'Netko u ovoj zemlji mora biti hladne glave i normalan', rekao je Zoran Milanović, hrvatski premijer u zaključku intervjua za HTV, nakon 12 minuta baražne vatre po sindikatima, poslodavcima i svima ostalima.

Da premijeru, netko u ovoj zemlji doista mora biti hladne glave i normalan. S obzirom na to da ste sebe i svoju Vladu tako samouvjerereno pred cijelom hrvatskom javnošću proglasili kao jedine normalne, meni ne preostaje drugo nego se isto tako, makar i pred skromnom publikom ovog bloga, proglasiti nenormalnim.

Jer vidite, za razliku od vas normalnih, meni je skroz nenormalno da kao premijer wannabe europske države za svog najbližeg suradnika na kojega ste usput stavili sve karte gospodarskog rasta, imate čovjeka osuđenog na zatvor. Pa je jedino normalno i bilo da on ode u zatvor a mi kvragu.

Isto tako mi je nenormalno da godinu dana zajedno s njim vodite ekonomsku politiku državnih investicija, a onda kad vidite da od toga neće biti ništa volan okrenete oštro udesno prema privatnim investicijama. U tom zaokretu Vam je ispala jedna godina, ali gubljenje vremena Vama je normalno, meni u ovakvoj situaciji nije.

Ne uspiju li ove godine ni privatni investitori, od Vas je za normalno očekivati još jedan zaokret. Recimo, prema godini omladinskih radnih akcija. Jednom je već upalilo, zašto ne bi opet?

Isto tako nije mi normalno raditi proračunske projekcije na gospodarskom rastu za koji su Vam svi nenormalni odmah kazali da je neostvariv. Vi i Vaš 'hladne glave i normalan' tim tada ste ih javno podcjenjivali pa je normalno da ste probili proračunski deficit, prekršili Zakon o fiskalnoj odgovornosti i doveli se u situaciju da prekršite još jedno svoje obećanje i režete plaće. Ah, da... Vama je normalno reći da nikakva obećanja niste dali. A ja kakav sam lud i nenormalan za Vas sam glasao samo zato što se zovete Zoran, imate lijepe plave oči i znate Bibliju recitirati napamet. Unatraške.

Eto, sad sam Vam priznao i da sam lud, a ludim me napravio Vaš potpredsjednik Branko Grčić, koji je nakon godinu dana najava o 'rastu', 'minimalnom rastu' te o 'nultoj stopi rasta' BDP-a, mrtvo-hladne glave pad BDP-a od 2 posto proglasio 'očekivanim'.

Vama je vjerojatno isto tako očekivano i normalno da Vaši resorni ministri o pojedinim prijedlozima zakona uopće ne razgovaraju pa tako na Vladi prođe zakon ministarstva financija o PDV-u za obrtnike, a onda se dan poslije javi ministar obrta i mrtvo-hladne glave kaže kako je on protiv tog zakona. Doduše i on je na Vladi digao ruku za taj zakon, ali normalno je da ga prije Vlade nije stigao pročitati. Vladine koordinacije služe isključivo tomu da chillate uz burek i Tedeschijevu glazbu.

Isto tako divno je vidjeti Vaš, kako ste kazali, 'neusporedivo kompetetniji tim' kako se 'hladne glave' međusobno javno svađa i vrijeđa o porezu na nekretnine, minusima po tekućim računima i ostalim tričarijama koje se uglavnom tiču nas nenormalnih.

Pa je onda valjda normalno da Vi kao prva i najhladnija glava toga tima ne razgovarate sa svojim koalicijskim partnerom Ivanom Jakovčićem, ne odgovarate mu na telefonske pozive, nego se javno nadmećete i komunicirate preko posrednika.

S vlastitim partnerom. Kojeg ste si sami, 'hladne glave' birali. Nadam se da kad se posvađate sa suprugom ne komunicirate preko tajnika kabineta.

Jer sa suprugama uvijek valja biti u kontaktu. Čak i kad vam krene loše. Evo vidite kako je spomenuti Ostojić kao Vaš ministar javno rekao da 'ne vidi ništa sporno' što mu je žena u prenamjeni zemljišta u Istri preko noći zaradila 25 milijuna kuna dok je on bio načelnik za turizam Istarske županije. Ali Vama je to bilo normalno. Pa ste se Ostojića riješili tek kad je po tom zemljištu počeo čeprkati Uskok.

Ali da biste vidjeli koliko sam nenormalan, ne moramo se baviti tako važnim stvarima. Ja pucam i na sitnicama. Evo, recimo meni je bilo skroz nenormalno vidjeti kako vi normalni na susret u Mokricama s Janezom Janšom i njegovima dolazite u devet limuzina. Vi u svojoj i svaki Vaš čato u svojoj. A siroti Slovenci skupa s Janšom se potrpali u dva auta. Ali moram priznati, pokazalo se to kao nenormalno dobar strateški potez. Jer da se kojim slučajem Vaša svita natiskala u dva ili tri auta, sigurno bi se u tih dvadeset minuta vožnje do Mokrica uspjeli međusobno posvađati. Oko klime, sendviča ili tako nešto. Pa od sporazuma o Ljubljanskoj banci ne bi bilo ništa.
A impresionirali ste i Slovence. Kad su vidjeli tako motoriziranu brigadu, odmah su ustuknuli i propustili nas u Europsku uniju. Doduše uzeli su nam pri tom neku lovu, ali komu je danas do love. Novac kvari ljude, a važno je ostati normalan i hladne glave.

A koliko vidim, Vas normalne vesele svakojaka nenormalna vozila. Tako ste se prije koji dan oduševljeno pentrali po nekom tenkiću u Petrinji. Pa ste pali. Ništa strašno, mnogi su se premijeri, predsjednici, okrunjene i neokrunjene glave spotakli, poskliznuli i pali.

Ali vidite, Vi tako normalni i hladne glave ste jedini koji ste se - bacili.

Mi glupani se s takve visine od dva metra i nešto obično spuštamo onako kako smo se i popeli. Stepenicama. Ali tko sam ja da Vam objašnjavam kako se pada. Vi poznajete svoje mogućnosti jer ste hladno rekli kako ste 'malo precijenili svoje mogućnosti'.

A ja mora da sam stvarno očajan, lud, zbunjen i skroz nenormalan kad još uvijek vjerujem da ste Vi i vaš tim iz filma Osveta šmokljana u ovom trenutku jedina realna mogućnost.

Izvor: Špranja