JA ..., ljevičarka, sestra, majka, kćerka, supruga, baka,  svekrva, punica, prijateljica, feministica, susjeda, kuma, žena s invaliditetom, nudistica, ponizna, radna kolegica, ljubavnica,  volonterka, junakinja, vrtlarica,  planinarka, vozačica,  klizačica, kuharica, dadilja,  slikarica, hraniteljica, rekreativka, samohrana majka, sakupljačica,  pacijentica,  blagajnica,  spremačica,  restauratorica, službenica, savjetnica, slastičarka, kolekcionarka, krojačica, optimistica ..

Prije nekoliko dana sam na fb vidjela kratki video gdje se Papa Franjo obraća vođama Južnog Sudana, koji su potpisavši primirje okončali još jedan višegodišnji građanski rat. Zamolio ih je da se što skorije posvete formiranju Vladu nacionalnog jedinstva riječima: „Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo naprijed. Bit će mnogo problema , no oni nas neće nadjačati. Riješite svoje probleme.“ Nakon toga je kleknuo i poljubio cipele dvojici sukobljenih vođa i nekolicini prisutnih osoba.

Rasplakala me ta njegova gesta jer sam prije svega vidjela samo osamdeset dvogodišnjeg bijelog starca koji je uz pomoć drugog muškarca – svoga pomoćnika, nekoliko puta ponovo i ponovo, kleknuo na koljena, sagnuo se i poljubio cipele odraslim Afrikancima, ustajao oslanjajući se na ruku pomoćnika, hodao do slijedeće osobe pa ponovo na koljena, .. čak je poljubio cipele i prisutnoj ženi koja je cijelo vrijeme skrivala lice dlanovima. Na snimci se vidi da su predsjednik  Salvi Kiru, i vođa pobunjenika Reik Machar kao i trojica potpredsjednika bili iznenađeni i zatečeni ovom Papinom gestom. Poglavar katoličke crkve ih je pozvao da sačuvaju krhki mir kojega lako može narušiti prekogranični državni udar u susjednom Sudanu (a samo mjesec dana prije pokušaja formiranja Vlade nacionalnog jedinstva Južnog Sudana).

Dok sam kroz suze gledala šok i nelagodu onih pred kojima je Papa kleknuo, pomislila sam pred kime bi trebalo kleknuti da nama u Hrvatskoj krene? Možda je bolje pitanje tko bi pred koga trebao kleknuti kako bi „nadjačali svoje probleme i krenuli naprijed“!? Možete li zamisliti kakva bi bila država kada bi poniznost i molba iz srca dosegnula do srca muškaraca i žena - saborskih zastupnika, članova/ca vlade i premijera? Da li prvo kleknuti pred ministra zdravstva moleći ga dostupno liječenje svih hrvatskih građana!? Ministra pravosuđa - da očiste svoje redove od korumpiranih sudaca pa počnu provoditi postojeće dobre zakone!? Ministra gospodarstva da prestanu ubijati proizvodnju koja stvara novu vrijednost!? Ministra financija da počne govoriti istinu i zaustavi pljačku hrvatskih građana – da istjeraju strane banke a domaćim osiguraju jeftiniji novac namijenjen zaduživanju privrednih subjekata i svojih građana. Ministra branitelja da vrati dostojanstvo istinskim braniteljima i očisti ljagu koju su na njihovu krv i obraz bacili korumpirani generali, liječnici i referenti primajući mito. Ministrici prosvijete pomoći  prepisati od boljih i naprednijih model školovanja primjenjiv u Hrvatskoj ... neću nabrajati potrebe u kulturi, poljoprivredi, turizmu, .. i tako svih dvadesetak ministara čija politika nas je gurnula u ambis skupa sa potencijalima koje (za razliku od nas) prepoznaju kreativni i poduzetni promatrači & ulagači čak iz daleke Kine.

Jutros u vijestima čujem kako su Parižani cijelu noć molili i pjevali ispred katedrale koju nitko ne može satima ugasiti. Samo im Tvorac može pomoći ako ocijeni da je ta molitva zamoljena u većoj poniznosti od one koja je vatrom poželjela pročistiti sve grešne misli, riječi i postupke onih koji su 850 godina u njoj disali. Koliko je samo povijesno neprocjenjivo veličanstvenih  građevina srušeno u ratovima vođenima posljednjih desetljeća!? Trebam li nabrajati tisućljetne građevine uništene u Iraku, Libanonu, Siriji, Libiji, .. U obližnjem Novom Sadu su NATO ovi avioni srušili sve mostove dok su beogradski ostali neoštećeni nakon bombardiranja. Razlog je poznat, beogradski su bili osigurani kod jedne francuske osiguravajuće kuće pa je spomenuta država, uvažena članica NATO-a, zabranila gađanje osiguranih objekata da ne bankrotiraju isplaćujući štetu.

Tamo gdje sila Ega, vjerska zatucanost, primitivizam, pohlepa, korupcija i mržnja mogu natjerati ljude koji govore istim jezikom da ubijaju jedni druge, (bez obzira jesu li crni Afrikanci, Balkanci ili uljuđeni Evropljani), kad – tad moraju prestati sa ubijanjem i sjesti za stol gdje jedino razgovorom i dogovorom mogu nastaviti zajedno ili svatko u svom pravcu. Samo veliki ljudi mogu živjeti u zahvalnosti i ponizno se pokloniti pred djetetom kao i pred krvnikom koji si daje za pravo sijati strah, mučiti, ubijati i tjerati ljude sa njihovih ognjišta. U knjigama drugih religija koje su počeli spaljivati katolički svećenici u Poljskoj, vrlo je česta upotreba riječi „Namaste“ koja označava pozdrav, a bukvalno prevedenu možemo tumačiti kao: “Božansko u meni pozdravlja Božansko u tebi“!

Ne znam odgovor na pitanje tko je u ovoj zemlji autoritet da svojom čašću, čistom ljubavlju i brigom za nas, „male ljude“ i ovu jedinu domovinu, klekne pred one zbog čije izdaje, lopovluka & nemoralnih postupaka tonemo, propadamo, umiremo i bježimo iz svojih domova!? Dostojevski je napisao kako svaka obitelj ima svoju dramu a ja sam sklona vjerovati da nam stišavanje Ega i ponizno ponavljanje Papine molbe može promijeniti život jer je na kraju sve stvar osobne odluke. „Molim vas kao brat da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo naprijed. Bit će mnogo problema , no oni nas neće nadjačati. Riješite svoje probleme.“ ... život će nas nagraditi, kad – tad, kao što svoju svrhu ima pariška katedrala dok gori,  još veću će imati kada ju budu obnavljali.

Sretan Uskrs svima koji slave! Namaste!