“Adio mare, Adio mare…” su dijelovi popularne šansone iz pera Vlaho Paljetka, koju smo pjesmu mi zagrebački studenti prije pedesetak godina često pjevali na našim druženjima i tulumima, a rado ju i danas slušam… Postoji i originalna snimka te šansone i to u izvedbi autora, Vlaho Paljetka, tako i na youtube-u, vidi: https://www.youtube.com/watch?v=OJ15Qv0TdH0 !

Jasno je da značenje “Adio mare” je “zbogom more”, ali u narodu ima to daleko šire značenje kao naprimjer: “zbogom, svršeno je…”, pa indirektno, bar takvo nešto tvrdi i dalmapedia.org u “Dalmatinsko-hrvatskim besidama”: “sve je nepovratno izgubljeno”...  

Nažalost, to da je “sve je nepovratno izgubljeno” nas sve u Slavonskom Brodu asocira na ovu 15 godišnju brodsku goruću agoniju s onečišćenim zrakom jer svima je jasno da tu nema više, a možda nikada nije ni postojao netko tko je zainteresiran za rješavanje te agonije; tako ni u politici, ni u institucijama i agencijama, ali ni u upravama, pa tako od lokalne, preko regionalne, sve do državne uprave!!!

Zaista, kako drugačije tumačiti da nakon što je ove godine na karti Europske agencije za okoliš od 25. travnja 2023. godine (European city air viewer) Slavonski Brod je na posljednjem, 375. mjestu gradova Europske unije (https://www.eea.europa.eu/themes/air/urban-air-quality/european-city-air-quality-viewer) po kvaliteti zraka, s dvogodišnjom (2021. i 2022.) prosječnom koncentracijom lebdećih čestica PM2.5 od 28 µg/m3(!!!), nitko, ama baš nitko nije se izjasnio, pa poduzeo neke korake i dodatno rješavao taj problem!

Zaista, kako drugačije tumačiti da na nedavnom Okruglom stolu u Hrvatskom saboru (dana 13.12.2023.) s temom: "Što i koliko se čini, kako bi se smanjilo onečišćenje u Slavonskom Brodu", nisu pojavili neki  najodgovorniji; tako iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Povjerenstva za praćenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo BPŽ-a, ali što je još žalosnije, ni Gradonačelnik Slavonskog Broda i Župan Brodsko-posavske županije!!!

U međuvremenu Slavonski Brod dalje tone u onečišćenom zraku. Tako ovih dana i to od 6. studenog već 6. (šesti) put je bio u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak), što znači da je 24-satni prosjek tih dana  je iznad 75 µg/m3, to: 21.11., 01.12., 13.12. (točno za vrijeme Okruglog stola), 20.-21.12. 51 sat, 26.-27.12. 31 sat i od preksinoć (29.12.), kada je ponovo postaja na Jelasu (SB-1) odmah iza ponoći u LJUBIČASTOM, dok postaja kod Stadiona kraj Save (SB-2) dalje je u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak)! Te ponovo su te dvije postaje, jedino u Hrvatskoj mjerile jako i izuzetno onečišćeni zrak lebdećim česticama PM2.5.

Mora se navesti i to da na brodskim mjernim postajama od tog 6. studenog, pa sve do danas, kontinuirano su se mjerile visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5, tako da su one (skoro)  kontinuirano (s kraćim stankama) bile u CRVENOM (onečišćen zrak), ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak) i LJUBIČASTOM.

Također da je svakodnevna slika na karti onečišćenja zraka u RH (https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) skoro je identična onima od jučer, prekjučer, ali i od prethodnih dana… Jasno je da brodske mjerne postaje dalje mjere najonečišćeniji zrak u Hrvatskoj. Ako ne uvijek, ali skoro svaki put!!!

Nažalost, sve ukazuje na to da ni iduće godine Brođani neće izbjeći ‘visoko rangirani položaj’ na listi gradova s najonečišćenijim zrakom. Prije dvije godine Slavonski Brod je bio na 3. mjestu, pa onda u na 6., a kako smo već više puta na portalu SBPeriskop pisali, pa i u ovom članku, ove godine je na vrhu, na 1. mjestu najonečišćenijih gradova u Europskoj uniji!  

Ako pogledamo sve ono što aplikacija Ministarstva “Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj” može trenutačno pružiti i zanemarimo eventualnu validaciju podataka, koja validacija vjerojatno ne bi trebala imati veliki utjecaj na podatke vezano za koncentracije lebdećih čestica PM2.5, vidimo da prosjek dvogodišnje (2022. i 2023.) koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (zaključno s današnjim danom, 29.12.) iznosi 27,8 µg/m3!!! A to je samo 2 desetine ispod prošlog prosjeka (za ovu godinu: 28 µg/m3)!

Možemo na brzinu odraditi i uspoređivanje podataka sa svih mjernim postajama na kojima ponekad se mjeri povišena koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i izvući za njih dvogodišnje (2022. i 2023.) prosjeke koncentracije lebdećih čestica PM2.5. Kako smo rekli na Jelasu (SB-1) imamo prosjek: 27,8 µg/m3, dok na postaji kod Stadiona kraj Save (SB-2) 24,1 µg/m3, Kutini-2 23,4 µg/m3, Koprivnici-2 22,2 µg/m3, Koprivnici-1 22,1 µg/m3, Zagrebu-3 22 µg/m3, Osijeku-2 19,1 µg/m3, Sisku-1 18,9 µg/m3! Svima je jasno, neovisno da većina mjernih postaja u panonskom dijelu Hrvatske mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5, da sveukupno ta onečišćenja ne mogu se usporediti s brodskim prosjecima, a posebno ne s prosjekom s postaje na Jelasu!

Uz ovu žalosnu informaciju želim svim Brođanima i čitateljima ovih redaka sretnu novu godinu u nadi da će se, ako je riječ o brodskom onečišćenom zraku, iduće godine bar ponešto promijeniti na bolje!!!