Mnogi su ga prije nekoliko dana na neuobičajenoj poziciji uočili, ali bager u Glogovici snimio je Zoran Popović, povremeni suradnik SBPeriskopa. Nije odolio s pješačkog mosta, koji preko potoka povezuje slavonskobrodsko Naselje Andrije Hebranga i Ulicu Vladimira Nazora, zabilježiti rad mini jaružala ispod cestovne razine, u samom koritu Glogovice.

Prema Wikipediji Glogovica je hrvatska rijeka u Brodsko-posavskoj županiji, lijeva pritoka Save. Izvire na Dilju, kod Donjeg Slatinika. Duga je 17 km. Po domorocima Glogovica je, kako kad im dođe, potok ili kanal. U svakom slučaju, ovaj vodotok prolazi kroz Slavonski Brod i dijeli ga na istočni i zapadni dio. Lokalne, turističke, geografske, službene definicije Glogovice nama.

Prije nekoliko godina, jedan dio toka, uređen je iliti doveden u red; izbetonirano je korito radi postojanosti, s urednom travom koja raste po ostatku obale. Iz fotke je uočljivo da rovokopač skida s betona nanešeno raslinje i blato koji smetaju protoku vode. Ljetni niski vodostaj Glogovice, omogućio je manevre ovog građevinskog stroja.

Na kraju preostaje nam pitanje: postoje li možda „strojevi“ za čišćenje/skidanje političkih nanosa odnosno smeća s obala p(r)otoka društva i države?

______________________