenog savjeta dobit ćemo prijedlog novih, a ove mjere će sada biti produžene. Ako Stožer procijeni da ih treba još pooštriti, to će se dogoditi – ozbiljnim glasom rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s članovima Znanstvenog savjeta Vlade prošlog petka, pred još jedan besani vikend na vrhuncu zloglasnog "jesenskog vala" pandemije koronavirusa i Covida-19.

"Je li bilo prijedloga za pojačavanje mjera?" drhtavim glasom pitao je jedan novinar pod maskom. "Postoji jedna margina dodatnog pooštravanja mjera, poput javnih okupljanja", odgovorio je predsjednik Vlade brišući znoj sa čela. "Sada je to pedeset osoba za javna okupljanja, trideset za svadbe i petnaest osoba za privatna okupljanja. Zato smo i kazali, ako postoji netko unutar struke koji smatra da mogu biti strože mjere koje neće naštetiti gospodarstvu, spremni smo i za to."

Dva dana kasnije, u nedjelju, objavljeno je kako je u Republici Hrvatskoj u posljednja dvadeset četiri sata zabilježeno četrdeset dvoje umrlih od Covida-19, apsolutni dnevni rekord od početka pandemije.

"Od sutra u ponoć, temeljna ograničenja koja postoje nastavljat će se primjenjivati do daljnjega", dramatičnim glasom izjavio je predsjednik Vlade Plenković nakon sastanka s članovima Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Zašto od sutra u ponoć, zašto se mjere ni bi nastavile primjenjivati od sutra u deset, ili već danas od 15.47? drhtavim se glasom ispod maske pitao jedan sarkastični novinar zagrebačkih Novosti, ali premijer se nije dao zbuniti. "Stožer je najavio da će sutra produljiti sve postojeće mjere, a razmatrat će se i nove. Situacija je ozbiljna", objasnio je Plenković, obznanivši i kako se zbog ozbiljnosti situacije Stožer od sutra vraća proljetnom pandemijskom ritmu od tri press-konferencije tjedno.

Do sutradan, do ponedjeljka i prve redovne pressice Stožera, u Republici Hrvatskoj umrlo je još trideset osam ljudi, čime se broj preminulih od Covida-19 tog crnog vikenda popeo na stotinu i petnaest. U samo tri dana, ukratko, u Hrvatskoj je od Covida-19 umrlo više ljudi nego u svih šest mjeseci od početka pandemije pa do sredine ljeta i one turističke "pobjede nad koronavirusom". Situacija je bila, kako je ono rekao premijer Plenković, da: "ozbiljna". Nacija je bez daha čekala nove mjere Stožera.

Naravno da premijer Plenković i Nacionalni stožer nisu odugovlačili. Vremena više nije bilo, i već tog ponedjeljka, na prvoj redovnoj konferenciji za novinare, Nacionalni stožer je objavio kako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upravo potpisao izvanrednu izmjenu ranije Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja, te da se iza točke IV uvodi točka IVa, koja glasi: "Epidemiološke mjere iz točke III stavka 1. podstavaka 1., 8. i 9. ove Odluke iznimno se ne primjenjuju na okupljanja koja se organiziraju radi obilježavanja blagdana i neradnih dana sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj", što će, kako smo saznali, "trajati do 30. studenoga 2020."

Može li razumljivije, bez izmjena, dopuna, točaka, stavaka i podstavaka? pitao je onaj dopisnik Novosti.

"Iznimno se od nužnih epidemioloških mjera i ograničavanja javnih okupljanja na pedeset osoba izuzima ovogodišnja Kolona sjećanja u Vukovaru", objasnili su članovi Stožera. "Kolona sjećanja bit će ograničena na petsto ljudi, a ako i bude koji više, ja se nadam da nitko neće brojati", mrtav hladan dodao je potom član Stožera i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Član Nacionalnog stožera Civilne zaštite usred smrtonosnog jesenskog vala svjetske pandemije nada se da nitko neće brojati ljude u vukovarskoj Koloni sjećanja? Koga vi jebete? pitao je onaj novinar Novosti.

Samo tri dana nakon što je predsjednik Vlade "još jednom apelirao na poštivanje svih mjera", najavljujući kako su "spremni za stože mjere" i kako će ih, "ako Stožer procijeni da treba, još pooštriti" – samo dan nakon što je objavio kako je "situacija ozbiljna" i kako se "ograničenja nastavljaju do daljnjega", te "razmatraju i nove mjere" – predsjednik Vlade hladnokrvno je odlučio da se mjere privremeno, kako ono, "relaksiraju", i da se u Vukovaru dopusti Kolona sjećanja!

"Dan sjećanja jedan je od najvažnijih blagdana u Hrvatskoj i bilo bi potpuno neodgovorno ne promišljati o tom danu s epidemiološkog aspekta", što god da je mislio objasniti objasnio je šef Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Ovogodišnja Kolona sjećanja u Vukovaru bit će organizirana dostojanstveno i s respektom prema žrtvi Vukovara", novu je oštru mjeru novinarima pak razjasnio premijer Andrej Plenković.

Nacija je odahnula. Za razliku od dosadašnjih, ovogodišnja Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara bit će organizirana s respektom prema žrtvi Vukovara.

"Svi znamo što je Vukovar", strogim glasom prekinula me uto ugledna liječnica dr. Alemka Markotić, detaljno za Dnevnik Nove TV obrazloživši odluku Nacionalnog stožera. Svi znamo što je Vukovar? Naravno da znamo. Grad na sjeveroistoku Republike Hrvatske, najveća hrvatska luka na Dunavu, gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište Vukovarsko-srijemske županije, ali kakve to ima veze sa svjetskom pandemijom Covida-19? I Bjelovar je gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište Bjelovarsko-bilogorske županije. Zagreb je, metnimo, gospodarsko, kulturno i administrativno sjedište cijele Republike Hrvatske, pa su inspektori svejedno na koncertu Pipsa u Muzeju suvremene umjetnosti brojali posjetitelje i odrezali organizatoru trideset somova kazne.

"Postoje određene situacije. Svi znamo što je Vukovar", prijeteći je u Dnevniku Nove TV ponovila dr. Markotić.

Ah da, određene situacije. Ispričavam se, potpuno sam smetnuo s uma određene situacije. Najosjetljivije i najzajebanije od sviju situacija, određene situacije jedine su znanosti poznate situacije određenije od svjetske pandemije koronavirusa, jače čak i od odlučnog i beskompromisnog predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Čovjeku se govno u dupetu smrzne i kad pomisli na određenu situaciju.

"Točno je da je ovaj stožer dao dozvolu za održavanje tradicionalne procesije Za križen, jer se radi o starom običaju koji stanovnicima Hvara mnogo znači", mrtav hladan ovoga je proljeća Krunoslav Capak novinarima potvrdio kako će se usred stroge nacionalne karantene, "jer to stanovnicima Hvara mnogo znači", dopustiti tradicionalno nošenje drvene akcijske figurice po hvarskim selima. Hrvati su tada prvi put čuli za tu, kako se zove, određenu situaciju.

Od tada, bilo ih je nekoliko. Određena situacija ne bira ni mjesto ni vrijeme, i pojavljuje se kad je čovjek najmanje očekuje. Prema dosad prikupljenim podacima, određene situacije najviše i najčešće pogađaju HDZ, Crkvu i braniteljske udruge, odnosno hrvatske katolike i domoljube.

Svi, eto – kad već govorimo o domoljubima – znamo što njima znači grad čiju ćemo herojsku ratnu epizodu i ovog studenog obilježiti kolonom sjećanja, grad u kojemu se tog davnog studenog branila ideja hrvatske samobitnosti, i zahvaljujući kojemu danas imamo slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Nije, uostalom, slučajno da su Vlada i Stožer svoju mjeru zabrane masovnog okupljanja suspendirali baš do 30. studenog. Sretan vam dakle Dan Republike, hrvatski domoljubi, obilježite 29. novembra dostojanstveno, s respektom prema odlukama Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Svi znamo što je Jajce, ali ipak budite odgovorni i u koloni držite distancu.

Kako kojoj koloni?

Pa petoj.

portalnovosti