Turizam je jedina od mogućih gospodarskih visokoprofitabilnih grana u tranzicijskim postkomunističkim zemljama u čiji se razvoj najviše isplati ulagati. Iako ima mnogo poteskoća i zapreka koje treba savladati do vrhunskog kontinentalnog turističkog uspjeha, kao relativno niskog standarda domaćih turista, niske turističke kulture i navika, manjka povijesnih, umjetničkih i stvaralačkih zanimljivosti propalog pola stoljetnog komunističkog sustava uz zanemarivanja starih hrvatskih, do manjka velikih financijakih sredstava za oporavak starih povijesnih zanimljivosti, korist od turizma je mnogostruka i nije samo cijena noćenja, ulaznica ili direktnih usluga.

Zato investicije u relativno jeftine zabavno avanturne obijekte uklopljene u lijepi prirodni ambient, mogu nadomjestiti nedostatke ponude i uz intrnetski marketing privuči i udaljene i strane goste.

U vezi nedavne rasprave na SBPeriskop portalu o TZ u Brodu, pokazujem slikoviti primjer zanimljivog, upravo otvorenog i jedinstvenog turističko rekreativnog centra u inozemstvu (s terenima sličnim brodskoj okolici) koji privlaći turiste i preko 200 km udaljenosti i vrlo je popularan među osobama svih uzrasta.

Ustvari, postoje nekoliko (tri i više) nepovezane linije a rangirane su po težini i fizičkom naporu. Proći sve četiri linije je minimalno 3-4 sata trajanja uz dobru spretnost. Linije ovisno o šumskom terenu se mogu nadopuniti kraćim ili dužim ZIP linijama i višim zidom za penjanje. Projekt je lagan, kao i izvedba i može biti brzo ostvaren, što bi stavilo Brod na europsku mapu avanturnog turizma. Također projekt i izvedba u raznim kombinacijama, može biti ponuđen kao proizvod i na ostalim područjima ili lokacijama.

Spomenuta lokacija se nalazi na oko 15 km od grada veličine Broda s podnebljem sličnom brodskom. Zimi su otvoreni vikendom i po narudžbi ostalim danima, uz dodatak “cross country” skijanja, što znači rade cijele godine. Okolica Broda bi bila idealna lokacija za nešto slično. Projekt za razmišljanje.