Seksizam i seksističke izjave nisu nimalo smiješne, no ponekad se pronađu izjave toliko spektakularno apsurdne da jednostavno nemate drugog izbora nego se smijati (radije nego plakati!).

Izjave poznatih povijesnih ličnosti koje je sakupio The Huffington Post dobro će vas oraspoložiti svojom glupošću i pokazati zašto je, usprkos svom seksizmu koji nas i dalje okružuje, dobro živjeti u 21. stoljeću. Nažalost, neki od niže izrečenih stavova i dalje nas prate.
1. Aristotel je smatrao žene defektnim muškarcima

„Žena je žena po nedostatku određenih kvaliteta. Morali bi na žensku prirodu gledati kao pogođenu određenim prirodnim defektom.“ Ovu izjavu izrekao je Aristotel i time oblikovao način gledanja na žensko tijelo i um koje će se zadržati za perioda antičke Grčke i Rima, ali i kasnije.
2. Toma Akvinski rekao je kako su žene nesreće spermatozoida

Nadovezujući se na Aristotela, sv. Toma Akvinski rekao je kako sperma prirodno želi napraviti nešto potpuno slično sebi, dakle muško. Ukoliko dođe do začetka ženskog fetusa, ili je spermatozoid suviše slab ili je jajna stanica neprikladna ili je pak došlo do reakcije na neki vanjski faktor. „Kad ne bi bilo Božanske volje koja želi postojanje ženskog spola, rođenje žene bila bi samo slučajnost, poput rođenja bilo kojeg drugog čudovišta (psa s dvije glave, teleta s pet nogu, itd.)“, napisao je u jednom svom spisu.
3. Napoleon je smatrao kako su žene robovi

„Priroda je namijenila da žene budu naši robovi… one su naše vlasništvo, a ne mi njihovo. Pripadaju nama jednako kao što drvo s plodovima pripada svome vrtlaru. Žene nisu ništa drugo nego strojevi za rađanje djece.“ Nažalost, ovakve stavove i dalje dijele, primjerice, pripadnici iranskog parlamenta, o čemu smo pisale ovdje.
4. Katon Stariji smatrao je da su žene divlje životinje

Katon Stariji upozoravao je kako je ženska priroda divlja i nekontrolirana, pa zato žene treba držati na vrlo kratkim uzdama. Prema njegovom shvaćanju, ako bi se dozvolila potpuna jednakost žena i muškaraca, žene bi zagospodarile muškarcima.
5. Plinije Stariji upozoravao je na otrovnost menstrualne krvi

Plinije Stariji upozoravao je kako je menstruirajuća žena iznimno opasna jer samim pogledom može otupiti čeličnu oštricu, zamagliti ogledala i ukloniti sjaj bjelokosti. Ako dođe u dodir sa sjemenjem biljke, ono će postati sterilno, presadci će uvenuti, biljke će se osušiti, a plodovi će popadati sa stabla ispod kojeg ona sjedi. Čak će i roj pčela biti pokošen njenim pogledom i umrijeti.
6. Plutarh nije odobravao nezavisne ženske emocije

Prema Plutarhovom shvaćanju, žena ne smije imati nikakvih svojih emocija, već dijeliti muževljevu ozbiljnost i ležernost, njegovu anksioznost i smijeh. Prema njemu, u tome se sastoji tajna sretnog braka. Također, savjetuje kako žena ne bi trebala imati vlastitih prijatelja, već samo one svoga muža.
7. Friedrich Nietzsche i prevrtljiva žena

Prema shvaćanju Friedricha Nietzschea, polovica ljudskog roda, ona ženska, slaba je, boležljiva, nestalna i prevrtljiva. Kako je napisao: „Žene trebaju religiju slabosti koja glorificira slabost, ljubaznost i poniznost kao božanske“.
8. Jean-Jacques Rousseau je smatrao da bi žene trebale učiti samo o muškarcima

Iako se smatra jednim od najvažnijh filozofa prosvjetiteljstva i pobornikom širokog obrazovanja, Rousseau nije smatrao da je obrazovanje potrebno i ženama. Prema njegovom shvaćanju, obrazovanje žena trebalo bi biti usmjereno na ono što muškarcima treba, na to kako zadovoljiti muškarce i kako učiniti njihov život što ljepšim i ugodnijim.
9. Sigmund Freud je očajavao zbog ženske seksualnosti

Freud nikada nije uspio dokučiti odgovor na pitanje što žene žele. Vjerojatno je zato izjavio kako je seksualni život odraslih žena „tamni kontinent“.
10. James Joyce i muški intelekt

Irski pisac i pjesnik Joyce izrekao je misao koju i danas mnogi ponavljaju: „Muškarci se vode ravnim crtama intelekta, dok se žene povode krivuljama emocija“.

voxfeminae