Najprije par rečenica o Katarini Peović i ekstremnoj ljevici u Hrvatskoj. Ona nema političke vještine. Ne može se graditi stranka ili opcija oko jedne intelektualke koliko god bila potkovana ako nema ono nešto – i malo soli u glavi. To je valjda shvatio i Dragan Markovina koji se povlači s čelnog mjesta Nove ljevice jer odličan je intelektualac, ali slab je političar.

Kandidatkinja Radničke fronte i oni njeni glasači koji će u nedjelju bojkotirati izbore, to najiskrenije govorim, čine zlo, pokazuju se kao štetočine i ne zaslužuju nikakvu potporu. Što se mene tiče, oni su teška margina i to će i ostati. Nikako da to shvate.

Naravno da bojkoteri Radničke fronte ne čine razliku u rezultatu, a vjerujem u zdrav razum većine njenih glasača koji shvaćaju da se ovu korumpiranu besramnicu mora maknuti s Pantovčaka.

Vjerujem u prisebnost svih onih koji u prvome krugu nisu glasali za Zorana Milanovića ali ne mogu više gledati ovo što imamo i baca ih u nesvjest mogućnost da se ova šarada i bruka nastavi još pet godina.
Ako ste za normalnost, za promjenu generalnog smjera, za izlazak iz pakla korupcije, glasat ćete za Zorana Milanovića. Ako vam je sada OK, ako vam je HDZ super stranka, ako ste očarani i oduševljeni s Kolindom, neka, meni je žao, ali neka vam bude kako ste si zacrtali

Kolinda Grabar-Kitarović ima nekoliko kontinuiteta: laže, manipulira, ne zna ono osnovno (o teoriji države i prava da ne govorimo) i druži se s polusvijetom.

Nije vam jasno? Postoji nit koja povezuje Velimira Bujanca, VIP gosta njene inauguracije, i osuđenu teroristicu Julienne Bušić: KGK se ponaša kao da misli da je OK ako ne poštuješ zakon, ako nemaš morala, ako promoviraš kriminalna ponašanja. Naime, nisam čuo da je KGK rekla da joj ne paše Bujanec kao osuđeni narkodiler ili da joj ne paše udovica Bušić kao otimačica zrakoplova.

Postoji nit u ponašanju osobe koja će nakon ratnih strahota uzeti povlašteni kredit samo za odabrane HDZ-ovce, koja će gledati u stranu kada je HDZ instalira kao članica nadzornog odbora firme koja se upropaštava, koja će pomilovati čovjeka s kojim je bila u poslovnom odnosu i firmu u pitanju opljačkao, koja bi nosila kolače osuđenim delinkventima, koja se osvećuje šefu tajne službe samo zato što je pročačkao mečku, koja, da skratim, za sponzore ima kriminalce.

Inače, s Bujancem se razišla jer je škartirala svog savjetnika Radeljića (ovaj ju pak tereti i tvrdi da laže i da je osoba sklona koruptivnim radnjama), Bušićku rabi jer se ulizuje onima s ustaškim sentimentima nakon što joj je Škoro poručio da će isto bojkotirati izbore (rekoh i ponavljam: ekstremna lijevica i ekstremna desnica, što je stara poslovica koju sam naučio u Argentini, dodiruju se). Trabante koji joj daju prljavi novac u zamjenu za usluge će imati do sebe baš kao što se držala Ive Sanadera kujući ga u zvjezde za opskurne američke novine.

Dosta mi je njena diletantizma: pa ta žena ne zna ni kako se puni državni proračun! Dosta mi je slušanje njenih laži i obmana. Eno na HTV-u reče da je bila prva žena ministrica EU integracija. Nije istina, Jadranka Kosor podsjeća da je to bila Ljerka MintasHodak!

***

Na ovim izborima se ne odlučujemo za ulazak u brak ili životno partnerstvo s kandidatima. Ne smijemo se voditi ni argumentima kojima baratamo na parlamentarnim izborima. Mi sada biramo smjer u kojem želimo da naša zemlje krene nakon 5 godina sramoćenja, stagnacije i bježanja iz nje.

Tko god bi otišao na granicu, kolodvore ili zračne luke čuo bi isto: čuo bi ”ja više te ljude na vlasti, taj HDZ, organski ne podnosim i želim zaštiti sebe i svoju obitelj od daljnje devastacije!”
Postoji nit koja povezuje Velimira Bujanca, VIP gosta njene inauguracije, i osuđenu teroristicu Julienne Bušić: KGK se ponaša kao da misli da je OK ako ne poštuješ zakon, ako nemaš morala, ako promoviraš kriminalna ponašanja. Naime, nisam čuo da je KGK rekla da joj ne paše Bujanec kao osuđeni narkodiler ili da joj ne paše udovica Bušić kao otimačica zrakoplova

Neću dužiti ovim osvrtom: vjerujem da je mnogima puna kapa istih fraza.

Ako ste za normalnost, za promjenu generalnog smjera, za izlazak iz pakla korupcije, glasat ćete za Zorana Milanovića.

Ako vam je sada OK, ako vam je HDZ super stranka, ako ste očarani i oduševljeni s Kolindom, neka, meni je žao, ali neka vam bude kako ste si zacrtali.

Meni je dosta njenog laganja i prenemaganja, dosta mi je srozavanja ugleda zemlje i ismijavanja institucije šefa države. Dosta mi je lažnog pozivanja na jedinstvo (jer njima je prava Hrvatska samo ona – njihova) i lažne solidarnosti (pa se keseri na mjestu užasne smrti vatrogasaca na Kornatima ili ostavlja izlupane žene na cjedilu). Dosta mi je njenog neznanja, manipuliranja s tajnim službama i fetiša koji ima s puškama i uniformama.

Ako ste od onih koji bi prije ostali doma i ne glasali (u redu je ako ste apolitična osoba koja ništa ne razumije, vjerujem da je i vaše Kraljevstvo Nebesko; nije pak u redu ako ste ovratni sebičnjak kojem se fučka za opće dobro), ovo ću vam reći: mogao sam i ja tako – otići u Njemačku ili natrag u Argentinu, da mi bude bolje; mogao sam dignuti ruke od javnog eksponiranja; mogao sam, jer se i meni od politike znao izvrnuti želudac, sve poslati u neku stvar.

Ne mogu, ja to ne mogu.

Mene slika mrtve male migrantice nakon udara vlaka kod Tovarnika proganja.

Meni penzioneri koju kopaju po kontejnerima ne daju da spokojno spavam.

Mene užasavaju ”umreženi” ljudi poput Kolinde Grabar-Kitarović: da, tako je rekla tijekom debate na HTV-u, da je ”umrežena”! Mene je, zbog svega toga, sram.

Ne mogu odagnati niti slike koje u sebi nosim ubijenih staraca nakon ”Oluje”. Ukratko, meni je stalo do kulture ljudskih prava, do pravde i mira.
Zato ću ovaj osvrt završiti vrlo jasnom porukom koju upućujem najprije sebi, i to tako da vas pozovem da sami sebi kažete je li vam situacija uredna ili užasna

Kao netko tko je ovdje došao iz daleke Argentine, na sve ili ništa, para mi srce kada vidim karavanu beznadnih sugrađana koji nas napuštaju.

Kiptim od bijesa svaki put kada čujem da se zatvara neki pogon, kada vidim radnike i radnice na cesti.

Iskočio bih iz svoje kože kada vidim ratne zločince u funkciji moćnika (eh, da, ne zaboravite da je Kolinda došla na vlast uz pomoć Vojislava Šešelja!).

Zato ću ovaj osvrt završiti vrlo jasnom porukom koju upućujem najprije sebi, i to tako da vas pozovem da sami sebi kažete je li vam situacija uredna ili užasna.

Ja ću ostati vjeran sebi i svemu što predstavljam i što zagovaram. Ja moram dati glas Zoranu Milanoviću.

Bio bih gnjida da to ne učinim.

autograf