Kažu da svatko ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. Dugo sam bio uvjeren u krivo. Ali sad sam sve više siguran da je to baš tako. Kakvi smo postali pokazuju razni primjeri.

Nisam nikad razmišljao da bi na primjeru smeća mogao vidjeti kakvi smo to ljudi. Stanujem na uglu Štampareve i Reljkovićeve ulice. Naši  kontejneri za smeće nalaze se u travnatom dijelu dvorišta. Međutim ti kontejneri su postali kao "kantica za sve i svačije otpatke". Koriste je pečenjarnice iz Štampareve koje su vezane za tržnicu, kao i lokali iz Štampareve i Reljkovićeve u blizini našeg dvorišta. Ne samo što ga koriste, nego kad nema mjesta u njima, stavljaju vreće za smeće na stazi za pješake. O sortiranju smeća da ni ne govorim. Zanimljivo je svi oni imaju svoje kante, a pečenjarnice i lokali na tržnici imaju svoje kontejnere za smeće. Da zlo bude još veće, primjetili smo da ljudi, onako usput, iz svojih automobila, kod nas bacaju smeće u vrećama. Ovog ljeta je kulminiralo jer su i temperature bile toliko visoke.

Kao stanari kontaktirali smo Komunalac i gradsko poglavarstvo. Zamolili smo ih da opomenu korisnike koji imaju svoje kante da ne koriste naše. Ne da ih kazne, nego da ih prvo opomenu. Što se tiče Komunalca znam da su opomenuli korisnike i čak su počeli češće odvoziti smeće, što je za svaku pohvalu.

Ali vezano za grad i komunalne redare potpuno smo razočarani. Na našu molbu da komunalni redar opomene pečenjarnice i lokale, gospođa koja se javila na telefon, rekla nam je da im mi moramo uzeti izjave. Lijepo smo naveli da su djelatnice pečenjarnica opomenute od nas da to ne rade, i od njih dobili odgovor kako su im vlasnici rekli da ga tu ostavljaju.  Isto tako smo naveli nazive i ostalih lokala koji koriste naš kontejner.

Reakcija odgovornih u gradu je poražavajuća, kako u trenutku razgovora tako i do današnjeg dana. Kao da to nema veze s njima, s poslom koji rade i kao da se ne tiče urednosti našeg grada. I ne samo urednosti nego i zakonskih obveza i europskih direktiva. Kad smo im naveli primjer da recimo netko parkira na ulazu u dvorište i tako zatvori prolaz, onda bi oni odmah došli. Ali kad ti netko baca smeće u dvorište onda to nije njihova briga. Zar nisu upravo zadatci gradskih komunalnih redara da se nađe rješenje za takve stvari?

Zanimljivo je da kad smo napomenuli da bismo to ogradili i zaključali od istog grada bi morali tražiti dopuštenje za tako nešto.

Pitamo se trebamo li mi stanari sada ostavljati naše smeće pored vrata tih lokala ili će gradski redari početi uvoditi red?

Zar smo dočekali 21.stoljeće da bismo bacali susjedu smeće u dvorište?