JA ... Žena, ljevičarka, majka, kćerka, supruga, baka, svekrva, punica, prijateljica,  feministica,  susjeda, kuma, nudistica,radna kolegica, ljubavnica,  volonterka, junakinja,  vrtlarica,  planinarka, vozačica,  klizačica,  kuharica, dadilja,  slikarica, hraniteljica, rekreativka,  sakupljačica, pacijentica,  blagajnica,  spremačica,  restauratorica, službenica, savjetnica, slastičarka, kolekcionarka, krojačica, optimistica ..

Kompletno hrvatsko društvo se posljednje vrijeme opasno upinje retradicionalizirati , tako da se mi žene i dalje i opet i ponovo  moramo baviti pitanjima  abortusa, nasiljem nad ženama i ravnopravnošću spolova!  Žene na desnici su se mobilizirale i kroz ideologiju zaštite života, obitelji i religijskih sloboda nastoje osporiti sva dostignuća feminističkih pokreta i antidiskriminacijskog zakonodavstva. Budući imaju nepresušno financiranje, one su se jako dobro organizirale, umrežile i javnim zagovaranjem povećale utjecaj u cijelom društvu.

Muka mi je ponavljati i prisjećati se znanstvenog skupa pod pokroviteljstvom biskupa, kardinala  i aktualne predsjednice RH gdje strukovne udruge u zdravstvu i predstavnici/ce hrvatske komore primalja zdušno u jednoj skroz neprirodnoj bratskoj sprezi stvaraju prostor svećenicima (onima koji su se zarekli na celibat i (nikada ne bi smjeli) i nikada nisu vidjeli „onu žensku stvar“) da budu aktivni članovi i dijelovi timova koji kreiraju javne politike i predlažu zakone?!

Kiselinu u želudcu mi izazivaju grupe molitelja u krugu bolnica dok se mole za okončanje abortusa u bratskoj sprezi sa sebi sklonim ravnateljima, medicinskim sestrama i liječnicima koji radi „priziva savjesti“ nastoje spriječiti ženama zakonsko pravo na legalan,profesionalan i besplatan prekid trudnoće u bolničkim uvjetima. Struka raspolaže zapanjujućim statistikama o velikom broju spolno prenosivih bolesti koje za posljedicu imaju trajni sterilitet kod žena i muškaraca a mogu se spriječiti korištenjem kondoma kojega crkva također zabranjuje! Koji su to doktori manipulacije?! Sve to što čine, zaogrnuli su plaštem ljudskih prava tvrdeći da je prekid trudnoće nasilje nad ženama! Sljedeći logični korak bi mogao biti da ćemo ići biskupima i svećenicima na ginekološki pregled jer su očito kompetentni baviti se i time?!

U ratu i miru, najmonstruozniji zločin nad ženama je silovanje! Žensko tijelo se obilježava kao osvojeni ratni teritorij gdje se „proizvodi nova vrsta“. Radi se o osvajanju jednog tijela i stvaranja jedne nacionalnosti unutar maternice drugog naroda. Drugo nasilje nad ženama je zabrana abortusa radi proizvodnje budućih radnika i vojnika i sve to bratski podupiru žene na desnici! Sada u lijepoj našoj imamo katoličko – fundamentalistički spektar društvenih aktera koji su mobilizirani kako bi ograničili seksualna i reproduktivna prava Hrvatica i onih koje se tako osjećaju. Između ostalih, financiraju se iz državnog proračuna (od naših novaca) -uzimaju sve više- maha kroz Katolički radio, javnu katoličku televiziju Laudeato TV  koja ima iznimno dobru produkciju s tendencijom trajanja (obzirom na financiranje sa kojima se ostali javni mediji ne mogu nositi), nove internetske portale pokrenute od udruge „U ime obitelji“ itd. Tabloidi isto zdušno odrađuju svoju ulogu jer od nastanka ove države, žene u njima se najčešće pojavljuju gole (kao objekti zabave) i premlaćene ili mrtve (kao naslovnice crnih kronika). Sklona sam vjerovati da je užasno velik porast konzervativizma u vrijednosnim matricama djevojčica i dječaka upravo posljedica četvrt vjekovnog vjeronauka u školama. Prema rezultatima anketa mladi misle kako je nasilje nad ženama prihvatljivo a prekid trudnoće ubojstvo i grijeh ne samo za majku nego i za liječnika/cu koji vrše proceduru. Jedina alternativa je građanski odgoj kojem se svi jako protive pa između ostalih vrijednosti u obrazovanju naše djece izostaju i znanja o ravnopravnosti spolova.

Budući je desnica dobro detektirala kapacitet, snagu ženske solidarnosti i mogućnost ženske mobilizacije evidentno je da će broj  žena na desnici rasti. Bili smo i nedavno svjedoci „masovnog spontanog okupljanja“ ljudi iz cijele zemlje na prosvjedima protiv potpisivanja IK. Organizatori raspolažu neograničenim financijama, u župama aktivisti/ce volontiraju, tako da je uspjeh osiguran. Bojim se da je instrument za političku promociju desničarskih grupa upravo postao slobodan izbor na abortus. Primjer je „hod za život“, kojem prisustvuje i Željka Markić. U suštini se radi o okupljanju protiv abortusa ali na vrlo „šarolik i veseo“ način uz obitelji s djecom i bez javnog očitovanja da se radi o pro-life skupu! Na drugoj strani,ovo malo trenutno slabe ljevice u RH očito nisu za sada prepoznali radni ženski kapital jer su propustili dopustiti ženama da postanu čelne osobe političkih stranaka i inicijativa.

I tako, trenutno mi se čini da Sizif sa svojim kamenom ispada obični rekreativac u usporedbi sa ženama u ovom dijelu Evrope jer se opet i ponovo moramo boriti protiv nasilja nad ženama, za siguran, legalan i besplatan abortus, ravnopravnost spolova i „tri osmice“ kao i naše prethodnice na samom početku ženskog organiziranja prije 110 g. kada su zahtijevale  8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati kulturnog uzdizanja!