Cjelokupna reforma obrazovanja ozakonjena je nasuprot ustavnog jamstva, koje je čak i međunarodno-pravno regulirano, da roditelji imaju pravo na odgoj i odlučujući utjecaj na vrijednosne sadržaje obrazovanja svoje djece. Istanbulska konvencija je neustavna, cjelokupan izborni sustav je neustavan u odnosu na temeljnu normativu Ustava, a Ustav je sam izrazito srozan izravnim kontradikcijama i suprotnostima. 

Nema srpske, muslimanske, talijanske, ničije politike u Hrvatskoj. Postoji samo politika hrvatskog naroda. 

To je folklor, kojim se ozbiljan čovjek ne smije baviti. To je neprimjereno srozavanje predsjedničke razine, pa ne shvaćam kako se predsjednica i Škoro upuštaju u to? 

Nemoguće je u okvirima ovakvoga državnoga poretka učinkovito se boriti protiv bilo koje društvene devijacije, jer prije svega izbornim sustavom se u zakonodavni dom i odlučivanje izravno uvode klice svih devijacija.

Branitelji nisu svete krave i nikada nisu tražili ništa što ne bi pripadalo svakom hrvatskom državljaninu u istoj poziciji. 

Nema političkih nacionalnih manjina, nema njihovih politika niti postoje politička prava nacionalnih manjina.  

Strogo bih zabranio javnu afirmaciju pobačaja putem promicanja u okviru ženskih prava. 

Nastavljam sa svojevrsnim sučeljavanjem kandidata za predsjednika Republike Hrvatske na stranicama  SBPeriskopa. Gospodin Ante Đapić odgovorio je na sva postavljena pitanja. Sticajem okolnosti on je, otkako pišem, prvi koji mi je odgovorio zdesna, kao predsjednik stranke DESNO. Čak se i papirnato plišana rodica, neprikosnoveni simbol brodskih turističkih pregnuća, od iznenađenja zarotirala.

Kako ne bih pisao kilometarski uvod o gospodinu Đapiću, sugeriram da pročitate njegovu  biografiju: https://www.biografija.com/anto-dapic/

Nakon Katarine Peović slijeva http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/katarina-peovic-kandidatkinja-za-predsjednicu-rh-kapitalizam-je-legalna-korupcija, na ista pitanja stigli su odgovori Ante Đapića, koji su puno drugačiji od njenih.  No, prosudite sami.


U kojim biste slučajevima pokrenuli postupak ocjene ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom? Navedite neke praktične primjere?

Ne mogu se iskreno rečeno sjetiti u kojima ne bih. Cjelokupna reforma obrazovanja ozakonjena je nasuprot ustavnog jamstva, koje je čak i međunarodno-pravno regulirano, da roditelji imaju pravo na odgoj i odlučujući utjecaj na vrijednosne sadržaje obrazovanja svoje djece. Istanbulska konvencija je neustavna, cjelokupan izborni sustav je neustavan u odnosu na temeljnu normativu Ustava, a Ustav je sam izrazito srozan izravnim kontradikcijama i suprotnostima. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina je temeljno neustavan. Posebno želim naglasiti da ne može s aspekta teritorijalne suverenosti biti ustavan ni jedan državni akt pristanka na promjene granica, koje su utvrđene katastarski do zadnjeg četvornog centimetra odlukom Badinterove komisije, zahtjevima za priznanjem država nastalih raspadom SFRJ i samim priznanjem. To su temelji međunarodnog poretka, pa je pristanak na razgovore o promjeni tih granica ravno izdaji zemlje. Sve ću to poništiti i vratiti na početno stanje te osigurati oštro kažnjavanje svih koji su u time sudjelovali. Da nabrajam dalje? Mislim da je ovo više nego dovoljno da ukaže na dubinske poremećaje i nevaljalost državnog poretka.

Ukratko opišite u kojem bi pravcu išle promjene Ustava RH, ukoliko do njih dođe? Koji bi to stari temelji ostali, a koji bi novi bili postavljeni?

Definicija države bi iz preambule bila prenesena u normativni dio Ustava i država bi bila definirana kao nacionalna država hrvatskog naroda. Nema dodatka o nacionalnim manjinama, jer one u političkom smislu moraju biti sastavnice hrvatskog naroda. Iz toga se razvija cjelokupna logička i institucionalna arhitektura Ustava, a time i države, ali u okviru razvoja društva. Temeljne vrjednote ustavnog poretka bi umjesto sadašnjih apstraktnih bile obilježja tradicionalnih i dokazanih vrjednota hrvatskog naroda, jer to je hrvatska, a ne grčka ili portugalska država, a temelj svih izvedenih temeljnih vrjednota bile bi kršćanske vrjednote. Izborno i političko pravo bilo bi zajamčeno na potpuno isto ostvariv način svim punoljetnim državljanima bez obzira gdje žive, to bi bila i obveza, ne samo pravo. Ne bi bilo odredbi o pravima iseljeništva jer narod je, a ne iseljeništvo, temeljna i jedinstvena kategorija. Sabor bi bio definiran kao zakonodavni dom hrvatskog naroda, svih hrvatskih državljana kao pojašnjenje esencije pojma narod, a saborski mandat bio bi definiran prije svega kao izraz predstavničke odgovornosti svakoga zastupnika prema cjelokupnom narodu, jer bi svaki zastupnik svoju politiku i ime testirao pred svim državljanima, a ne u specifičnim izbornim jedinicama. Ustavom bi bile definirane nadležnosti predsjednika Republike i Sabora kao najvažnijih institucija predstavničkog suvereniteta hrvatskog naroda, izbjegao bih institut supotpisa i suodlučivanja te čitav niz drugih, iznimno važnih programskih stavova, koje nema potrebe nabrajati. Imate ih u mom programu na našoj stranici. Ukratko, s obzirom da se već stvara panika zbog moje najave recimo o uništenju političkog srpstva, ovo što sam vam rekao je zapravo to. Ne može u nacionalnoj državi hrvatskog naroda nitko izvan platforme hrvatskog nacionalnog identiteta imati nacionalno-državni status, a Srbi zbog povijesnih iskustava pogotovo. Nema srpske, muslimanske, talijanske, ničije politike u Hrvatskoj. Postoji samo politika hrvatskog naroda.

 U slučaju da je  situacija je u zemlji dosta krizna i složena. Uloga predsjednika je da utječe na stabilnost države. U slučaju pobjede na izborima, jeste li spremni primijeniti članak 102. Ustava RH, koji glasi: 'Predsjednik Republike može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja. Predsjednik Republike može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi.'  Hoćete li doista u Vašem mandatu 'predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja?. Ako da koja su to?

To su bedastoće, kojima se vara narod još od 2000. godine i promjene Ustava. Što će predsjednik Republike tražiti ili sazivati sjednicu Vlade, ako nema nadležnosti nad konkretnim politikama? To je folklor, kojim se ozbiljan čovjek ne smije baviti. To je neprimjereno srozavanje predsjedničke razine, pa ne shvaćam kako se predsjednica i Škoro upuštaju u to? Valjda računaju na neznanje i izostanak pravih pitanja u kampanji. Meni ne mogu to prodavati.. Što ćete kad evo sazovete sjednicu, raspravljate, vi nakon rasprave idete svojim poslom a Vlada svojim, jedino je napravljen privid nekakvog djelovanja ili parada za narod. Nema smisla imati pravo sazivanja sjednice Vlade, ako Vlada u potpunosti odgovara Saboru. U mome konceptu državnog ustroja predsjednik Republike moći će sazvati sjednicu Sabora pod prijetnjom državnim referendumom ako se većina neodgovorno ponaša.

Jeste li za to da se ubuduće predsjednik bira u Hrvatskom saboru, ako da zašto?

Apsolutno protiv. Zato što je uz Sabor upravo predsjednik drugi, ili prvi, kako kome drago, izravni institucionalni izraz nacionalne državnosti i suvereniteta.

Kakav je vaš  osobni stav o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala?

Nemoguće je u okvirima ovakvoga državnoga poretka učinkovito se boriti protiv bilo koje društvene devijacije, jer prije svega izbornim sustavom se u zakonodavni dom i odlučivanje izravno uvode klice svih devijacija. Zakonodavac vlada zemljom i upravlja državom, od njega ovisi sve, od kadroviranja do financiranja. Zato sam za radikalnu promjenu izbornog sustava, odnosno za promjenu same biti ustavnog poretka, jer je to, prvo prevencija, drugo, jamstvo učinkovite borbe protiv devijacija. Ne možete pustiti vukove o tor, pa ih onda moliti da ne kolju janjce.

Kakav je vaš stav o 'referendumskoj demokraciji? 

Nema referendumske demokracije. Demokracija je složeni mehanizam procedura upravljanja državom, a referendum je apsolutno najdragocjeniji dragulj među instrumentima odlučivanja suverenog naroda. Dragocjenosti se ne koriste svaki dan i za bedastoće, ali da odmah raščistimo dio lažnih dvojbi - narod ima pravo referendumom odlučivati o svemu o čemu odlučuje Sabor. No, referendum se ne može koristiti u dnevno-političke svrhe, u skriveno bildanje svoga lika i djela ili za ispuhivanje nacionalne energije kao što radi Markić. Zato moraju ostati visoki zahtjevi za građanski referendum, a predsjednik Republike mora imati ustavno pravo na samostalno raspisivanje državnog referenduma.

 Da li treba izjednačiti položaj osoba s invaliditetom i branitelja u materijalnim pravima? Koje je Vaše mišljenje o toj temi pošto trenutno imamo  stalni porast broja, pa smo došli do više od 500 tisuća branitelja?

Branitelji nisu svete krave i nikada nisu tražili ništa što ne bi pripadalo svakom hrvatskom državljaninu u istoj poziciji. Famu o nekakvim posebnim pravima branitelja formirali su detuđmanizatori ili razvlastitelji hrvatskog naroda, ciljajući preko branitelja u samo srce državnosti. Ali, neću dopustiti da svi sudionici oslobodilačkog rata protiv srpsko- crnogorskog agresora imaju društveno iste, prije svega počasne i simboličke pozicije. Ne može se u istu ravan stavljati dragovoljce i pripadnike vojske i policije do međunarodnog priznanja države i one koji su po sili zakona morali sudjelovati u obrani zemlje. U principu, kao ratni načelnik HOS-a spriječio bih i prostituiranje ugleda ratnih veterana, kakvom smo svjedočili pri nedavnom pozivu HVIDRE na pregovore s Pupovcem. Domovinski rat je svetinja, nije ničije vlasništvo, pa ni autentičnih junaka i nitko se ne smije s tim igrati u političkim odnosima.

U odnosu na nacionalne i ostale manjine, kakvi su vaši stavovi?

Jasni kao dan. Nema političkih nacionalnih manjina, nema njihovih politika niti postoje politička prava nacionalnih manjina. Oni su pripadnici hrvatske političke nacije, većinski narod im je jamstvo i oni ne mogu arbitrirati kao danas o bilo čemu. Pripadnici nacionalnih manjina moraju u svakom trenutku iskazivati odanost hrvatskoj državi i biti joj lojalni. To se posebno odnosi na etničke Srbe.

 Što mislite o pobačaju?

Pobačaj može biti isključivo medicinski problem u rijetkim i vrlo složenim situacijama. Inače stroga zabrana i oštre kazne. Pobačaj je ubojstvo i ne može biti nikakvo pravo žene. Strogo bih zabranio javnu afirmaciju pobačaja putem promicanja u okviru ženskih prava.

 Što biste učinili u zaustavljanju socijalne diskriminacije?

Uredio bih, kao što sam naglasio vrhunsku, jasnu, jednostavnu i poštenu državu. S jasnim pravilima društvene regulacije, koja će svatko znati u svakom trenutku, sa snažnom stimulacijom slobode i odgovornosti poduzetništva i stvaranja stječu se uvjeti za dobru socijalnu politiku. Bit socijalno uređene države s efikasnom zaštitom ljudskog dostojanstva nije u borbi za raspodjelu, nego u borbi za stvaranje novih vrijednosti.

Što bi po vama bilo pravedno društvo?

Hrvatsko društvo s temeljnim kršćanskim vrednotama kao uporištem i sa snažnom nacionalnom državom hrvatskog naroda. Nama ništa drugo ne treba da se ostvarimo.

Smatrate li da bi u Hrvatskoj zakonski trebalo povećati, smanjiti ili ostavit iste ovlasti predsjednika?

To sam istaknuo u svom programu. Nema zakonskog povećanja ovlasti, to je ustavna materija. Da, predsjednik Republike mora imati veće ovlasti, ali prije nego se to pitanje uredi, mora se promijeniti potpuno izborni sustav i zakon o državljanstvu, jer su to dvije osnovne poluge realizacije hrvatske državnosti i trajnog osiguranja da će bez obzira na sve demografske i migracijske procese - Hrvati upravljati svojom državom. Ovlasti predsjednika Republike nemaju veze s čovjekom koji obnaša tu funkciju, to je pitanje suverenosti naroda koji ga bira. Isto se odnosi na Sabor, zato tu treba pronaći pametnu ravnotežu u funkciji nadzora, konkurencije i stimuliranja odgovornosti i predsjednika i Sabora, te Vlade.

 Kakav je vaš odnos u 'suočavanju s prošlošću'? Mogu li se  preživjele totalitarne ideologije koristiti u dnevnopolitičke borbe?

Vrlo jednostavan. Hrvatski narod će suditi slobodno, znanstveno, racionalno i politički o svojoj prošlosti. Samo i isključivo. To neće biti više nikada ekskluzivitet tzv. antifašista, koji baštine zločinačku antihrvatsku ideju i totalitarni režim, niti će o tome suditi Srbi, Židovi, Amerikanci. Nitko nego Hrvati. Mi smo povijesni narod sa snažnim i dokazanim univerzalnim vrijednostima i nemamo ni jedan razlog sramiti se svoga identiteta. A identitet je povijesno naslijeđe. Dakle, ja sam istaknuo da ću ako pobijedim odmah formirati međunarodne multidisciplinarne timove za istraživanje svih, prije svega srpskih i jugoslavenskih krivotvorina. Hrvatska se mora temeljiti na kršćanskim načelima i istini, to je temelj naše državne ideje i državnoga prava. Još bih htio reći da hrvatski narod ne smije u istu ravan stavljati NDH i jugoslavenski komunistički režim. NDH je bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda i hrvatska država, a Jugoslavija je bila okupator i to je neusporedivo.