/SBPeriskop

Aktualiziramo: Ima li Hrvatska svog Arthura Scargilla?

Hrvatska, Političari, Povijest
Objavio: Veljko Lukić
Aktualiziramo: Ima li Hrvatska svog Arthura Scargilla?
Na današnji dan, 11. siječnja 1938. godine, rodio se Arthur Scargill britanski političar i sindikalist koji je bio predsjednik (NUM) 1982-2002, vodeći unija 1984-1985 kroz štrajk rudara, ključni događaj u britanskoj radničkoj i političkoj povijesti. Danas je čelniknik Socijalističke Laburističke stranke (SLP), koja je osnovana 1996. godine.

Kontroverzni, odlučni sindikalni vođa u nastojanju da sačuva industriju ugljena i sindikat, sudario se s Vladom Velike Britanije na čijem je čelu bila Margaret Thatcher, jedanko odlučna ultrakonzervativna političarka, spremna da svim sredstvima štrajk rudara slomije i povede Britaniju i svijet u sprotnom smjeru od nadanja radnika.  

Sredinom rujna 1998. godine  Hrvatsku je posjetila barunica od Kestevena Margaret Hilda Thatcher, bivša britanska premijerka, najvažnija suradnica Ronalda Regana na slamanju dotadašnjih pravila u međunarodnim odnosima i inaugiriranju neoliberalizma, ugledna članica Gornjeg doma- Doma lordova, žena koja je svojom snažnom ličnošću, beskompromisnom,  zadrtom i nepopustljivom konzervativnom politikom, pokatkad na rubu rasizma i destrukcije socijalnih funkcija države - obilježila osamdesete godine.  

Za “izrazit doprinos promicanju prijateljskih odnosa između Velike Britanije i Republike Hrvatske, te iskazanu potporu uspostavi slobodne i nezavisne, demokratske i suverene hrvatske države”, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman uručio joj je tada najviše hrvatsko odlikovanje za strane državnike – Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. Nije bilo ondašnjih hrvatskih medija koji su držali do svog ugleda, a da tijekom baruničinog petodnevnog posjeta, nisu svoje vrijeme ili prostor posvetili retrospektivi njenog političkog djelovanja za vrijeme premijerovanja i njenom otvorenom angažmanu na strani Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Nije bilo, dakle, moguće otvoriti novine ili pogledati TV, a da se ne podsjeti kako je gđa Thatcher zaradila nadimak “željezna lady”. Kazniti Argentinu pred njenim vratima za “drsko osvajanje” Malvinskog otočja (argentinski naziv za Falklandske otoke), čuvati ekonomske i kulturne posebnosti Velike Britanije distanciranjem od Europe, slomiti jedan od najvećih opravdanih rudarskih štrajkova, mogao je samo čvrst, nepopustljiv i usktračan političar. Na istoj linji kretala se njena podrška Hrvatskoj: alergična na pobune, više geopolitičar nego povijesničar, autokratskog stila vladanja, nije dvojila u opredjeljivanju prilikom raspada Jugoslavije.  

Za pretpostaviti je da kao takva intimno i javno u potpunosti podržava aktualni režim u Hrvatskoj kojeg je posjetila 1998. godine, što znači i da je bila bogati izvor praktičnih savjeta o tome kako se lomi radništvo i minoriziraju njegovi zahtjevi. Slomivši višemjesečni štrajk rudara pod vodstvom hrabrog i iskusnog Arthura Scargilla, prakticiranjem autističke nepopustljivosti i razornih kontramjera, Thatcherica je doprinjela unazađivanju britanskog sindikalnog pokreta do bljedila. No, bilo kako bilo, sindikalni lider Arthur Scargill  “željeznoj lady” zadao je velike glavobolje.

Kako stvari stoje, u Hrvatskoj se ,i uz pomoć njenih uputa, lako nosi s radnicima i sa sindikatima. Zbog niza vlastitih neshvatljivih grešaka, kukavičluka, neorganiziranosti, ali i zbog hektolitara hladnog tuša domoljubne retorike o grijehu narušavanja jedinstva puka, kojim se zaljevala svaka iskra težnje radnika za dostojanstvenim životom, sindikati u Hrvatskoj nisu uspjeli ni do dana današnjeg osigurati neophodnu i uvjerljivu moć pregovaranja kojim bi svom članstvu osigurali mjesto u društvo koje mu po snazi i značaju pripada.  

Zato su radikalni kritičari obespravljenog domaćeg radništva pretpostavili da je barunica svoje domaćine na čelu s Tuđmanom,  upitala: “Ima li Hrvatska svog Arthura Scargilla?”

Odgovor je vjerojatno glasio, i još uvijek glasi: „Nema, jer to ovdje ne zna, ne može i neće nitko biti“!
 
 

 8 Komentara

Komentirati možete samo kao prijavljeni korisnik

treća kao prva 09.09.2022 01:17

pa mi imamo sindikata kao ni jedna zemlja u Europi, sve je to puka forma ( ali ne od 90-tih od kada počinje život ) nego i prije, u socijalizmu . Kad se koji sindikat izborio za prava radnika u "mraku"? Nikad ni jedan
Sva bivša radnička vijeća i odbori ( kako to gordo zvuči ) imali su radnike iz direktne proizvodnja na svojim sjednicama, ali samo kao članove (!!!) a nikad kao kreatore stvarnog rada pored svih onih obrazovanih i visokopozicioniranih direktora koji su imali i prvu i zadnju riječ.
Malo ću privatizirati prostor : sjećam se svojih početaka rada - sindikat nam je dijelio kašete jabuka , za 8. mart ružu - u nekim "jačim" firmama dijelile su se svinjske polutke.
Po ovome, ništa se nije promijenilo u našem sustavu : "onda" se ipak više poštovao radnik , dobio bi stan po listi čekanja, polovicu svinje, a sada, nema radnika jer su ostali bez posla, jer smo uništeni privatizacijom, jer smo siromašna i jadna zemlja, da nam ni sveti Scargilla ne bi pomogao.
a kamo li ovi sindikalisti koji paradiraju na tv-u s primanjima saborskih zastupnika

treća kao prva 09.09.2022 09:08

sad sam se sjetila nadopuniti noćašnji komentar ali s pozitivnim predznakom sindikatima bivše države :
radnička klasa se odmarala ljeti u odmaralištima diljem Jadrana od Poreča do Kupara zaboravljajući na brige svagdašnje , djeca su liječila svoje bronhitise i naučila druženju i plivanju.
Zar to nije bila pozitivna tekovina ?
Jest, ali je više nikada neće biti kao što se više nikada neće roditi novi Alija Sirotanović.

sitna 08.09.2022 18:29

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-ako-kraljica-umre-krece-operacija-londonski-most-ovo-je-detaljan-plan/2393550.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d

Ovo su vrhunci hrvatskog novinarstva!!!!!!!!

Pročitaj Dan D+3 i Dan D+4.

Pokušavam se sjetiti kakav je bio protokol kad je umrlo Dostojanstvo Hrvata i Europljana. A što će biti kad umre NADA? Kad ode u tri pičke materine?

krstokljun 08.09.2022 14:18

Tačericin svijet nestaje, a Skargilov će se ostvariti. Mora, jer, u protivnom, nestat će planet

Mixer 08.09.2022 08:25

Ode u MP3 ta i takva Engleska. Sad samo njuškaju američki šupak.

Jep 08.09.2022 09:21

Treba žaliti te bastarde, a ne mrziti kao Argentinci.

dapsar 08.09.2022 07:56

Ogavni svijet najgoreg kapitalizma i nečovječnosti koji su stvorili ona i Reagan, sada ruše Kina i Rusija.

Stalker 2.0 08.09.2022 07:50

Naravno da nema! Niti ga je imala. Hrvatski sindikalci su činovnici koji mirno gledaju kako se uništavaju radnici.